Philips får Ambilight på alle nye TV-er

Flere modeller får i tillegg lyd fra B&W.

Philips slår på stortromma, også i mellomklassesiktet, under lanseringen i Amsterdam den 22. januar.

Den største nyheten er at Ambilight i 2020 kommer i alle TV-modeller. I alle prisklasser. Dette er det som virkelig skiller Philips fra alle andre TV-produsenter, ved at TV-ene har RGB-lys på baksiden som projiseres mot veggen. Lyset forandrer seg etter innholdet på skjermen, og det gir en slags følelse av en enda større skjerm, siden fargene fortsetter utover på sidene for bildet. Påstanden er også at når du ser TV i mørket, så vil Ambilight gi en mykere opplevelse for øynene, fordi du ikke får så brå overgang mellom det lyseste og det svarte.

Ambilight gir en ganske kul effekt, og utvider bildeopplevelsen utenom skjermen. Det mange ikke vet, er at TV-ene også kan forlenge opplevelsen til Philips Hue-lamper. Uten behov for Hue Sync Box. Foto: Geir Gråbein Nordby

 

Det er ikke for alle; noen elsker det, andre kan være foruten. Men i følge Kostas Vouzas, CEO hos TP Vision Europe, vil 80 prosent som prøver en TV med Ambilight beholde den.

Det er grunnen til at Philips i 2020 ruller ut sitt prøv-hjemme-program, hvor du kan kjøpe en TV og levere den tilbake igjen innen 30 dager om du ikke er fornøyd. Her hjemme er det for så vidt allerede mange butikker som praktiserer dette, så forskjellen for konsumentene blir ikke så merkbar. Men det er nytt at det er produsenten selv som gir denne garantien.

Dolby Vision

Fra Performance-serien (topp LCD-serien) og oppover vil alle TV-er få Dolby Vision, som gir optimal HDR-effekt på filmer kodet med dette. De andre HDR-formatene støttes også, og i løpet av året vil Philips rulle ut Filmmaker Mode, som viser bildene slik Hollywood-produsentene ønsker at filmene sine skal sees. Blant annet uten utjevning av bevegelser.

Lydplanke fra Bowers & Wilkins er egentlig en passiv høyttaler, med all forsterkning og prosessering i selve TV-en. Her 9435. Foto: Geir Gråbein Nordby

 

Lyd fra B&W

I tillegg til Ambilight, vil toppmodellene i Performance-serien (9235/9435) få lyd fra Bowers & Wilkins. I form av en lydplanke nederst. Eller, i følge Andy Kerr som var der fra B&W, så er det ikke en lydplanke – men en høyttaler.

– Alt av forsterkning og prosessering ligger i selve TV-en. Det betyr at vi har hele høyttalerkabinettet til rådighet for høyttalerelementer og indre volum, sa Andy Kerr. Kommunikasjonsansvarlig hos B&W.

Demonstrasjonen vi fikk av lyden var svært overbevisende med tanke på at dette faktisk var en TV. Lyden på vokal og piano var klar og differensiert, og fri fra farging og overlapping mellom bassen og mellomtoneområdet. Vi fikk også et greit inntrykk av Dolby Atmos, på et klipp fra Elton John-filmen Rocket Man.

OLED-TV-ene (her OLED865) får selvsagt også Ambilight. P5-prosessoren i 4. generasjon har nå kunstig intelligens for oppskalering. Foto: Philips

 

OLED

Men det er selvsagt i OLED-klassen at Philips skinner mest. Med perfekt svartnivå og spektakulære farger. Jeg vil også si at Ambilight virkelig kommer til sin rett når bildet er på sitt aller beste. Og 2020-modellene 805/855 følger konkurransen, hvor bildebehandlingen har fått kunstig intelligens.

De nye TV-ene har 4. generasjons P5 bildeprosessor, som jobber hardt for å få frem alle detaljer. Også de som er komprimer bort i videostrømmen. Dette takket være kunstig intelligens (AI), som hele tiden sammenligner bildet med en bildebank på millioner av skarpe bilder. Deler av bildet blir hele tiden katalogisert i kategorier (natur, ansikter, teks, osv), prosessoren vil på den måten finne ut av hva som kan erstattes med bedre og skarpere innhold. Slik kan dårlige signaler se bedre ut, og gode bilder bli enda bedre.

Philips er ikke alene om dette, da de aller fleste konkurrentene også har denne teknologien i sine toppmodeller. Spørsmålet er hvem som gjør det best, og den biten må vi avgjøre litt siden.

Danny Tack, sjef for produktstrategi hos TP Vision, viste Philips 855-modellen i 65-tommer mot en konkurrent, hvor det var tydelig at Philips kom best ut, både med tanke på detaljer og dynamisk kontrast i bildet. Det skal sies at begge TV-ene sto i Vivid bildemodus, som er den drøyeste modusen hvor alt er skrudd på max. Men i følge Tack er dette modusen hvor P5-prosessoren trives best og virkelig viser hva den er god for. Det samme kan nok ikke sies om konkurrenten, som så ganske blass og utvasket ut. Men igjen, det er egentlig ikke spesielt relevant, da det vil være Movie-modus som gjelder når filmen skal snurres.

8K?

For å vise at Philips ikke akter å ligge bakpå dersom 8K-oppløsning skulle bli en ettertraktet vare, viste de en 88-tommers OLED-prototype med 8K-oppløsning. Bildet var meget bra, og det ble demonstrert noen nye funksjoner som også vil rulles ut litt senere i år. Blant annet at P5-prosessoren kan se hva som er statiske logoer på skjermen, og dempe intensiteten på disse. For å hindre innbrenning.

– Denne TV-en er så å si produksjonsklar. Men 8K-TV-er må være store for å være noe poeng. Og de er dyre. Vi vil derfor ikke lansere noe før vi vet at markedet vil ha det, utdyper Danny Tack.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 29 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her
Lyd & Bilde presiserer at reiseomkostningene til denne reportasjen ble betalt av produsenten.
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.
Kommenter

Legg igjen en kommentar

Les også

Du kan finne gode smarttelefoner til gode priser på Black Friday, men forhandlerne prøver å komme unna med uselgelige varer. Slik unngår du feilkjøp.
Nå kan du spare mye penger på nytt kamera
AKMs DAC-fabrikk har brent ned, som krøpler produsentene i flere måneder. Slik responderer hi-fi-bransjen.
Black Friday er på trappene. Slik holder du deg trygg, mens du sikrer deg de beste kjøpene.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Duoen bak The Rain får fornyet tillit hos strømmegiganten.
Nå er det bare tre uker til vi igjen kan humre og le med sjarmerende Johanne & Co.
Risikoen for å bli snytt er større enn sjansen for å gjøre et kupp.
Light Speaker fra svenske Transparent er ikke som andre trådløse høyttalere.
Popprinsessen går helt nye veier - nå på Disney+.
Fujifilm GFX100 får 400 megapiksler!
Ifølge flere kilder har Samsung ingen planer om en Galaxy Note 21. Note-serien skal erstattes av Galaxy Z Fold 3.
HBO Nordic tar "en dansk en" - lanserer snart sin første danske serie.
Unngå bomkjøp på Black Friday – gå etter testvinnerne!
Den taiwanske produsenten av mopeder og motorsykler vil avduke sin KYMCO F9 elektriske scooter på torsdag.
Dette er hodetelefonene du bør kjøpe i år.
Serien består av seks episoder og er basert på den kritikerroste podcasten Equinox 1985 av Tea Lindeburg og har blant andre Danica Curcic (Broen, Kriger) og Lars Brygmann (Dicte) på rollelisten.