Loudness War

Prosjektet Musictester tar for seg musikkfiler og viser dynamikkområde, og også om lyden er forvrengt.
Annonse
Annonse
forfatter

Det er Peter Lyngdorf som står bak prosjektet Musictester. Og når denne danske hi-fi-guruen setter mål for seg å gjøre noe, skal man ta det seriøst. Vi snakker om grunnleggeren av Hi-Fi Klubben, samt høyttalerprodusent Dali og elektronikkmerkene TacT Audio og Lyngdorf Audio. Et spinoffprosjekt med flygelprodusent Steinway har ført til Steinway Lyndorf, hvor man har tatt mål for seg å lage noen av verdens beste produkter innen stereo og flerkanalslyd.

Peter Lyngdorf er ikke glad i dårlig lyd. Foto: Privat.
Peter Lyngdorf er ikke glad i dårlig lyd. Foto: Privat.

Men Lyngdorf er også meget opptatt av at lydkilden skal låte bra. Dritt inn er som kjent dritt ut, og hvis musikken som skal reproduseres er produsert med forvrengt lyd, hjelper det ingenting om anlegget som skal spille den av er i verdensklasse. Derfor jobber Peter Lyngdorf for tiden med å få både artister og plateselskap, så vel som lytterne, å bry seg om lydkvaliteten.

Analyserer musikken
Prosjektet Musictester analyserer musikken for dynamikkområde. Dette er fremdeles i utviklingsstadiet, og ikke ennå åpent for forbrukerne. Men målet er at du skal kunne bruke din egen nettleser, dra og slippe musikkfiler for å se den dynamiske kurven, samtidig som du kan spille av og lytte til filen.

Musictester er ikke det samme som tjenesten Dynamic Range Database, hvor du laster opp en sang eller et album, og får et tall tilbake som viser dynamisk rekkevidde i desibel. Musictester går grundigere til verks, og vil vise hele musikkurven, slik at du også kan se om lyden er forvrengt. Og du skal altså også kunne høre på filen.

Her er for eksempel en sang fra HD Tracks, som som blir solgt som en HiRes-lydfil, men hvor man kan se at lydsporet er forvrengt:

Annonse

Musictester_Clapton

Det ligger for tiden en demoversjon av Musictester på prosjektets hjemmeside. Krav til brukernavn og passord vil fjernes i løpet av de neste dagene, men er du utålmodig kan du sende en mail til info@musictester.net.

Vi gleder oss til å følge med utviklingen av prosjektet!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.
Annonse
Annonse

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Les også

Hybrid-SUV-en Formentor er først ut. Men vi har flere spennende helelektriske nyheter i vente.
Innstegsvarianten av Tesla Model 3 settes ned med 50.000 kroner, med umiddelbar virkning.
Blir ny FIA Formula E Safety Car
770 km rekkevidde, selvkjøring på nivå 3, og en overflod av luksus.
Med den største oppdateringen av Google Earth på mange år blir det nå mulig å se millioner av satelittbilder fra bl.a. NASA i timelapse. Disse viser tiårenes markante forandringer av kloden.
Den danske toppskuespilleren har landet nok en internasjonal megarolle.
Innstegsvarianten av Tesla Model 3 settes ned med 50.000 kroner, med umiddelbar virkning.
Blir ny FIA Formula E Safety Car
Den ser mye større ut enn den er, den nye 4309 Studio Monitor.
770 km rekkevidde, selvkjøring på nivå 3, og en overflod av luksus.
Der hvor andre jukser til et 4K-bilde fra et HD-panel, har Sony-projektorene ekte 4K-paneler. Nå kommer to viktige modeller med den nye X1-prosessoren for bildebehandling i toppklasse.
Strømmetjenesten Qobuz satser på musikk med høy lydkvalitet. Nå kommer den til Norge.
Urbanista Los Angeles lades med solceller.
Vakkert og oppsiktsvekkende fra Sony World Photography Awards 2021
Canons nye skrivergenerasjon har fyllbare blekktanker.
Audis nye el-SUV blir den første bilen med Sonos-lyd. Sjekk lanseringsvideoen her!