Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

WIMP musikktjeneste

Platekompaniet, Telenor og Aspiro lanserte nylig den mye omtalte musikktjenesten WiMP – det norske svaret på Spotify.

Skrevet av / 16.05.10 - 14:15
WIMP musikktjeneste

For deg som er ukjent med tjenester som Spotify og WiMP, er dette tjenester som lar deg streame musikk direkte fra nettet, med lydkvalitet nesten på høyde med CD. Nettopp lest en god anmeldelse? Spill av albumet direkte, uten noen nedlastingstid eller køtrøbbel i platesjappa. Dermed kan andre enn feinschmeckerne erstatte sine CD-hyller med et par bilder på veggen. I hvert fall nesten. Det er nemlig ikke alt man finner på disse programmene, og liker du å bla i CD-cover finnes det ennå ingen alternativer til harde pakker. Det betyr ikke at ikke disse tjenestene kan få det på sikt, og kanskje til og med la deg bla virtuelt.

I motsetning til Spotify tilbyr ikke WiMP noen gratisversjon, det koster 99 kroner i måneden å bruke tjenesten. Så er da også gratisversjonen av Spotify full av reklameinnslag, pluss at lydkvaliteten er kritikkverdig.Likevel har så langt en svært liten andel valgt å betale for Spotify. Resultatet er at artistene og plateselskapene nesten ikke får betalt noen ting. Dette kan fungere på kort sikt, men om folk ikke begynner å få betalt snart, vil plateselskapene på lang sikt garantert slutte å fôre musikktjenesten med innhold. WiMP vil på sin side betale artistene og plateselskapene fra første stund, dermed regner vi med at bransjen favoriserer denne tjenesten. Men hva er forskjellene for brukeren?

Fokus på norsk musikk
For det første er WiMP norsk, mens Spotify er svensk. Det betyr at WiMP har et større kartotek med norsk musikk enn hva Spotify har. WiMP har dessuten fokus på norsk musikk, gjennom egne spillelister og anbefalinger.
Tilbudet av musikk for øvrig er svært godt hos begge to. Enkelte utgivelser finnes på den ene, men ikke den andre plattformen. Det er per i dag vanskelig å si hvilken som har best utvalg. Men WiMP er ferskere og er nok litt lenger unna å fylle opp den internasjonale back-katalogen. Er du fan av smal musikk, er nok Spotify hittil nærmere å oppfylle drømmen.

God lydkvalitet
Lydformatet hos Wimp er AAC+. Dette er en bedre komprimeringsalgoritme enn OggVorbis, som Spotify bruker. Selv med en lavere datastrøm (256 kbps mot Spotifys 320 kbps) er lydkvaliteten faktisk bedre på WiMP (brukeren må selv inn i brukeroppsettet og velge ”høy kvalitet”). Om bare høyoppløst lyd (96–192 kHz/24 bit) er godt nok for deg, er likevel ikke WiMP tingen, men Atle Bøckmann fra WiMP hevder at de i fremtiden vil jobbe mot lossless-lydformater og da gjerne med lydkvalitet bedre enn på CD. Dette er i så fall glimrende nyheter for oss audiofile!

Brukervennlighet
Når det gjelder brukergrensesnittet, har WiMP en langt mer appellerende layout enn Spotify. Coverbilder av utgivelsene samt mer oversiktlige spillelister gjør opplevelsen hyggeligere. Og der hvor Spotify har en kjedelig listeform à la telefonkatalogen med hvit skrift på mørkegrå bakgrunn, er det svart skrift på lysegrå bakgrunn på WiMP, noe som ikke er viktig, men som jeg personlig finner mer lesevennlig. Ulempen med WiMP er at grafikken er tyngre enn hos Spotify, og søkingen kan dermed gå noe tregere. Er det stor trafikk på serverne, vil du oppleve at det kan lagge litt.

Anbefalinger og spillelister
Det som nok gjør WiMP mest spennende, er sine egne forhåndsprogrammerte spillelister for ulik musikksmak og humør. I en platebutikk kan man spørre betjeningen om anbefalinger ut fra musikksmak – men når man sitter med verden ved sine fingertupper, kan det være vanskelig å vite hva man skal søke etter og dermed oppdage ny og kul musikk. I WiMP jobber det musikkeksperter som hele tiden er oppdatert på hva som skjer på musikkfronten og som dermed kan komme med kvalifiserte anbefalinger, både av ny og gammel musikk. Eksempler kan være ”by:Larm 2010”, ”Billboard US Top 20”, ”Norsk Kuriosa: Fra Kokain til Grandiosa”, ”1984: OMG! Greatest Year Ever!” og så videre. En enkel og kul måte å høre ”ny” musikk på. Spotify på sin side har også noen lister i form av webradio, som da er delt inn i kategorier (”Alternative”, ”Blues”, ”Heavy Metal”, ”Hiphop”, etc.).

WiMP på mobilen
WiMP har også lansert en mobilversjon hvor brukerne kan streame musikk direkte på mobilen. Det finnes hittil bare for mobiler med operatørsystemet Android (f.eks. HTC Hero), men en iPhone-versjon er på vei. Sørg da for at du har et mobilabonnement med fast månedlig 3G-avgift. Ellers blir det dyrt!Heldigvis kan man velge å laste ned sine favoritter til mobilen, slik at man ikke til enhver tid trenger å være pålogget nettet. Denne funksjonen er ikke per i dag tilgjengelig via datamaskin, i motsetning til Spotify. Men dette vil sannsynligvis komme snart.

Nedlasting
Foruten å streame musikken, tilbyr WiMP fysisk nedlasting av filer i MP3-versjon. Prisen er 8 kroner per låt eller 79 kroner per album. Dette er et fint alternativ om du finner artister som ikke tillater direkte streaming. Som for eksempel er tilfellet med Rammstein og Metallica. Du kan velge å betale med kredittkort eller via mobilregningen.

WiMP med Squeezebox
Trådløse systemer som Logitechs populære Squeezebox (eller Transporter), Sonos eller Linns trådløssystemer kan ikke uten videre brukes med WiMP. For pc-brukere med Squeezebox finnes løsningen i form av pluginen WaveInput, som gjør om Squeezebox til et lydkort, og som dermed gjengir all lyd fra pc-en.

Andre trådløse muligheter er høyttalermodellen Audio Pro LV2 eller overføringssystemet Audio Pro WF100, eller du kan eksempelvis bruke Creative Xmod Wireless. Alle disse tapper signalet rett fra pc-ens eller Macens lydkort. Da får du også med pling-plong-lyder fra Windows og Mac OS, dersom disse ikke skrus av for anledningen. Unntaket er Apple AirPort Express med Airfoil, som kan streame lyden fra datamaskinen, men helt uten operativsystemets varsellyder blandet inn.

Konklusjon
WiMP har bedre brukergrensesnitt enn Spotify. WiMP har bedre lyd enn Spotify. WiMP har omtrent samme låtutvalg som Spotify. Og er du glad i norsk musikk, er det WiMP som er tingen.

Vær klar over at musikktjenester som denne ennå ikke er en fullgod erstatning til CD. Rett og slett fordi lydkvaliteten ikke er helt på høyde, og databasen er dessuten ikke komplett. Mange artister som har gitt ut på eget selskap er ikke representert hos verken WiMP eller Spotify (f.eks. Ani DiFranco).

Men lydkvaliteten er absolutt akseptabel og kan faktisk gi gode musikkopplevelser. Brukergrensesnittet hos WiMP er meget lett å forstå seg på, og vi liker meget godt at de tar seg bryet med å sette sammen egne spillelister, til glede for nye lyttere.

I fremtiden håper vi at WiMP kan integreres med TrackID på mobiltelefonen. Tenk deg, du er på et utested og hører en kjempelåt. Du finner ut via TrackID både artist og låt. Så klikker du ”Legg til min WiMP-spilleliste”, og vips har du sangen liggende i mediateket når du logger deg på datamaskinen hjemme.

Få WiMP her: www.wimp.no

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Sommertilbud

LB+ Total

Få full tilgang i 7 uker for kun 7 kr.

LB+ Total mnd

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home

LB+ Total år

Tilgang til ALT innhold i et år

7,- / for 7 uker
49,- / for 30 dager
1,650,- / år
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.

FiiO gjenoppliver Discman

Ny toppmodell i Regas MM-pickupserie

Gjennomsiktig kassettspiller vekker begeistring

Kompakt strømmeforsterker

Forsterkeren "ingen" har råd til

AirPlay: Lossless, så lossy, så lossless igjen

Du trenger kanskje en sånn

Får etterlengtede funksjoner

Ny rekord i antall høyttalere

Ny pickup-generasjon fra Rega

Forbedrer flaggskipet

Ny streamer fra McIntosh

Scroll to Top