Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Samsung: Din HDR-TV behøver 1000 nit!

Lysstyrken er avgjørende for å få en fullverdig opplevelse av det nye HDR-formatet, mener Samsung.

Skrevet av / 17.04.16 - 18:48
Samsung: Din HDR-TV behøver 1000 nit!

Lyd & Bilde besøkte nylig Samsung Quality Assurance Lab utenfor London, hvor vi fikk ta en nærmere kikk på noen av deres nyheter for TV-sesongen.

Ikke overraskende var HDR (High Dynamic Range) et av hovedtemaene. Den nye videostandarden spiller en nøkkelrolle i det nye Ultra HD Blu-ray formatet, og streamingtjenester som Netflix og Amazon har allerede begynt å tilby innhold i HDR-kvalitet. Hvis ryktene rundt den kommende Playstation «4.5» viser seg å stemme, kan HDR på sikt også bli en del av spillverdenen. Tenk på det, TV-spill som virkelig gnistrer av farger og liv!

Netflix-serien Marco Polo er nå tilgjengelig i HDR-kvalitet, som blant annet drar nytte av økt kontrast og lysintensitet.
Netflix-serien Marco Polo er nå tilgjengelig i HDR-kvalitet, som blant annet drar nytte av økt kontrast og lysintensitet.

Men stopp en halv. Hva er HDR, spør du? De som vil ha den lange versjonen anbefales å lese vår HDR fokusartikkel fra CES 2015. Den korte versjonen er at HDR er en moderne ”Kinder-egg” videostandard som samler alle de siste nyvinningene på TV-fronten (høyere oppløsning, bredere fargespekter, økt lysstyrke og kontrast, større båndbredde og mer effektiv videokomprimering) i en felles standard.

Format-forvirring
En hel del av årets nye TV-modeller kommer med støtte for HDR. Men, som alltid er det et men. Hvordan definerer man HDR-støtten? Holder det at skjermen kan lese og gjøre nytte av signalet? Finnes det noen minimumskrav? De som husker forskjellen på «HD Ready» og «Full HD», vet at det er rom for litt kreative tolkninger blant konkurrerende TV-produsenter. Og dette er før vi engang nevner at det florerer minst to to tildels «konkurrerende» HDR-standarder, den åpne HDR-10 og lisensierte Dolby Vision…

For best utbytte av det nye UHD Blu-ray formatet bør du ha en "Ultra HD Premium" sertifisert TV.
For best utbytte av det nye UHD Blu-ray formatet bør du ha en «Ultra HD Premium» sertifisert TV.

Samsung var en ivrig forkjemper for HDR allerede i fjor, da de introduserte sine SUHD toppmodeller i 9-serien. De har gått i bresjen for å definere kravene til HDR-kompatible skjermer. Gjennom samarbeidet UHD Alliance har man kommet frem til kvalitetsstempelet Ultra HD Premium., som definerer en rekke spesifikasjoner som skjermen må oppfylle. Blant annet stilles det et ganske tøft krav til lysstyrke, hele 1000 nit for LCD-skjermer.

Akkurat dette med lysstyrken er avgjørende, skal vi tro Samsung: Uten tilstrekkelig lysintensitet, vil ikke skjermen være i stand til å gjengi alle de ekstra nyansene i HDR-formatet, hevder de. Samtlige av deres HDR-kompatible modeller i 7, 8 og 9 serien er satt opp for å kunne levere 1000 nit eller mer.

Fordelen med ekstra kontrast og lysstyrke ble demonstrert ved å sammenligne noen av Samsungs 6- og 7-serie fjorårsmodeller mot noen av årets nykommere i 8- og 9-serien. Noe som strengt tatt er en litt urettferdig sammenligning, siden ingen av disse fjorårsmodellene støtter HDR fullt ut.

Forskjellen mellom en ekte HDR-TV og en "SDR" fjorårsmodell blir som forventet veldig stor.
Forskjellen mellom en ekte HDR-TV og en «SDR» fjorårsmodell blir som forventet veldig stor.

LG: Svartnivået er minst like viktig
På den andre siden av «HDR-debatten» står TV-konkurrenter som LG. De hevder at svartnivå, og totalkontrasten fra 0-100 prosent er vel så viktig for bildeopplevelsen som maksimal lysstyrke. Fordi «Ultra HD Premium» spesifikasjonene er litt annerledes for OLED-skjermer, havner også disse innenfor kravene. LG er for ordens skyld, også medlem av UHD Alliance.

Så er spørsmålet: Hvilken av disse to har rett? Lysstyrke er utvilsomt en viktig del av HDR, og de første Ultra-HD Blu-ray titlene med HDR er mastret med en 1000 nits referanse som utgangspunkt. HDR-teknikken skal likevel være smart nok til å ”remappe” bildesignalet til å samsvare med lysstyrken på panelet, enten dette klarer 500, 700 eller 1000 nits. Trikset kalles tone mapping, og gjøres ved hjelp av metadata som forteller TV-en hvordan den skal tilpasse seg til bildesignalet.

HDR gir betydelig mer dynamikk i lyse partier, som her i refleksjoner av sollys. Den generelle lysstyrken er veldig lik vanlig Blu-ray med standard dynamikkområde. Foto: Audun Hage
HDR gir betydelig mer dynamikk i lyse partier, som her i refleksjoner av sollys. Den generelle lysstyrken er veldig lik vanlig Blu-ray med standard dynamikkområde. Foto: Audun Hage

Erfaringene med de første Ultra HD Blu-ray filmene er at den generelle lysmengden ligner veldig på vanlig Blu-ray, mens den ekstra intensiteten er forbeholdt flammer, refleksjoner av sollys og lignende. Om det de siste 100-200 nit-ene av lysstyrke er avgjørende i den sammenhengen gjenstår å se.

Dermed er debatten i gang om hvilke skjermer som er aller best egnet til å vise 4K Blu-ray og HDR i all sin praktfullhet! Hvordan forskjellene utarter seg i praksis, vil vi vite mer om etter vi har hatt flere HDR-kompatible LCD- og OLED-skjermer på testbenken.

Vi mener Ultra HD Blu-ray og TV-er med HDR er noen av de viktigste nyhetene på TV-fronten denne sesongen. I den forbindelse spør vi dere lesere: Hvilke spørsmål vil dere gjerne ha svar på? Her er det bare å fyre løs, og vet vi ikke svarene skal vi nok greie å grave dem frem!

Audun Hage
(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Nå kan du gjøre et TV-kupp

TCL C855 går til 98 tommer

Her er TCL 115X955 MAX

Nå kan du se OLED-TV på flytur

Mer Philips Hue på Samsung TV

TCL 115X955: Gigant-TV klar for Norge

Se hva vi fant hos LG i Tyskland

Sniktitt på LGs nye OLED-modeller i Frankfurt

163 tommer, noen større?

Nå i butikk: TCL X955-serien

Sniktitt på Samsungs 2024 TV-modeller

LG: Våre OLED TV-er er de beste til film

0
Lyd & Bilde
Scroll to Top