TESTER Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi
Full tilgang 1 uke uten bindingstid!

Nyhet

Kontaktlinser med nanopartikler gir deg nattesyn

Kinesiske forskere har utviklet kontaktlinser som forvandler infrarødt lys til synlig lys, noe som gjør det mulig å se om natten uten tradisjonelle nattsynsbriller.

Av / 26.05.25 - 15:16
Kontaktlinser med nanopartikler gir deg nattesyn

Forskere fra University of Science and Technology of China har utviklet et kontaktlinser med integrerte nanopartikler som kan forvandle usynlig infrarødt lys til synlig lys. Teknologien, som ble presentert i tidsskriftet Cell i mai 2025, gjør det mulig for brukeren å se både vanlig dagslys og infrarød stråling samtidig.

Nanopartikler konverterer det infrarøde spekteret

De såkalte Upconversion Contact Lenses (UCL) inneholder 45 nanometerstore partikler som består av gull og flere sjeldne metaller. Nanopartiklene kan absorbere lys i det nærinfrarøde spekteret mellom 800 og 1600 nanometer og omdanne det til synlig lys mellom 400 og 700 nanometer, forklarer forskerteamets leder, professor Tian Xue.

Kontaktlinsene lages ved å blande de mikroskopiske partiklene inn i det samme materialet som brukes til vanlige myke kontaktlinser. Linsene forblir gjennomsiktige og kan brukes som vanlige kontaktlinser.

Tester viser at teknologien fungerer

Forskerne testet kontaktlinsene på både mus og mennesker. Mus med kontaktlinser kunne se i mørket og unngikk rom som var opplyst av infrarødt lys. Pupillene deres reagerte også på den infrarøde strålingen som om det var vanlig lys.

Menneskelige forsøkspersoner kunne gjenkjenne mønstre, bokstaver og blinkende infrarøde signaler i mørket mens de hadde kontaktlinsene på seg. Målingene viste at øyet behandlet det konverterte lyset på samme måte som vanlig synlig lys.

Annonse
Kontaktlinser med nanopartikler gir deg nattesyn 1
Kinesiske forskere har utviklet kontaktlinser med nanopartikler som gir nattesyn ved å omdanne infrarødt lys til synlig lys. (Foto: iStock/metamorworks)

Fungerer best med lukkede øyne

En uventet observasjon var at testpersonene med lukkede øyne kunne oppfatte infrarøde signaler enda bedre. Dette skyldes at nær-infrarødt lys trenger gjennom øyelokket mer effektivt enn synlig lys, noe som reduserer interferens og gir en klarere persepsjon av de konverterte signalene, forklarer forskerne.

Det kinesiske teamet har også utviklet versjoner av linsene som kan skille mellom ulike infrarøde bølgelengder, noe som muliggjør fargesyn i det infrarøde spekteret.

Begrensninger og utfordringer

I sin nåværende form kan kontaktlinsene bare registrere sterk infrarød stråling, som for eksempel fra LED-lamper. Forskerne jobber med å øke nanopartiklenes følsomhet, slik at de skal kunne detektere lavere og mer naturlige nivåer av infrarødt lys.

Bildeoppløsningen er begrenset på grunn av lysspredning nær netthinnen. For å løse dette problemet har teamet også utviklet et brillesystem som bruker den samme nanoteknologien, og som kan gi høyere oppløsning takket være større avstand til øyet.

Tester på mus over 14 dager viste ingen skader på øynene. De mikroskopiske partiklene er pakket inn i trygge materialer for å unngå problemer, lover forskerne.

Les også Nyhet: Snart kan du få en tankestyrt iPhone Apple utvikler grensesnitt mellom hjerne og datamaskin i samarbeid med nystartet nevroteknologibedrift.

Potensielle bruksområder

Forskerne ser for seg bruksområder innen sikkerhets- og redningsarbeid, der blinkende infrarødt lys kan brukes til diskret kommunikasjon. Teknologien kan også ha medisinske muligheter, blant annet for å korrigere fargeblindhet ved å omkode bølgelengder i synlig lys.

Nanopartiklene kan også brukes i spesialblekk som bare blir synlig under infrarødt lys, noe som kan forhindre forfalskning av dokumenter og produkter.

Fortsatt langt unna butikkene

Teknologien er fortsatt på forskningsstadiet, og det er foreløpig ingen planer om å selge linsene til forbrukere. Det kreves omfattende sikkerhetsvurderinger og myndighetsgodkjenning før du kan kjøpe kontaktlinser med nattesyn i butikk.

(f. 1973): Sjefredaktør L&B Home. Peter har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2012. Han har vært aktiv som tech-journalist for tallrike medier siden 1998, blant annet som sjefredaktør for gadgetmagasinet GEAR og som journalist for magasinene PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartmobiler og andre bærbare enheter samt om teknologisk innovasjon, inkludert 5G, elektrisk mobilitet og smarte hjem.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Stoppes automatisk

Full tilgang 1 uke uten bindingstid!

Tilgang til ALT innhold i 1 UKE!

Populær

LB+ Total tilbud - Første mnd KUN 79,-

Tilgang til ALT LB+ innhold

Spar mest!

LB+ total 12 måneder

Tilgang til ALT innhold i 12 måneder

Kun 89 kr/uke
79 kr/md
Kun 154 kr/md
Med et LB+ får du:
  • Tilgang til mer enn 7800 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Magsinet digitalt – ny utgave hver måned
  • Deaktiver annonser
  • L&B+ Video – bli med L&B redaksjonen behind the scenes, på de store tech-messene og mye mer!

Snart kan du se i mørket

ChatGPT sikrer Apple-design for milliardbeløp

Alt nytt fra Google I/O

Robotene skal drømme seg til kunskap

Jakten på utenomjordiske megastrukturer er kanskje umulig

Styr iPhone med tankene

Ja, det finnes vann på månen

ChatGPT skal være mer ærlig

Få de kompliserte svarene oversatt til podkast

Amazon utfordrer Starlink

Gigantkoloss fotograferer nattehimmelen med 3200 megapiksler!

I dag har YouTube bursdag - hurra!

Lyd & Bilde