Search
Generic filters

Philips får Ambilight på alle nye TV-er

Flere modeller får i tillegg lyd fra B&W.

Philips slår på stortromma, også i mellomklassesiktet, under lanseringen i Amsterdam den 22. januar.

Den største nyheten er at Ambilight i 2020 kommer i alle TV-modeller. I alle prisklasser. Dette er det som virkelig skiller Philips fra alle andre TV-produsenter, ved at TV-ene har RGB-lys på baksiden som projiseres mot veggen. Lyset forandrer seg etter innholdet på skjermen, og det gir en slags følelse av en enda større skjerm, siden fargene fortsetter utover på sidene for bildet. Påstanden er også at når du ser TV i mørket, så vil Ambilight gi en mykere opplevelse for øynene, fordi du ikke får så brå overgang mellom det lyseste og det svarte.

Ambilight gir en ganske kul effekt, og utvider bildeopplevelsen utenom skjermen. Det mange ikke vet, er at TV-ene også kan forlenge opplevelsen til Philips Hue-lamper. Uten behov for Hue Sync Box. Foto: Geir Gråbein Nordby

 

Det er ikke for alle; noen elsker det, andre kan være foruten. Men i følge Kostas Vouzas, CEO hos TP Vision Europe, vil 80 prosent som prøver en TV med Ambilight beholde den.

Det er grunnen til at Philips i 2020 ruller ut sitt prøv-hjemme-program, hvor du kan kjøpe en TV og levere den tilbake igjen innen 30 dager om du ikke er fornøyd. Her hjemme er det for så vidt allerede mange butikker som praktiserer dette, så forskjellen for konsumentene blir ikke så merkbar. Men det er nytt at det er produsenten selv som gir denne garantien.

Dolby Vision

Fra Performance-serien (topp LCD-serien) og oppover vil alle TV-er få Dolby Vision, som gir optimal HDR-effekt på filmer kodet med dette. De andre HDR-formatene støttes også, og i løpet av året vil Philips rulle ut Filmmaker Mode, som viser bildene slik Hollywood-produsentene ønsker at filmene sine skal sees. Blant annet uten utjevning av bevegelser.

Lydplanke fra Bowers & Wilkins er egentlig en passiv høyttaler, med all forsterkning og prosessering i selve TV-en. Her 9435. Foto: Geir Gråbein Nordby

 

Lyd fra B&W

I tillegg til Ambilight, vil toppmodellene i Performance-serien (9235/9435) få lyd fra Bowers & Wilkins. I form av en lydplanke nederst. Eller, i følge Andy Kerr som var der fra B&W, så er det ikke en lydplanke – men en høyttaler.

– Alt av forsterkning og prosessering ligger i selve TV-en. Det betyr at vi har hele høyttalerkabinettet til rådighet for høyttalerelementer og indre volum, sa Andy Kerr. Kommunikasjonsansvarlig hos B&W.

Demonstrasjonen vi fikk av lyden var svært overbevisende med tanke på at dette faktisk var en TV. Lyden på vokal og piano var klar og differensiert, og fri fra farging og overlapping mellom bassen og mellomtoneområdet. Vi fikk også et greit inntrykk av Dolby Atmos, på et klipp fra Elton John-filmen Rocket Man.

OLED-TV-ene (her OLED865) får selvsagt også Ambilight. P5-prosessoren i 4. generasjon har nå kunstig intelligens for oppskalering. Foto: Philips

 

OLED

Men det er selvsagt i OLED-klassen at Philips skinner mest. Med perfekt svartnivå og spektakulære farger. Jeg vil også si at Ambilight virkelig kommer til sin rett når bildet er på sitt aller beste. Og 2020-modellene 805/855 følger konkurransen, hvor bildebehandlingen har fått kunstig intelligens.

De nye TV-ene har 4. generasjons P5 bildeprosessor, som jobber hardt for å få frem alle detaljer. Også de som er komprimer bort i videostrømmen. Dette takket være kunstig intelligens (AI), som hele tiden sammenligner bildet med en bildebank på millioner av skarpe bilder. Deler av bildet blir hele tiden katalogisert i kategorier (natur, ansikter, teks, osv), prosessoren vil på den måten finne ut av hva som kan erstattes med bedre og skarpere innhold. Slik kan dårlige signaler se bedre ut, og gode bilder bli enda bedre.

Philips er ikke alene om dette, da de aller fleste konkurrentene også har denne teknologien i sine toppmodeller. Spørsmålet er hvem som gjør det best, og den biten må vi avgjøre litt siden.

Danny Tack, sjef for produktstrategi hos TP Vision, viste Philips 855-modellen i 65-tommer mot en konkurrent, hvor det var tydelig at Philips kom best ut, både med tanke på detaljer og dynamisk kontrast i bildet. Det skal sies at begge TV-ene sto i Vivid bildemodus, som er den drøyeste modusen hvor alt er skrudd på max. Men i følge Tack er dette modusen hvor P5-prosessoren trives best og virkelig viser hva den er god for. Det samme kan nok ikke sies om konkurrenten, som så ganske blass og utvasket ut. Men igjen, det er egentlig ikke spesielt relevant, da det vil være Movie-modus som gjelder når filmen skal snurres.

8K?

For å vise at Philips ikke akter å ligge bakpå dersom 8K-oppløsning skulle bli en ettertraktet vare, viste de en 88-tommers OLED-prototype med 8K-oppløsning. Bildet var meget bra, og det ble demonstrert noen nye funksjoner som også vil rulles ut litt senere i år. Blant annet at P5-prosessoren kan se hva som er statiske logoer på skjermen, og dempe intensiteten på disse. For å hindre innbrenning.

– Denne TV-en er så å si produksjonsklar. Men 8K-TV-er må være store for å være noe poeng. Og de er dyre. Vi vil derfor ikke lansere noe før vi vet at markedet vil ha det, utdyper Danny Tack.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
Logg inn for å lese videre.

Lyd & Bilde presiserer at reiseomkostningene til denne reportasjen ble betalt av produsenten.
Kommenter

Legg igjen en kommentar

Les også

Hvorfor si seg tilfreds med virkeligheten, når fantasien har så mye mer å by på?
Moonraker var kodenavnet på Nokias smartklokke, som ble droppet av Microsoft etter oppkjøpet av den finske mobilprodusenten.
ViacomCBS utvikler sin egen streamingtjeneste som skal lanseres neste år.
Men bare hvis du har en Samsung-mobil.
I første omgang blir det kun Android-brukerne som får gleden av å streame spill på farten.
SSD er nå standard i alle Apples iMacs.
En av årets største kinolanseringer fra Walt Disney, Mulan, slippes nå direkte på strømmetjenesten Disney+.
Samsung har nettopp lansert Galaxy Note 20 og Galaxy Note 20 Ultra. Teknologien er vi kjent med, men begge modellene byr på design og finesser som virker svært lovende.

Aktuelle tilbud

Annonse

TCL QLED800 (65QLED800)

Veil.pris 11990 ,- QLED-kupp fra TCL Sjekk beste pris

Sony XH9005 (KD-65XH9005)

Veil.pris 18990 ,- God til sport og spill Sjekk beste pris

LG NANO 90 (65NANO906)

Veil.pris 17990 ,- Knallsterk kontrast Sjekk beste pris

LG OLED GX Gallery OLED

Veil.pris 37990 ,- OLED på utstilling Sjekk beste pris
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.