BLACK WEEK TILBUD PÅ LYD & BILDE. 30% DENNE UKEN! SE TILBUDET HER!

Koreanske utfordrere

Man har hittil ikke hatt så mange mottakere å velge mellom for mottak av RiksTV-pakken. Nå kommer to nye modeller fra HUMAX og KAON på banen, og kampen om RiksTV-kundene tilspisser seg for alvor!

Vi tester:

Kaon KFT-S660HDCO
1 800 kr

Humax CXHD-3000T
1 500 kr

Alle som har mottatt tv-signalene med vanlig antenne, må i disse dager bytte til en digital mottaker. Utvalget har vært heller snevert, med et par–tre modeller å velge mellom. Kan økt utvalg bidra til en prisnedgang på mottakere og økt konkurranse på finesser og funksjoner?

Hvorfor bakkenett?
Det reklameres for ulike typer ”digital-tv” hvor enn man snur seg for tiden, og sannheten er at det dreier seg om flere sider av samme sak. Bakkenettet er kanskje en enkel vei til digital-tv for de som har antennesystem fra før. Har man ikke det, må man ha antenne, mast/veggfeste og kabler som da kommer i tillegg til mottakerprisen. Skal man betale en antennemontør i tillegg, kan det fort bli kostbart.

Er man sånn passe interessert i tv, så har helt klart RiksTV et godt utvalg av de mest populære kanalene. Men den tilgjengelige båndbredden er ikke så stor i bakkenettet, og antall kanalplasser er derfor begrenset. HDTV er også noe som stjeler altfor mye plass, og vil ikke kunne tilbys i noen stor utstrekning i bakkenettet med dagens kapasitet. Men at det unntaksvis vil kunne sendes HD-programmer, er nok en mulighet. Mottakerne er i hvert fall forberedt for det. Ønsker man ytterligere valgmuligheter innen sport, film og HDTV, er nok parabol et bedre alternativ.

Komponentmangel
En av årsakene til at det finnes så få mottakere er en generell global mangel på nøkkelkomponenter som brukes i mottakerne. I Norge var vi tidlig ute med å ta i bruk MPEG4, som er en bedre og mer effektiv komprimeringsstandard for digitale sendinger enn den gamle MPEG2. Men en del uenighet om den endelige standarden gjorde at det tok litt tid før aktørene ble enige.

Det gjorde at chip-produsentene måtte avvente og se. Mange flere land har nå kommet etter med MPEG4, og også söta bror har bestemt seg for å gå bort fra MPEG2 til fordel for MPEG4 i løpet av neste år. Det betyr at det per i dag er en akutt global mangel på MPEG4-brikker. Produsentene må nå gire opp produksjonen for å dekke den økende etterspørselen.

Les mer i Lyd og bIlde oktober 2008

Marius


Siste artikler:

Kommenter

Legg igjen en kommentar

Les også

Nå kan du spare mye penger på nytt kamera
AKMs DAC-fabrikk har brent ned, som krøpler produsentene i flere måneder. Slik responderer hi-fi-bransjen.
Black Friday er på trappene. Slik holder du deg trygg, mens du sikrer deg de beste kjøpene.
Duoen bak The Rain får fornyet tillit hos strømmegiganten.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Nå er det bare tre uker til vi igjen kan humre og le med sjarmerende Johanne & Co.
Risikoen for å bli snytt er større enn sjansen for å gjøre et kupp.
Light Speaker fra svenske Transparent er ikke som andre trådløse høyttalere.
Popprinsessen går helt nye veier - nå på Disney+.
Fujifilm GFX100 får 400 megapiksler!
Ifølge flere kilder har Samsung ingen planer om en Galaxy Note 21. Note-serien skal erstattes av Galaxy Z Fold 3.
HBO Nordic tar "en dansk en" - lanserer snart sin første danske serie.
Unngå bomkjøp på Black Friday – gå etter testvinnerne!
Den taiwanske produsenten av mopeder og motorsykler vil avduke sin KYMCO F9 elektriske scooter på torsdag.
Dette er hodetelefonene du bør kjøpe i år.
Serien består av seks episoder og er basert på den kritikerroste podcasten Equinox 1985 av Tea Lindeburg og har blant andre Danica Curcic (Broen, Kriger) og Lars Brygmann (Dicte) på rollelisten.
Nedtellingen til Black Friday har startet, her er TV-ene vi anbefaler å ha i kikkerten!