Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Se alle detaljene

Årets nye TV-er er blitt både større, skarpere og bedre tilpasset våre moderne seervaner. Og endelig kommer OLED-skjermene ned i pris!

Skrevet av / 10.11.14 - 06:00
Se alle detaljene

At utviklingen i det brennhete TV-markedet aldri stopper, har vi virkelig fått bekreftet i 2014. TV-produsentene har som vanlig jobbet på spreng med å utvikle ny teknologi som skal friste oss til å pensjonere den gamle flatskjermen. Og sjelden har det vært mer forlokkende:

Årets TV-er er både større, skarpere og bedre tilpasset våre moderne seervaner. Underholdnings-hverdagen vår preges stadig mer av å kunne se akkurat hva vi vil, når vi vil, og strømmetjenester som Netflix, HBO og Viaplay spiller nå en like viktig rolle som tradisjonelle kringkastede TV-sendinger. Derfor ligger disse appene nå lett tilgjengelig på menylinjen.

Ultra-HD og OLED
Det såkalte 4K/Ultra-HD formatet er også blitt langt mer utbredt i 2014. Med fire ganger så mye bildeinformasjon som Full HD (3840 x 2160 piksler mot 1920 x 1080 piksler) byr 4K på en vesentlig skarpere bildeopplevelse med en imponerende mengde detaljer – like imponerende som den gang HD kom for første gang. Det ser også ut til å løsne på innholdssiden: Blant andre Netflix tilbyr nå 4K-innhold, og til neste år ventes det nye 4K Blu-ray formatet.

I den andre enden av prisskalaen finner vi OLED. Men den en gang så eksotiske ”high-end” teknikken er nå i ferd med å etablere seg i markedet til lavere priser enn vi først hadde forventet. Dette er gode nyheter for de aller mest kresne bildeentusiastene som tidligere sverget til plasma: OLED gir på mange måter det beste av to verdener.

Med andre ord ser markedet ekstra attraktivt ut for deg som vil kjøpe ny TV akkurat nå. Bare ett problem, hvilken TV skal man velge? Det håper vi å kunne veilede deg til med våre anbefalte TV-er, men først får du noen tips med på veien.

5 gode TV-tips

1. Kjøp riktig størrelse

Det første du bør bestemme er hvor stor skjermen skal være, og en typisk feil mange gjør er å kjøpe for liten TV. En moderne flatskjerm med HD-signaler gir så skarpt bilde at du fint kan sitte nær skjermen, og med inntoget av de nye 4K-skjermene kan du trygt velge en enda større TV. Skjermstørrelsen bør velges ut fra avstanden mellom TV-en og der du sitter:

Anbefalt TV-størrelse (revidert for 4K)

Seeravstand Skjermstørrelse
0,5-1 meter 37-42 tommer
1-2 meter 42-48 tommer
2-3 meter 48-50 tommer
3-4 meter 50-55 tommer
4-5 meter 55-60 tommer
5-6 meter 60-75 tommer
6 meter + 75-85 tommer

2. Velg rett skjermtype og kvalitet – LCD-LED, OLED og 4K

Hva skal skjermen brukes mest til? Vanlig TV-titting, spill eller filmkos på kveldstid? Det er lettere å finne rett flatskjerm når du vet dine egne behov. Hvis favorittmenyen består av film og TV-serier bør du vektlegge god bildekvalitet med fokus på kontrast og svartnivå. Sport krever en TV som er god på raske bevegelser, mens spill favoriserer TV-er med lav forsinkelse (input lag). Og jo større bilde du vil ha, desto viktigere blir det med skarphet og skjermoppløsning.

3. Tenk på plassering og lysforhold
Hvor skal TV-en plasseres? Hvis du ser mye TV i dagslys krever det en lyssterk TV, gjerne med en matt skjermoverflate eller sotet glass. Husk at skjermer med blanke skjermoverflater kan gi sjenerende refleksjoner av omgivelsene.

4. Ikke glem lydkvaliteten
Lyden er halve opplevelsen, og flate skjermer gir dessverre ofte flat lyd. Dersom du vil at tale, musikk og lydeffekter skal gjengis klart og tydelig er det verdt å legge litt ekstra penger i en TV med bedre lyd. Men resultatet vil bli enda bedre hvis du velger et eksternt lydanlegg eller en lydplanke.

5. Har du mulighet for integrert digital-TV (IDTV)?
De fleste flatskjermene kommer nå med innebygd MPEG4-dekoder som er kompatibel med henholdsvis satellitt, kabel og bakkenett. Dette innebærer at programkortet kan stikkes rett i TV-en med en kortmodul (CAM), uten separat mottakerboks. Noen TV-er har også innebygd pause- og opptaksfunksjon via USB. For at denne løsningen skal fungere må imidlertid TV-apparatet være godkjent av din leverandør.

 

 

SonyBraviaKDL50W805BBN_990

Årets budsjett TV

50” LED-TV Sony Bravia KDL-50W805BBN

Champagnebilder til bruspris!

Sonys nye budsjettmodell 50W805BBN har ikke verdens mest spennende utseende eller den feteste utstyrslisten, men du verden for en bildekvalitet! Til prisen har vi knapt sett bedre.

NO gullikon 2014.indd

Bravia KDL-50W805BBBN kommer med Sonys X-Reality Pro bildebehandling, som overvåker og optimaliserer bildet kontinuerlig. Kontrast, skarphet og fargegjengivelse tilpasses programinnholdet på en intelligent måte. Og selv om dette er noe ”alle” produsentene skryter av, har vi vært imponert over Sonys bildebehandling de siste par årene. Akkurat det er den nye 50W805BBN et godt eksempel på. Den klarer på mesterlig vis å gi farger med skikkelig ”punch”, uten at fargene blir for sterke for sitt eget beste. Fargene gjengis i glidende, sømløse overganger uten plagsomme sjatteringer eller ”color banding” som det kalles på fagspråket. Resultatet er et naturlig og livlig bilde som gir en fabelaktig opplevelse på alle typer bildeinnhold.

De flotte fargene kunne selvsagt vært forgjeves, om svartnivå og kontrast var av den blasse typen. Men neida, Sony-skjermen imponerer her også: Den er virkelig svart som natten når bildematerialet krever det! Ikke helt i plasma- eller OLED-klasse riktignok, men likevel bekmørkt til LCD å være. Det beste av alt er at 50W805B i motsetning til mange andre LED-baserte LCD TV-er, har en meget jevn lysfordeling over hele skjermen, faktisk blant det beste vi kan huske å registrert. Alt i alt, slett ikke verst for en TV i titusenkronersklassen!

(06/14) AH
Karakter: 5
Pris: 7.995 kr
Les hele testen av Bravia KDL-50W805B

 

Samsung55HU7505_990

Årets toppklasse TV

Samsung UE55HU7505

Lekker og smekker

Samsung fokuserer veldig på buede TV-skjermer i år. Likevel er den kanskje mest spennende modellen fortsatt flat!

NO gullikon 2014.indd 

I år skal TV-en være buet! Det er budskapet Samsung forfekter med sine nye toppmodeller hvor skjermen er krummet svakt innover mot seeren. Bueformen passer imidlertid ikke alle og enhver, og derfor tilbyr Samsung tradisjonelle flate versjoner i år også. Blant disse er UExxHU7505-serien som er blant de høyest spesifiserte, med 4K oppløsning tilgjengelig i størrelser fra 48” og helt opp til 75”.

Bildekvalitet
Samsung-skjermen er kanskje flatere enn sine søsken, men bildet er definitivt ikke kjedelig. Her får vi en TV som takler alt av bildeinnhold på en glimrende måte. Vi startet med HD-opptak fra Champions League, og ble imponert over hvordan 55HU7505 greier å gjengi det komprimerte opptaket med overraskende mange detaljer og forsvinnende lite støy. I tillegg har den god kontroll på bevegelsene, og bevarer skarpheten selv når det er hurtige ballvekslinger på banen.

Videre med våre Blu-ray testskiver avslører Samsung TV-en at den også kan få Full HD-filmer til å se enda litt skarpere ut via 4K bildepanelet. Oppskaleringen er meget god, og tett på de dyrere modellene fra Sony og Panasonic. LCD-skjermen fra Samsung har også klart godkjent svartnivå, med god og jevn lysfordeling som tyder på et bildepanel av god kvalitet.

Rosinen i pølsa er tilgangen på ekte 4K-innhold fra Netflix. Scenene fra ”House of Cards” sesong 2 ser imponerende skarpe ut, og sammenlignet med HD-versjonen oppleves det som å ha tatt en grundig vindusvask!

(8/14) A.H
Karakter: 5
Pris: 16.995 kr
Les hele testen av Samsung UE55HU7505

 

PanasonicTX65AX800E_990

Årets high-end TV

65” 4K LED-TV Panasonic Viera TX-65AX800E

Sylskarp bildemester

Panasonics plasmaskjermer var i årevis kjent for sin overlegne bildekvalitet. Med denne nye LCD-modellen håper Panasonic å nok en gang kunne ta hjem bildetrofeet.

NO gullikon 2014.indd 

Panasonic har brukt mye tid og krefter på å overbevise oss bildeentusiaster om at de nye 4K LCD skjermene er verdig arvtagere til deres nå avdøde plasmateknologi. Det har ikke vært noen enkel oppgave, og ikke en gang fjorårets toppmodell 65WT600 greide å overbevise oss helt. Men det var i fjor, og Panasonic-ingeniørene har jobbet på spreng siden da for å gjøre årets modell TX-65AX800E mer attraktiv på alle måter.

Bildekvalitet
Utstyrt med et kantbelyst LCD-panel som skal gi en viss grad av lokal lysstyring, har Panasonic forsøkt å imitere plasmaskjermenes gode egenskaper så langt det lar seg gjøre.

TV-en gir da også et ekstremt skarpt og kontrastrikt bilde. Også fargegjengivelsen fremkaller umiddelbart wow-utrop: TX-65AX800E gjengir nyanserte og nøyaktige farger uten å overdrive. Faktisk kan det minne om en viss annen bildeteknologi…

Panasonic virker heller ikke å ha glemt sine trofaste fans blant entusiaster og profesjonelle installatører. 65AX800 kommer med THX-godkjente bildemodus fra fabrikken, som i utgangspunktet gir svært korrekte farger opp av esken. I tillegg finnes egne Professional-modus med mulighet for full fargekalibrering (CMS). Etter en runde med kalibrering kunne vi konstatere at Panasonic-skjermen leverer en nøytral fargegjengivelse i referanseklassen, og er en klar forbedring mot fjorårsmodellen.

Konklusjon
Panasonic har måttet jobbe iherdig for å rette opp et middels inntrykk fra fjoråret, men viser med TX-65AX800 at de atter en gang kan henge med de beste. TX-65AX800 leverer en ekstremt flott bildekvalitet som viser alt av både HD og 4K innhold fra sin beste side. Panasonic har også kunngjort at de snart vil støtte Netflix-appen i 4K-kvalitet. Det gleder vi oss til!

(08/14) AH
Karakter: 6
Pris: 37.995 kr
Les hele testen av Viera TX-65AX800E

 

JVCDLAX500R_990

Årets projektor

Projektor: JVC DLA-X500R

Bedre bilde får du ikke

Denne projektoren har den beste bildekvaliteten vi har sett. Rett og slett.

X500 bruker tredjegenerasjons e-shift-teknologi, som er JVCs smarte måte å simulere et Ultra HD-bilde på. I stedet for å bruke et enda dyrere og kjempestort 4K bildepanel med 3840 x 2160 piksler, så benytter X500 to 1080p HD-paneler. Bildesignalet splittes i to, hvorpå originalbildet gjengis av den ene brikken mens den innebygde prosessoren regner seg frem til hvilke piksler som mangler og sender disse til den andre. Bildene fra de to panelene flettes så sammen, til et bilde som subjektivt blir ”nesten 4K”, nesten helt uten synlig rastemønster. Det skal sies, at ekte 4K-materiale, som projektoren også støtter, ikke vil bli like skarpt og detaljert med denne teknologien, som med en ekte 4K-projektor.

Bildekvalitet

Selv rett ut av esken varter JVC DLA-X500R opp med en glimrende bildekvalitet. Alt smeller imot oss, og det er det først og fremst et enormt kontrastnivå som sørger for. Etter kalibrering er fargene helt nøytrale, hvor de hadde et hint av gulstikk før, og det vi før trodde var beksvart har nå blitt enda svartere.

Optikken er superskarp, og med to bildepaneler simulerer projektoren 4K bildeoppløsning på imponerende vis. Med 4K-materiale er den ikke fullt så sylskarp som Sonys dobbelt så dyre ekte 4K-projektor VPL-VW500ES, derimot har den enda bedre bilder fra filmer i 1080p HD-oppløsning. Som fremdeles er det aller viktigste. Først og fremst er JVC overlegen på svartnivå, som gir en enorm dybdefølelse!

JVC DLA-X500R ser også storslagen ut i 3D, og er rett og slett vår nye referanse.

(4/14) GN
Karakter: 6
Pris: 39.995 kr
Les hele testen av JVC DLA-X500R

 

LG OLED årets TV innovasjon_990

Årets bildeprodukt

Årets TV-innovasjon: LG OLED TV

Banebrytende bildekvalitet

Prisen for årets bildeprodukt går til en teknologi som allerede har tatt TV-markedet med storm!

NO gullikon 2014.indd

Etter å ha vært en myteomspunnet og sårt etterlengtet bildeteknikk gjennom flere år, har OLED-TV endelig kommet for salg. TV med organiske lysdioder kombinerer de beste egenskapene fra LCD- og plasma i en og samme TV, og representerer et kraftig løft i bildekvalitet.

Koreanske LG Electronics er den første som virkelig har lykkes med å masseprodusere OLED-TV i stor skala. De virker fast bestemt på å ville gjøre den eksotiske teknikken til allemannseie: Prisene har sunket dramatisk, fra drøye 70.000 kr ved introduksjon, til nå å dukke under den magiske 20.000 kroners grensen for en 55” Full HD TV.

I løpet av året vil LG også introdusere sin første OLED-TV med 4K-oppløsning i markedet. Disse vil være vesentlig dyrere i første omgang, men LG rapporterer at de er i ferd med å effektivisere produksjonen. På sikt kan OLED-paneler faktisk bli billigere å produsere enn dagens LCD-LED paneler!

Det vil i så fall medføre kraftige endringer i TV markedet, og vi skal ikke se bort fra at konkurrentene vil stille seg i kø for å låne LGs OLED-teknikk i fremtiden. Vi gleder oss til å følge utviklingen, og er ekstra spente på hva konkurrenten Samsung trekker ut av ermet til neste års TV-lansering!

(11/14) AH

Les hele testen av LG 55EC930V

Audun Hage
(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

TCL 115X955: Gigant-TV klar for Norge

Se hva vi fant hos LG i Tyskland

Sniktitt på LGs nye OLED-modeller i Frankfurt

163 tommer, noen større?

Nå i butikk: TCL X955-serien

Sniktitt på Samsungs 2024 TV-modeller

LG: Våre OLED TV-er er de beste til film

Lanserer TV med 10 års garanti

Marimekko-mønster på The Frame

Her er Philips 2024 TV-modeller

Her er de beste (og villeste!) TV-ene vi fikk se i Las Vegas

Blendende og sylskarp!

0
Scroll to Top