Search
Generic filters

Koreanske utfordrere

Man har hittil ikke hatt så mange mottakere å velge mellom for mottak av RiksTV-pakken. Nå kommer to nye modeller fra HUMAX og KAON på banen, og kampen om RiksTV-kundene tilspisser seg for alvor!

Vi tester:

Kaon KFT-S660HDCO
1 800 kr

Humax CXHD-3000T
1 500 kr

Alle som har mottatt tv-signalene med vanlig antenne, må i disse dager bytte til en digital mottaker. Utvalget har vært heller snevert, med et par–tre modeller å velge mellom. Kan økt utvalg bidra til en prisnedgang på mottakere og økt konkurranse på finesser og funksjoner?

Hvorfor bakkenett?
Det reklameres for ulike typer ”digital-tv” hvor enn man snur seg for tiden, og sannheten er at det dreier seg om flere sider av samme sak. Bakkenettet er kanskje en enkel vei til digital-tv for de som har antennesystem fra før. Har man ikke det, må man ha antenne, mast/veggfeste og kabler som da kommer i tillegg til mottakerprisen. Skal man betale en antennemontør i tillegg, kan det fort bli kostbart.

Er man sånn passe interessert i tv, så har helt klart RiksTV et godt utvalg av de mest populære kanalene. Men den tilgjengelige båndbredden er ikke så stor i bakkenettet, og antall kanalplasser er derfor begrenset. HDTV er også noe som stjeler altfor mye plass, og vil ikke kunne tilbys i noen stor utstrekning i bakkenettet med dagens kapasitet. Men at det unntaksvis vil kunne sendes HD-programmer, er nok en mulighet. Mottakerne er i hvert fall forberedt for det. Ønsker man ytterligere valgmuligheter innen sport, film og HDTV, er nok parabol et bedre alternativ.

Komponentmangel
En av årsakene til at det finnes så få mottakere er en generell global mangel på nøkkelkomponenter som brukes i mottakerne. I Norge var vi tidlig ute med å ta i bruk MPEG4, som er en bedre og mer effektiv komprimeringsstandard for digitale sendinger enn den gamle MPEG2. Men en del uenighet om den endelige standarden gjorde at det tok litt tid før aktørene ble enige.

Det gjorde at chip-produsentene måtte avvente og se. Mange flere land har nå kommet etter med MPEG4, og også söta bror har bestemt seg for å gå bort fra MPEG2 til fordel for MPEG4 i løpet av neste år. Det betyr at det per i dag er en akutt global mangel på MPEG4-brikker. Produsentene må nå gire opp produksjonen for å dekke den økende etterspørselen.

Les mer i Lyd og bIlde oktober 2008

Kommenter

Legg igjen en kommentar

Les også

Snart får vi nordmenn nok en strømmetjeneste å velge imellom.
En mer kompakt og billigere modell av Sony Xperia 1 II. Men med nesten alle de samme spesifikasjonene.
Snart kommer nok en svensk originalserie fra strømmegiganten.
SteelSeries Arctis 9 er et trådløst hodesett med surroundlyd, som funker til både PC og PlayStation-konsollene.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Kompakt high-end med nok krefter.
En nærmere kikk på både innsiden og utsiden av de nye Xbox-ene.
GoPro Hero9 Black har 5K video, enda bedre videostabilisering – og endelig selfie-skjerm.
30. oktober slipper Disney+ sesong 2 av The Mandalorian.
Og prisene blir relativt hyggelige.
Vidvinkelzoom og lyssterk 50mm til Nikon Z.
Med to nye iPads viste Apple ved gårsdagens lansering at verdens mest populære nettbrett, som har ti-års jubileum i år, er kommet for at bli.
Nå måler den også oksygennivået i blodet ditt.
United States Customs and Border Protection har beslaglagt et større parti OnePlus Buds trådløse ørepropper. Myndighetene vurderer at OnePlus har kopiert Apples AirPods.
De fleste spesifikasjonene vet vi allerede. Nå har det kommet nyheter om kameramodulen på den kommende smarttelefonen fra OnePlus.
Med Motorola Razr 5G og Motorola Moto G9 Plus er kinesiske Lenovo klar med mobiler til både store og små lommebøker
Sony lanserer a7C, det minste fullformatkameraet.