Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Nyhet

Nobelprisen i kjemi tildeles kvanteprikkforskere

Visste du at TV-skjermen din kan inneholde avansert kjemi?

Skrevet av / 20.10.23 - 13:37
Nobelprisen i kjemi tildeles kvanteprikkforskere

Nobelprisen i kjemi for 2023 ble i år tildelt forskerne Moungi G. Bawendi, Louis E. Brus og Aleksej I. Ekimov for oppdagelsen av kvanteprikker: det kunngjorde svenske Kungliga Vetenskapsakademien tidligere i oktober.

Kvanteprikkerogså kjent som «quantum dots» på engelsk) er bittesmå krystaller som kan sende ut lys i forskjellige farger. Hvis du synes uttrykket høres kjent ut, kan det være fordi vi nevner den relativt ofte her på Lyd & Bilde!

Oppdagelsen ble gjort på 1980-tallet, og i dag brukes teknologien blant annet til å forbedre fargegjengivelsen i moderne TV-skjermer, deriblant mange av QLED og QD-OLED TV-ene som selges i dag.

Men kvanteprikkene har også potensiale innenfor en rekke andre bruksområder, slik som solcelleteknologi, bedre sensorer og nye medisinske metoder, skriver Kungliga Vetenskapsakademien i sin begrunnelse.

Kvanteprikker brukes blant annet i QD-OLED monitorer og TV-skjermer. (Foto: Samsung Display)

Oppfører seg som ett atom

Kvanteprikker er ekstremt små og består av rundt 1.000 atomer. Dette gjør at de små prikkene oppfører seg som ett atom, som får spesielle egenskaper. Kvanteprikkene sender ut lys i forskjellige farger avhengig av størrelsen, og når de for eksempel brukes i LCD-skjermer vil de kunne brukes til å forsterke primærfargene rødt, grønt og blått og utvide antallet fargenyanser det er mulig å vise. De større kvanteprikkene sender ut de lengste lysbølgene som rødt, mens de minste sender ut kortere bølger, som gir blått lys.

Kvanteprikker fungerer også som halvledere, som gir dem både optiske og elektriske egenskaper. De lysende partiklene er også nyttige innenfor medisin. Der brukes de blant annet av kirurger for å lyse opp svulster slik at man kan se dem bedre.

(Foto: Samsung Display)

Flere bruksområder

Kvanteprikker gir dermed den største fordelen for menneskeheten, mener Kungliga Vitenskapsakademien. Forskere tror at de i fremtiden kan bidra til fleksibel elektronikk, bittesmå sensorer, tynnere solceller og kryptert kvantekommunikasjon(!) – så vi har nok bare såvidt  begynt å utforske potensialet til disse bittesmå partiklene.

Nobelprisen i kjemi er en av de opprinnelige prisene i Alfred Nobels testament, og er svært prestisjefylt innen forskning. Foruten heder og ære, deler vinnerne også 11 millioner svenske kroner mellom seg.

Lyd & Bilde delte ut for øvrig ut en TV-innovasjonpris i 2022, til Samsung S95B med QD-OLED teknikk. Kanskje ikke helt på høyde med Nobel, men det er da noe!

Les også Vi tester Samsungs første OLED-TV Endelig har vi fått testet en av årets mest omdiskuterte og etterlengtede TV-er! Samsung S95B leverer svært imponerende bildekvalitet, men har også visse forbedringspunkter.

Er du ekstra interessert, kan du sjekke ut videoen fra prisutdelingen her:

Audun Hage
(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Enorm 3D-skjerm fra LG

Her er Samsungs nye TV-modeller 2024: Full av AI-funksjoner

TCLs 163-tommer X11H demonstrert i Kina

Nå vet vi prisene på årets nye OLED-TV-er fra LG

Her er Sonys nye TV-modeller for 2024

Nå kan du gjøre et TV-kupp

TCL C855 går til 98 tommer

Her er TCL 115X955 MAX

Nå kan du se OLED-TV på flytur

Mer Philips Hue på Samsung TV

TCL 115X955: Gigant-TV klar for Norge

Se hva vi fant hos LG i Tyskland

Lyd & Bilde
Scroll to Top