TV-markedet beskrives ofte som en jungel, og det er ganske treffende. Ute i butikkene møtes du bokstavelig talt av en vegg med ulike skjermer, med et virvar av merkenavn, modellnummer, størrelser og spesifikasjoner du må forholde deg til. Selv om du er så heldig å få fatt i en selger, kan det være vanskelig å henge med på salgsargumenter og teknoprat. Det er ikke lett å vite hva man skal velge, eller hvem man skal stole på. Hva koster egentlig en god TV, og hvor stor bør den være? Hvilke finesser er essensielle, og hvilke kan du klare deg uten?
TV er en kostbar investering som hele familien skal glede seg med i mange år fremover, derfor er det vel verdt å tenke igjennom en del ting på forhånd. I denne guiden gir vi deg noen gode råd som forhåpentligvis kan peke deg i retning av riktig TV.
Dette bør du tenke på ved valg av TV:
1. Skjermstørrelse: Stor eller liten?
Ingen tvil: Størrelsen er noe av det viktigste kommer til valg av TV. Et større bilde gir definitivt en bedre opplevelse, selv om det medfører at skjermen blir tyngre og mer plasskrevende. Noe av det første du bør tenke på i valget av TV er derfor hvor stor den skal være. Hvis målet ditt er optimal underholdning og ”kinofølelse”, bør skjermstørrelsen velges ut fra avstanden mellom TV-en og der du sitter.
Anbefalt TV-størrelse (veiledende)
Seeravstand Skjermstørrelse
0,5-1 meter 48-50 tommer
1-2 meter 50-55 tommer
2-3 meter 55-65 tommer
3-4 meter 65-75 tommer
4-5 meter 75-85 tommer
5-6 meter 85-100 tommer
Som du kan se, er 55-65 tommer et sikkert valg for folk flest i en normal stue. Statistikk fra den norske Elektronikkbransjen forteller at rundt 40% av TV-ene som ble solgt i 2016 var mellom 55 og 65 tommer stor.
Tips : Hvis du er ute etter ordentlig kinofølelse bør du velge en skjerm på 65 tommer eller mer. Den kan virke unødvendig stor og prangende når den står avslått i stua, men det blir desto bedre når du slår den på!
2. Bildekvalitet, bildekvalitet, bildekvalitet
Bildekvaliteten er minst like viktig som størrelsen. Selv om det kan være fristende å kjøpe den største TV-en du kan finne til prisen, er det greit å huske på at en større skjerm også koster mer penger for tilsvarende bildekvalitet. Det kan være et stort prishopp mellom 55- og 65-tommere på samme kvalitetsnivå.
Hele poenget med en TV er å presentere innholdet du vil se, i så god kvalitet som mulig. Stikkord for god bildekvalitet er god kontrast, naturlige farger, god skarphet og glatte bevegelser, men det kan være vanskelig å sammenligne slike ting i butikken, hvor lysforholdene som oftest er veldig annerledes fra hjemme.
Tips: Be gjerne om å få TV-en demonstrert med materiale du kjenner godt, slik som en Blu-ray film eller Netflix-episode. Hvis du sammenligner flere TV-er, bør du forsikre deg om at de står i samme bildemodus (f.eks Standard eller Film), hvis ikke kan du få feil inntrykk. Be også om å få dempet belysningen i butikklokalet hvis det er mulig. Orienter deg om hvilke TV-er som er kjent for god bildekvalitet gjennom tester og brukererfaringer!
3. Lydkvalitet
Lyden er halve opplevelsen, og flate skjermer gir dessverre ofte flat lyd. Dersom du vil at tale, musikk og lydeffekter skal gjengis klart og tydelig er det verdt å legge litt ekstra penger i en TV med bedre lyd. Men resultatet vil bli enda bedre hvis du velger et eksternt lydanlegg eller en lydplanke.
Tips: Igjen, her er det lurt å lytte til TV-lyden med innhold du kjenner godt. Klarer de innebygde høyttalerne å gjengi tale tydelig og klart, eller låter det innestengt og forvrengt? Er det ordentlig trykk i lydeffektene, eller låter det slankt, uten bass?
Les også: Test av 10 lydplanker
4. Hvilke apps trenger jeg?
Dagens smarte TV-er kommer lastet med en rekke nyttige (og unyttige) applikasjoner, som kan gi tilgang til mye originalt innhold. Her er det stor forskjell mellom de ulike produsentene. Netflix og Youtube er standard hos de aller fleste, mens andre apper (eksempelvis HBO, Amazon, Canal Digital Go, Viaplay og NRK TV) kun er tilgjengelige på utvalgte merker. Sjekk at TV-en har dine favorittapper!
Tips: Husk at du alltid kan utvide smart-TV funksjonaliteten med en ekstern enhet som Chromecast eller Apple TV.
5. Tilkoblingsmuligheter og fjernbetjening
TV-en må ha nok HDMI-innganger til alle boksene i hylla, og helst en eller to i reserve. 4 HDMI-innganger er standard på de fleste modellene i dag. Enkelte modeller har en koblingsboks som kan skjules i reolen, slik at du bare trenger trekke en kabel opp til TV-en. Dette er ekstra kjekt hvis TV-en skal veggmonteres. Det vil også være en fordel hvis TV-en har en programmerbar fjernkontroll som kan snakke med de andre apparatene dine, slik at du kan putte øvrige kontroller i skuffen.
6. Plassering
En stor TV er vel og bra, men du skal ha plass til den også! En 65” TV er til eksempel nesten 150 cm bred, og kan ha en nesten like bred fot i noen tilfeller. Sjekk målene på din reol før du handler. Det kan være kjipt å komme hjem og oppdage at TV-en er for bred!
Dersom du tenker å henge TV-en på veggen, behøver du en passende veggbrakett. Dette er som regel ekstrautstyr, men noen produsenter leverer også veggfeste som originalt tilbehør.
Tips: De aller fleste TV-er bruker veggbrakett med VESA-standard, som angir avstanden mellom de fire monteringshullene på baksiden. Jo større og tyngre TV-en er, desto større avstand mellom hullene.
7. Design og utseende
TV-en har kanskje flott bilde, men hvor godt tar den seg ut når den er slått av? Hvis TV-en skal stå i en mørk kjellerstue eller ”hjemmekino” spiller neppe utseendet så stor rolle, men på standplass i stua blir det desto viktigere. Her er det stor forskjell i de ulike prisklassene. Billige TV-er er som regel mer ”klumpete” og billige i utførelsen. De dyrere modellene bærer som regel preg av høyere byggekvalitet og dyrere materialvalg som glass og børstet stål kontra plast.
Tips: Velg en TV som lar deg trekke ledningene skjult bak panel eller i sokkel. Det gir et mye mer ryddig og ”proft” inntrykk.
Tips: Hvis du ser mye TV i dagslys er det fordel med en matt skjermoverflate eller sotet glass. Husk at skjermer med blanke skjermoverflater kan gi sjenerende refleksjoner av omgivelsene.
8. Pris!
Enten du har mye eller lite å rutte med, spiller selvsagt prisen en viktig rolle i valget av TV. Ingen liker å betale mer enn de må! Du bør likevel ikke se deg blind på prisene, for de som utelukkende går etter den billigste TV-en vil fort ende opp med bomkjøp og bortkastede penger(”katta i sekken”). Prioritér heller å finne den beste og mest riktige TV-en som passer ditt budsjett og bruksområde.
Tips: Ikke se deg blind på pris. Start heller med å kartlegge dine egne behov før du lander på riktig TV. Deretter kan du bruke tjenester som Prisjakt, Prisguide og Pricerunner til å finne den beste prisen på akkurat den modellen.
Finn den riktige TV-en for DEG
Det finnes ingen ”one size fits all” TV som passer til alle og enhver. Derfor gjelder det å velge rett verktøy til jobben. Hva skal TV-en brukes til, og hvor ofte? Hvor skal den plasseres? Disse spørsmålene kan virke som en selvfølge, men er verdt å tenke igjennom før du løper i butikken.
Vanlig TV-bruker
– Er du en gjennomsnittlig TV-bruker, som ser mest på nyheter, underholdning og ”gullrekka” på fredager, behøver du ikke å kjøpe den dyreste eller største TV-en. Derimot kan det være lurt å legge vekt på god lyd, enten innebygd i TV-en eller fra en ekstern lydplanke. TV-en bør også ha god fjernbetjening, med mulighet for å styre kildene dine (TV-boks) direkte. Eller sågar putte programkortet rett i TVen. Enklere blir det ikke!
– Forslag til TV: 49”-55” 4K LCD, 10.000 kr
Eksempel: Samsung 55KS7005 (prisjakt link)
– Du digger alle typer sport, og pleier kanskje å satse noen kroner på hvem som vinner også? Hver helg er kameratgjengen benket i sofaen med supporterdrakt, skjerf og det hele.
– Her er det fristende å velge den største TV-en du kan få for pengene. Sport ser best ut på en stor skjerm!
– Samtidig kan det være være fornuftig å tenke litt på kvaliteten også. Fotball og annen fartsfylt idrett krever en TV med god bildebehandling, og det blir skuffende hvis TV-en ikke følger ballen, og gressbanen ser ”grøtete” ut.
Forslag til TV: 65-75” 4K LCD, 15-20.000 kr
Eksempel: LG 70UH700 (prisjakt link)
Gameren
– Du er en hardcore gamer med flere generasjoner Xbox og Playstation i hylla, kombinert med ratt, pedaler, racingstol og annet essensielt tilbehør. Callsignet ditt topper flere ”high score” rankinglister og du leter bare etter en ting: skjermen som kan hjelpe deg med å vinne flere battles.
– Her er det ikke nødvendig med den største skjermen (du sitter uansett klistret), og heller ikke den dyreste, men en dedikert spillmodus med minst mulig forsinkelser er et krav.
– Input lag (forsinkelse på inngangen) bør være rundt 30 ms eller lavere, hvis ikke kan du oppleve at bevegelsene på skjermen henger litt etter kontrollen.
Forslag til TV: 55” LCD, 8000-10.000 kr
Film- og serie fanatikeren
– Hva foretrekker du – Netflix, HBO, Viaplay eller Amazon? Ja takk, alle tre. Du har sett alle episodene av Game of Thrones, og finner du en ny serie som fenger, kan du gjerne ”binge-watche” en hel sesong gjennom natten om du vil.
– Film er best på kino, heter det, og det er noe sant i det: Spillefilm og serier er kunst som fortjener å sees med best mulig bilde og lyd. Spar opp og kjøp det beste utstyret du har råd til. Hvis ikke vil du lett kunne gå glipp av små, men viktige detaljer i handlingen.
– Forslag til TV: 65” OLED med HDR, 25-30.000 kr.
Eksempel: LG OLED 65B6V (Prisjakt link)
Veldig mange har nok aldri sett sin tv sin fulle detaljrikdom fordi seer avstanden er for stor!ideelt burde man ha to alternative sitteplasser,en for 4k og en for full hd og full! Godstolen nærmest 😃Nå er det begrenset mulighet for 4k for mange og ofte er disse kraftig komprimert ! noe som legger en demper på opplevelsen !Kanskje man burde være like opptatt av apparatets evne å håndtere apparatets evne å vise lavere oppløst materiale ?
Så hvis jeg sitter klistra med ansiktet en halv meter fra skjermen så er 50 tommer passe? Tror ikke jeg skal følge den tabellen 🙂
Ønsker meg et tv ca-50″ i sommerstue med mye lys og som kan kobles til hjemme wifi.