Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Samsung: Quantum Dot TV er fremtiden

TV-ens fremtid ligger i noen bitte små, men superpotente partikler, hevder Samsung.

Skrevet av / 04.09.16 - 17:06
Samsung: Quantum Dot TV er fremtiden

Samsung har som vanlig den største og mest fargesprakende messehallen på IFA, nærmere bestemt den 30.000 m2 store CityCube. Her vises en rekke nyheter innen alle produktområder, men vi var naturligvis ekstra interessert i å se på TV-nyhetene!

Og hvis det er ett begrep som Samsung ønsker å innprente i årets messepublikum, så er det Quantum Dot.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Hva er Quantum Dot?
For dem som fulgte Samsungs pressekonferanse, kunne det kanskje virke som koreanerne presenterte en totalt ny TV-teknologi. I realiteten er det fortsatt snakk om LCD-skjermer, nå med et avansert filter foran lysdiodene. Og det er altså selve filterlaget som inneholder Quantom Dots eller kvanteprikker som det heter på norsk.

qdsizes-spectrum

Kvanteprikker er kunstige nanopartikler, så små at vi ikke kan se dem med vanlig mikroskop. De er faktisk bare ca en titusendedel så tykk som et menneskehår! Likevel er de veldig potente. Avhengig av størrelsen, kan de konvertere lys til nesten hvilken som helst farge på svært effektivt vis.

Her ser vi hvor Quantum Dot-filteret settes inn blant de mange sjiktene i en LCD-skjerm.
Her ser vi hvor Quantum Dot-filteret settes inn blant de mange sjiktene i en LCD-skjerm.

Et filter bestående av kvanteprikker gir både renere primærfarger (rød, grønn og blå) og mindre tap av lys enn tradisjonelle fargefiltre. En LCD-TV med QD-filter vil derfor kunne ha både bedre lysstyrke og bredere fargespekter.

Her ser vi hvordan utvalgte Quantum dot partikler (rød grønn og blå) reagerer når de bestråles med UV-lys.
Her ser vi hvordan utvalgte Quantum dot partikler (rød grønn og blå) reagerer når de bestråles med UV-lys.

Neste generasjons TV?
Samsung tok i bruk QD-teknikken på sine SUHD toppmodeller i 2015 (de ble da kalt nanokrystaller). Sony har også forsøkt seg på teknikken, under navnet Triluminos. Så helt nytt er det ikke.
Likevel går Samsung nå langt i å proklamere Quantum Dot som det neste store, en ny generasjon TV-er, eller ”the origin of the next TV” som det står i messehallen. Dette handler nok først og fremst om å fronte årets modeller, men samtidig kan det tenkes at Samsung bereder grunnen for en helt ny generasjon TVer.

I fremtiden kan vi nemlig få se noe som heter QLED, hvor kvanteprikkene blir integrert i selve lyskilden, og ikke bare brukes som filter. QLED kan bli en seriøs konkurrent til OLED på sikt, med enda renere farger og bedre lysstyrke, holdbarhet og lavere produksjonskostnader. Men det vil nok ta noen år før vi får se teknologien i praksis.

Tilbake til nåtiden: En gigantprodusent som Samsung kan ikke nøye seg med å vise prototyper på hva som kommer neste år, eller året etter. De må fokusere på hva som kan lages nå, i store kvanta og til en pris det går an å betale for folk flest. I så måte er årets LCD-modeller med Quantum Dot filter interessante, med flott ytelse til prisen.

SamsungvsLGOLED

Vi fikk bli med ”på bakrommet” hvor ingeniørene fra TV-divisjonen demonstrerte noen av fordelene med Quantum Dot kontra konvensjonell LCD og ikke minst OLED. Det er ingen tvil om at SUHD toppmodellene ser riktig bra ut i når de viser innhold fra Netflix og Ultra-HD Blu-ray i HDR-kvalitet. Den kraftige lysstyrken og de ekstra fargenyansene ser helt klart imponerende ut, også sammenlignet med OLED-skjermene fra LG.

Representanter fra Samsung poengterte blant annet at OLED har en tendens til ”black crush”, dvs at de mørkeste gråtonene forsvinner i svart. I tillegg trakk de (ikke overraskende) frem den begrensede lysstyrken som en klar mangel sammenlignet med LCD. Vi fikk se demoklipp fra bl.a Netflix-serien Marco Polo hvor dette absolutt var tilfelle. Samtidig har OLED en fordel på svartnivå og innsynsvinkel som er vanskelig å overse. Begge teknikker har sine fordeler, og aller helst skulle vi hatt i både pose og sekk. Hvem vet – kanskje det blir ”QLED” om noen år?

Quantum Dot filteret er å finne i alle Samsungs 2016-modeller med «SUHD» tilnavn, fra KS7005-serien og oppover.

Kilder:
https://en.wikipedia.org/wiki/Quantum_dot_display
http://www.nanosysinc.com/what-we-do/quantum-dots/
http://www.wired.com/2015/01/primer-quantum-dot/#slide-2

Audun Hage
(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

0
Lyd & Bilde
Scroll to Top