Måler dynamikken i musikken

Prosjektet Musictester tar for seg musikkfiler og viser dynamikkområde, og også om lyden er forvrengt.

Skrevet av / 14.09.15 - 12:04
Måler dynamikken i musikken

Det er Peter Lyngdorf som står bak prosjektet Musictester. Og når denne danske hi-fi-guruen setter mål for seg å gjøre noe, skal man ta det seriøst. Vi snakker om grunnleggeren av Hi-Fi Klubben, samt høyttalerprodusent Dali og elektronikkmerkene TacT Audio og Lyngdorf Audio. Et spinoffprosjekt med flygelprodusent Steinway har ført til Steinway Lyndorf, hvor man har tatt mål for seg å lage noen av verdens beste produkter innen stereo og flerkanalslyd.

Peter Lyngdorf er ikke glad i dårlig lyd. Foto: Privat.
Peter Lyngdorf er ikke glad i dårlig lyd. Foto: Privat.

Men Lyngdorf er også meget opptatt av at lydkilden skal låte bra. Dritt inn er som kjent dritt ut, og hvis musikken som skal reproduseres er produsert med forvrengt lyd, hjelper det ingenting om anlegget som skal spille den av er i verdensklasse. Derfor jobber Peter Lyngdorf for tiden med å få både artister og plateselskap, så vel som lytterne, å bry seg om lydkvaliteten.

Analyserer musikken
Prosjektet Musictester analyserer musikken for dynamikkområde. Dette er fremdeles i utviklingsstadiet, og ikke ennå åpent for forbrukerne. Men målet er at du skal kunne bruke din egen nettleser, dra og slippe musikkfiler for å se den dynamiske kurven, samtidig som du kan spille av og lytte til filen.

Musictester er ikke det samme som tjenesten Dynamic Range Database, hvor du laster opp en sang eller et album, og får et tall tilbake som viser dynamisk rekkevidde i desibel. Musictester går grundigere til verks, og vil vise hele musikkurven, slik at du også kan se om lyden er forvrengt. Og du skal altså også kunne høre på filen.

Her er for eksempel en sang fra HD Tracks, som som blir solgt som en HiRes-lydfil, men hvor man kan se at lydsporet er forvrengt:

Musictester_Clapton

Det ligger for tiden en demoversjon av Musictester på prosjektets hjemmeside. Krav til brukernavn og passord vil fjernes i løpet av de neste dagene, men er du utålmodig kan du sende en mail til info@musictester.net.

Vi gleder oss til å følge med utviklingen av prosjektet!

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

Ønsker du kun tilgang til Lyd & Bilde eller L&B Home?

Klikk her for å bestille tilgang til Lyd & Bilde.

Klikk her for å bestille tilgang til L&B Home.

Arcam: Det beste vi har laget!

47 år gammel - og ung med de unge

Nå kommer Yamahas hodetelefonforsterker

Nytt flaggskip fra Rega

Drømme-strømmer fra HiFi Rose

Verdens første DAC med tapsfri Bluetooth

Scroll to Top