4K filmproduksjon med Sony F65

TV med 4K-oppløsning er årets hotteste tema på bildefronten. Men hvordan foregår egentlig digital 4K filmproduksjon?

I Sonys produksjonslokaler i Pinewood Studios, London fikk vi anledning til å teste ut deres profesjonelle F65 filmkamera, rigget til på en scene komplett med skuespiller, lyssetting og det hele.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Et profesjonelt filmkamera håndteres vanligvis av to personer, kameramannen som beveger kameraet, og assistererende kameramann som styrer fokus. Og som vi raskt fikk erfare, er dette en disiplin som krever mye trening!

En profesjonell 4K filmrigg må kunne håndtere utrolige datamengder. F65-kameraet har en 20 megapiksel bildesensor kapabel til å filme 4K oppløsning med opptil 120 bilder i sekundet. Opptakene gjøres i 16 bit RAW-format, med en båndbredde på 1 gigabit per sekund! Opptakene gjøres på spesielle SRMemory minnekort på opptil 1 terabyte. Det rekker til om lag 1 time med rå film (24 minutter med HFR/48 fps). Prislapp: Drøye 65.000 dollar, men småpenger om du heter Ridley Scott eller Christopher Nolan…

Sjekk ut Sony Professionals hjemmesider for mer info om F65.

Postproduksjon

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Når kamerateamet og regissøren er fornøyd, går råfilmen videre til postproduksjon, redigering og fargekorreksjon. Her fikk vi se en rekke «Hollywood-triks» bli utført på vår allerede vakre skuespiller, alt fra justering av hudtonene til å fremheve området rundt øynene. Selve stemningen på filmen kan også endres fra munter til dyster og skummel bare ved å endre på lyssetting og  fargebalanse.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Denne tidkrevende jobben er blitt betydelig enklere i den digitale verden. RAW-filene inneholder metadata som gjør det enklere å redigere lengre sekvenser, i stedet for å gjøre det ramme for ramme. Slik kan produsentene spare både tid og penger. Etter at postproduksjon er unnagjort kan den ferdige spillefilmen komprimeres for ulike standarder. En digital 4K kinofilm tar ca 400 gigabyte i ferdig komprimert versjon, som til slutt distribueres på spesielle DCP (Digital Cinema Package) harddisker ut til kinosalene.

Men når, og ikke minst hvordan skal 4K-filmene for alvor kunne ta steget fra kommersiell kino og inn i stua? Det gjenstår å se. Foreløpig kan vi i alle fall glede oss over at det vil ligge mye råmateriale ligger tilgjengelig, den dagen det skjer!

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.
Kommenter

Legg igjen en kommentar

Les også

Den bærbare Beolit 20 har trådløs lading og lang batteritid.
Den svenske nettbutikken åpnet i natt.
Harman Kardon gir deg et trådløst anlegg med mange tilkoblinger.
Kan revolusjonere bildeopplevelsen fra VR-briller.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
For å redusere kjøretrøtthet tar Jaguar Land Rover i bruk høyteknologisk støykansellering fra Silentium.
Vi holder på å teste Hyundai Kona med lydanlegg fra selveste KRELL.
Støtte for opptil 11.2 kanaler i kompakte kabinetter.
Hey, Google, nå kjører vi!
Den søteste elbilen blir mer praktisk.
Vi fikk se en rekke nye kraftige smarttelefoner, da Huawei i dag holdt virtuell pressekonferanse.
Prisgunstig fotoskriver for entusiaster.
De helt trådløse øreproppene Oppo Enco X har aktiv støyreduksjon. Lyden er det Dynaudio som står for.
Suksessforfatter Jo Nesbø slår pjaltene sammen med HBO for et kommende serieprosjekt.
Lekkede bilder viser kommende Galaxy S-modeller for første gang.
Gamle planer er funnet frem av skuffen og blir nå støvet av i en teaser på Twitter.
Ratched er en av Netflix' største suksesser noensinne.