Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Nå blir TV-en din trådløs

Dagens nye TV-modeller kan by på mye mer enn bare flotte bilder. Flere TV-produsenter tilbyr nå skjermer med internett-oppkobling og trådløst nettverk, og det gir mange nye muligheter.

Skrevet av / 04.07.09 - 22:00
Nå blir TV-en din trådløs

Science Fiction filmer fra 80- og 90- tallet var flinke til å portrettere fremtidens «TV» som et altomspennende nav for informasjon, der man kunne gjøre alt fra å se værmeldingen til å bestille seg en pizza. I dag er dette på langt vei blitt virkelighet. TV-apparatet har fra før en veldig sterk posisjon i hjemmeunderholdningens verden, men den kommer til å bli enda sterkere. Fordi den store skjermen i stua er en logisk arena for å innta både underholdning såvel som nyttig informasjon.

Trådløs forvirring
Medialink. Internett-TV. Wireless. Produsentene strør om seg med ord og uttrykk, og man lett bli forvirret av hvilke typer funksjoner det egentlig er snakk om.

Det finnes hovedsaklig to typer «trådløse» skjermer på markedet i dag. Den mest utbredte typen er de skjermene som bruker trådløs overføring for å koble seg til hjemmenettverket ditt, og få tilgang til internett og andre tjenester. En annen type er skjermer som bruker trådløs teknologi til video-overføring. Det er også fullt mulig for TV-en å ha begge deler: Både trådløst nettverk, og trådløs videooverføring mellom skjermen og mottakeren.

De mest avanserte flatskjermene er nå blitt så tynne at det knapt er plass til noen kontakter på dem lenger. Samtidig stiger våre krav til tilkoblingsmuligheter. Løsningen på dette er å flytte selve TV-mottakerenheten ut i en separat boks, slik at skjermens tykkelse kan holdes til et minimum. Da trenger man i utgangspunktet bare en signalkabel mellom boksen og skjermen, i tillegg til strøm. Noen produsenter, blant annet Philips, overfører både strøm og signal i samme kabel. De mest avanserte skjermene fra blant annet Sony og Panasonic bruker derimot trådløs signaloverføring.
Sony KDL-ZX1 er en av de første TV-ene på markedet med trådløs videooverføring (1080i). Panasonics nye toppmodeller i Z1-serien, som kommer på markedet i disse dager, bruker også en trådløs overføring av video, kalt WirelessHD.

Trådløs video-overføring
Her opprettes det en kobling mellom skjerm og mottaker, og skjermen på veggen er i dette tilfellet en ren monitor med en enkelt videoinngang. TV-mottaker, videokoblinger og styringselektronikk befinner seg i den separate boksen. I noen tilfeller har skjermen likevel en IR (infrarød) mottaker slik at den kan videresende fjernkontrollsignaler til boksen hvor kommandoene utføres.

Hensikten med en trådløse videooverføringen ligger her først og fremst i å oppnå en visuelt elegant og diskret TV-løsning. Et fåtall av ledninger gjør det lettere å få en stilig installasjon, og den trådløse overføringen betyr at TV-mottakeren  ikke behøver stå i umiddelbar nærhet av skjermen, men kan flyttes til et skap sammen med andre enheter som Blu-ray spiller og TV-spill. Du trenger ikke se annet enn skjermen på veggen, som i tillegg kan være svært tynn.

Å overføre trådløs HD-video er ingen lett oppgave, og krever stor båndbredde/overføringskapasitet. Enn så lenge har produsentene kun lykkes i å overføre video med opp til 1920 x 1080i (interlaced) oppløsning. Dette er godt nok for HD-oppløste TV-sendinger, men vil kunne gi en liten reduksjon i bildekvaliteten fra Blu-ray filmer, som har meget høy bitrate og en oppløsning på 1920 x 1080p (progressiv). Med dagens trådløse modeller må man altså være villig, i alle fall i teorien, til å ofre litt bildekvalitet for de visuelle og praktiske fordelene.
Panasonic tilbyr web-funksjonen Viera CAST på flere av sine nye TV-modeller. CAST gir tilgang til blant annet Youtube, nyheter, værmelding og videotjenester fra en rekke samarbeidspartnere online.

TV med trådløst nettverk
Her bruker TV-en Wi-Fi teknologi til å koble seg på ditt eget lokale nettverk. Ut fra dette kan TV-en logge seg på internett, og  by på interaktive tjenester som nyheter, værmeldinger og Youtube-video. Når TV-en blir en del av hjemmenettverket ditt, kan den også brukes til å vise frem fotosamlingen din, vise videosnutter og spille av musikk du har lagret på PC-en din.

TV-er med innebygd internett har så langt nokså begrenset prosessorkraft, og kan ikke brukes til tunge regneoppgaver som f.eks dataspill. Funksjonaliteten er i tillegg begrenset av de kommandoer man kan gjøre ved hjelp av fjernkontrollen – det vil i praksis si enkel navigasjon i menyer. OBS! Enkelte TV-er har ikke innebygd Wi-Fi, kun ethernet-kabel. Men de kan ofte kobles til en separat USB-enhet som kobler dem til det trådløse nettverket.
PC-TVen fra Crea er en av de første TV-ene på markedet med integrert PC. Crea Kronos har innebygd Intel Atom-prosessor, 80GB harddisk, 1GB RAM og innebygd Windows Vista som betjenes med mus og tastatur. For å sikre best mulig bildekvalitet, er PC-en koblet til en av HDMI-inngangene, som underletter visningen av høyoppløst video og film..

PC-TV
Noen produsenter har gått enda lenger, og integrert en mer eller mindre fullblods PC direkte i TV-en. Mens TV-ene med innebygd nettverk begrenser seg til nokså enkle og TV-orienterte mediafunksjoner, kan en PC-TV stort sett benyttes akkurat som en vanlig PC. TV-en vil ha et innebygd operativsystem (f.eks Windows) og betjenes med mus og tastatur. En PC-TV er kraftig nok til å utføre de samme oppgaver som en stasjonær eller bærbar PC. Forskjellen er at du kan surfe internett, behandle dokumenter, spille og se video på en langt større og bedre skjerm enn hva som er vanlig fra kontorpulten.

 

Kjapp ordliste:
Wi-Fi er et populært sekkebegrep på trådløs dataoverføring, men også et varemerke for merking av trådløse produkter som er godkjent av Wi-Fi Alliance.

WLAN (Wireless Local Area Network) er en samlebetegnelse på lokale datanettverk som benytter radiobølger for å kommunisere. Det finnes flere typer WLAN, men den mest utbredte standarden heter IEEE 802.11 og bruker frekvensbåndene på 5 og 2,4 gigahertz.

UPnP (Universal Plug and Play)er en felles standard for komponenter som er koblet til et lokalt nettverk. Produkter som støtter UPnP kan kommunisere med hverandre automatisk over nettverket, uten at brukeren behøver å konfigurere noe spesielt. Derav uttrykket «plug and play».

DLNA (Digital Living Network Alliance)er et internasjonalt samarbeide mellom elektronikkbransjen, databransjen og mobilprodusentene. Hensikten er å skape en felles standard og plattform for kommunikasjon mellom de forskjellige enhetene.

NAS (Network Attached Storage) er en dedikert server med stor lagringskapasitet, spesielt tilpasset for å dele innholdet over et nettverk. En NAS-disk har gjerne kapasitet på 1000 gigabyte (1 terabyte) eller mer, og kan ha backup-muligheter for å hindre at data går tapt.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Her er Sonys nye TV-modeller for 2024

Nå kan du gjøre et TV-kupp

TCL C855 går til 98 tommer

Her er TCL 115X955 MAX

Nå kan du se OLED-TV på flytur

Mer Philips Hue på Samsung TV

TCL 115X955: Gigant-TV klar for Norge

Se hva vi fant hos LG i Tyskland

Sniktitt på LGs nye OLED-modeller i Frankfurt

163 tommer, noen større?

Nå i butikk: TCL X955-serien

Sniktitt på Samsungs 2024 TV-modeller

0
Lyd & Bilde
Scroll to Top