Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Verdens minste mikrofon er ett molekyl stor

Forskere har funnet ut hvordan ett eneste molekyl kan fange opp vibrasjonene fra lyd.

Skrevet av / 03.10.14 - 11:59
Verdens minste mikrofon er ett molekyl stor

Lyd skapes gjennom fysiske vibrasjoner av et spesifikt medium, som regel luft men det kan være hvilken som helst væske eller gass. Når disse vibrasjonene så treffer trommehinnen, oppfatter vi det som lyd.

Ny viten viser at når disse vibrasjonene treffer ett enkelt molekyl av dibenzoterrylen (DBT), lyser dette opp, hvor fargen forandres med tonen.

For å få dibenzoterrylenet til å fungere som en slags mikrofon, måtte man fange flere molekyler i et krystall av antracen. Når en lydbølge forsiktig vugger på krystallet, blir DBT-molekylene slått rundt på innsiden. Bevegelsen påvirker interaksjonen mellom elektronskyene av DBT og antracenet, som igjen forandrer DBT-ets lysavgivning. Ved å spore det vekslende lyset fra bare ett enkelt molekyl av DBT, kunne forskerne spore lydens frekvens.

Ubrukelig i praksis?
DBT-molekylet er riktignok ubrukelig for vokalister på scenen. Faktisk kan det ikke brukes til stort i det hele tatt i det daglige. Ser man bort fra den forsvinnende lille størrelsen til et molekyl, kreves det nemlig en meget lav temperatur for at systemet skal fungere, ettersom luftmolekyler ved romtemperatur beveger seg for mye og forstyrrer det hele. Men i laboratoriet kan det ha betydning, spesielt for forskning innen kvantemekanikk.

Brukelig eller ikke, det er unektelig kult!

Kilde: gizmodo.com

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

KI planlegger ferien vår

Styr datamaskinen med hjernen

Blir det Google-AI i iPhone?

Solcellepaneler i øynene?

Googles AI fantiserar fram spill

Nye funksjoner for Pixel-enheter

Ny AI utfordrer GPT-4

Google lanserer mini-AI

Kinas superdatamaskin slår rekorder

AI-generator lager realistiske videoer

Kan dette pannebåndet kontrollere drømmer?

ISS oppgraderer sine datamaskiner

Lyd & Bilde
Scroll to Top