4K filmproduksjon med Sony F65

TV med 4K-oppløsning er årets hotteste tema på bildefronten. Men hvordan foregår egentlig digital 4K filmproduksjon?
Annonse
Annonse
forfatter

I Sonys produksjonslokaler i Pinewood Studios, London fikk vi anledning til å teste ut deres profesjonelle F65 filmkamera, rigget til på en scene komplett med skuespiller, lyssetting og det hele.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Et profesjonelt filmkamera håndteres vanligvis av to personer, kameramannen som beveger kameraet, og assistererende kameramann som styrer fokus. Og som vi raskt fikk erfare, er dette en disiplin som krever mye trening!

En profesjonell 4K filmrigg må kunne håndtere utrolige datamengder. F65-kameraet har en 20 megapiksel bildesensor kapabel til å filme 4K oppløsning med opptil 120 bilder i sekundet. Opptakene gjøres i 16 bit RAW-format, med en båndbredde på 1 gigabit per sekund! Opptakene gjøres på spesielle SRMemory minnekort på opptil 1 terabyte. Det rekker til om lag 1 time med rå film (24 minutter med HFR/48 fps). Prislapp: Drøye 65.000 dollar, men småpenger om du heter Ridley Scott eller Christopher Nolan…

Annonse

Sjekk ut Sony Professionals hjemmesider for mer info om F65.

Postproduksjon

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Når kamerateamet og regissøren er fornøyd, går råfilmen videre til postproduksjon, redigering og fargekorreksjon. Her fikk vi se en rekke «Hollywood-triks» bli utført på vår allerede vakre skuespiller, alt fra justering av hudtonene til å fremheve området rundt øynene. Selve stemningen på filmen kan også endres fra munter til dyster og skummel bare ved å endre på lyssetting og  fargebalanse.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Denne tidkrevende jobben er blitt betydelig enklere i den digitale verden. RAW-filene inneholder metadata som gjør det enklere å redigere lengre sekvenser, i stedet for å gjøre det ramme for ramme. Slik kan produsentene spare både tid og penger. Etter at postproduksjon er unnagjort kan den ferdige spillefilmen komprimeres for ulike standarder. En digital 4K kinofilm tar ca 400 gigabyte i ferdig komprimert versjon, som til slutt distribueres på spesielle DCP (Digital Cinema Package) harddisker ut til kinosalene.

Men når, og ikke minst hvordan skal 4K-filmene for alvor kunne ta steget fra kommersiell kino og inn i stua? Det gjenstår å se. Foreløpig kan vi i alle fall glede oss over at det vil ligge mye råmateriale ligger tilgjengelig, den dagen det skjer!

Annonse
Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 49 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.
Annonse
Annonse

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Les også

Full pott for Polestar 2 i krasjtest.
Porsches elektriske crossover er endelig offisiell - sjekk ut lanseringsvideoen her!
0-100 km/t under 5 sek, firehjulstrekk og 420 km rekkevidde
Over-the-air gjør det enklere å fikse feil på XC40 Pure Electric P8.
Full pott for Polestar 2 i krasjtest.
Xaiomi har lansert fire nye mobiler som de aller fleste har råd til. Den billigste har 5G, og den dyreste har 108 megapiksler.
Porsches elektriske crossover er endelig offisiell - sjekk ut lanseringsvideoen her!
Trådløse propper med Marshall-lyd og appstyring.
LG har patentert en ny type OLED-TV som kan skjules når du ikke bruker den.
Disney ryster i selve fundamentet til kinoenes eksklusive filmmonopol.
En ny, heftigere versjon av Samsungs superbrede gaming-monitor skal være på vei.
Lyngdorfs flaggskipsforsterker kan nå spille av de høyoppløste MQA-lydfilene fra blant annet Tidal.
Nå kan du snart høre Wharfedale og Leak Audio hos forhandlere.
Bare husk å velge utgaven med stereolyd.
Samsung slipper en rekke nye TV-modeller i løpet av mars/april.
0-100 km/t under 5 sek, firehjulstrekk og 420 km rekkevidde