TESTER Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi
☀️SOMMERTILBUD☀️ - 6 UKER KUN 6 KR

Nyhet

Marathon Fusion hevder å kunne lage gull

Et gründerfirma fra San Francisco hevder å ha funnet de vises stein. Eller i det minste en metode for å forvandle det flytende metallet kvikksølv til gull ved hjelp av fusjonsenergi.

Av / 28.07.25 - 14:15
Marathon Fusion hevder å kunne lage gull

Alkymistenes århundregamle drøm om transmutasjon eller Chrysopoeia – altså å forandre et uedelt metall til det reneste gull – er nå blitt en høyteknologisk forretningsplan. Selskapet Marathon Fusion, som holder til i San Francisco, har meldt ut at de har en plan for hvordan man kan bruke fusjonsreaktorer til å omdanne kvikksølv til det edle metallet.

Ideen, som høres ut som noe fra en science fiction-roman, er i prinsippet en form for moderne, nukleær alkymi. Ved å bombardere kvikksølv-isotoper med de nøytronene som er et biprodukt av fusjonsprosessen, skulle man kunne «slå» protoner ut av kvikksølvatomene og dermed omdanne dem til stabilt gull.

Å skape gull gjennom nøytronbombardement av andre stoffer er beviselig mulig. I 1980 lyktes dette for Glenn Seaborg og K. Aleklett på Lawrence Berkeley National Laboratory i USA. Og forskere på CERN har ved flere anledninger skapt 18-karat gull. Men mengdene av gull har vært nesten uendelig små. Det mest «vellykkede» forsøket fant sted tidligere i år, hvor man ved hjelp av Large Hadron Collider-akseleratoren skapte knapt en tusendel av et mikrogram gull. Forsøket lyktes, men man kunne ikke engang lage en tandfylling på en maur med gullet.

Fem tonn gull i året

Hos Marathon Fusion er man noe mer optimistiske. Hvis man skal tro deres egne – men ennå ikke fagfellevurderte – forskningsartikler, kan et enkelt fusjonskraftverk på 1 gigawatt ifølge deres beregninger kunne produsere opptil 5.000 kg gull i året. Med de nåværende gullprisene tilsvarer det en årlig sidegevinst på den nette summen av rundt 4 milliarder kroner. En inntekt som potensielt kan matche salget av selve elektriciteten fra kraftverket. I hvert fall så lenge det ikke lages så mye gull at det påvirker verdensmarkedsprisen…

Marathon Fusion hevder å kunne lage gull 1
Å skape gull ut av ikke-edle metaller er en gammel drøm. Allerede i det tredje århundre mente den greske alkymisten og filosofen Cleopatra å ha funnet oppskriften. (Illustrasjon: Midjourney AI)

Teorien er at man kan introdusere kvikksølv-isotopen kvikksølv-198 i reaktorens periferi. Når de energirike nøytronene fra fusjonsprosessen – hvor brintisotoper smelter sammen og danner helium – treffer kvikksølvet, omdannes det til en ustabil isotop, kvikksølv-197. Denne isotopen vil deretter over et par dager henfalle til det stabile og ettertraktede gull-197.

Annonse

Det høres nesten for godt ut til å være sant. Og det er det kanskje også.

For selv om ideen har vakt oppsikt og nysgjerrighet blant forskere og investorer, er det adskillige, og ganske store, hindringer på veien. Først og fremst er fusjonsenergi i seg selv fortsatt på et eksperimentelt stadium. Selv om det gjøres store fremskritt, er det ennå ingen kommersielt levedyktige fusjonskraftverk i drift. Å tilføye en gullfabrikk til ligningen gjør ikke akkurat utfordringen mindre.

En gyllen fremtid eller varm luft?

Historien om fusjonsenergi er brolagt med store løfter og forsinkede tidsplaner. Kritikere maner da også til besindighet og påpeker at transmutasjonsprosessen tilføyer enda et lag av kompleksitet til en på forhånd uhyre komplisert teknologi.

Marathon Fusion, som ble grunnlagt i 2023, har dog klart å reise en viss startkapital fra både private investorer og amerikanske statsfond. Om deres gyllne løfter viser seg å være en revolusjon for både energisektoren og edelmetallmarkedet, eller om det bare er enda et eksempel på teknologisk ønsketenkning, vil kun fremtiden vise.

Inntil da kan vi andre jo passende fundere over om våre gamle kvikksølvtermometre plutselig skulle vise seg å være en pensjonsopsparing i forkledning. Sannsynligheten er dog, inntil videre, forsvinnende liten.

Kilde: Gizmodo, CERN

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Stoppes automatisk

Full tilgang 1 uke uten bindingstid!

Tilgang til ALT innhold i 1 UKE!

Populær

LB+ Total tilbud - Første mnd KUN 79,-

Tilgang til ALT LB+ innhold

Spar mest!

LB+ total 12 måneder

Tilgang til ALT innhold i 12 måneder

Kun 89 kr/uke
79 kr/md
Kun 154 kr/md
Med et LB+ får du:
  • Tilgang til mer enn 7800 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Magsinet digitalt – ny utgave hver måned
  • Deaktiver annonser
  • L&B+ Video – bli med L&B redaksjonen behind the scenes, på de store tech-messene og mye mer!

Startup vil forvandle kviksølv til det reneste gull

Rekordstor komet oppdaget

Duckduckgo blokkerer KI-bilder

KI-bot slettet bedriftens database

ChatGPT kan nå bestille flybilletter og planlegge ferien din

Smartere KI-søk fra Google

Nvidia-sjef: Jobben din vil forsvinne, men du vil få det bedre

Mumiens forbannelse var en velsignelse i forkledning

Ingen flere lydløse KI-videoer

KI ble butikksjefen fra helvete

Sov godt - eller dø!

KI opptar nesten ingen plass på nettet

Lyd & Bilde