Search
Generic filters

Punk-single fra 1983 har digital musikkvideo som B-side

Retro-futurisme på sitt kuleste!

B-siden på Chris Sieveys single ”Camouflage” fra 1983 låter som en usammenhengende smørje av ulyd. I virkeligheten er det en digital musikkvideo, analogt lagret.

Programmeringen er gjort til en superkompakt hjemmedatamaskin ved navn ZX-81, produsert av Sinclair Research i 1981. Ved korrekt innlasting ville man se en dataanimert musikkvideo, kodet i rillene på en vinylplate. Blir det fetere enn dette?!

Omslagsbilde på singelen "Camouflage" av Chris Sievey.
Omslagsbilde på singelen «Camouflage» av Chris Sievey.

I tillegg til å drive med musikk i punkbandet The Freshies og opptre som en merkelig, komisk karakter ved navn Frank Sidebottom, puslet Chris Sievey med dataprogrammering for nevnte ZX-81. En hobbydatamaskin som bare veide 340 gram(!), helt uten bevegelige deler og uten skjerm (den skulle kobles til TV-apparatet). Internminnet var svimlende 1 kB (kilobyte!), og data ble overført til og fra kassettbånd i en hastighet av 250 baud (signaler pr. sekund, som regel det samme som bits pr sekund).

Chris Sievey programmerte altså en (meget primitiv) animert musikkvideo til sangen ”Camouflage”, som han så valgte å trykke i rillene på B-siden. For å kunne se musikkvideoen, måtte man kjøpe singelen, spille over B-siden til kassettbånd, og til slutt laste kassettdataen inn på datamaskinen ZX-81. Unøyaktig overføring ville ødelegge hele operasjonen, og videoen ville ikke kunne sees.

Med andre ord, det var nesten ingen som noensinne fikk sett noe i det hele tatt, og enda færre som fikk sett hele. Faktisk var det ikke før i 2011 hele videoen ble utvunnet plettfritt, av en YouTube-bruker med dekknavn soundhog09. Dette etter han hadde klart å finne et nærmest lytefritt eksemplar av singelen på vinyl, for deretter å nøye rengjøre rillene med trelim (lim påføres, det tørker, limet rives av). Lydsporet ble spilt inn på PC og digitalt renset for knitring og spraking, før det til slutt ble spilt over på kassett og så spilt av på et ZX-81 PC-emuleringsprogram.

Når man ser videoen over 30 år etter den ble kodet, er det ganske primitive saker. Likevel er mange kunstnere i dag fascinert av retrofuturistiske teknikker som dette. Man kan si at Sieveys eksperiment var forgjengeren til CD-er med utvidet CD-ROM-del (”Enhanced CDs”), som kom på slutten av 1990-tallet. Og endelig har vi teknologien til å få hentet ut datakoden fra vinylsingelen fra 1983, så vi kan se hva som er på den.

Se videoen, analogt rippet av YouTube-bruker soundhog09 her:

Kilde: UsVsTh3m

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.
Kommenter

Legg igjen en kommentar

Les også

Nytt Omen-tilbehør med Warp Wireless teknologi
Etter å ha trukket tilbake første Sleepbuds på grunn av problemer med batteriene, er det nye propper på vei.
Med optiske brytere i stedet for mekaniske skal Roccat Vulcan Pro tastaturer være hele 40 ganger raskere enn konkurrentene.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Blir Canons billigste pro-videokamera.
Skal forbedre lyden betydelig med ny teknologi.
Samsung Galaxy S20 Fan Edition kan være den perfekte kombinasjonen av spesifikasjoner og pris.
– Det eneste raskere enn Ludicrous er Plaid.
Men Volkswagen holder fortsatt tett om mulighetene for oppgradert lyd!
Panasonic starter utrullingen av sin første Android-TV i november!
Så er det offisielt. OnePlus lanserer sin neste mobil om tre uker.
Kun 50 par, og de blir ikke akkurat billige.
I tillegg til Elite 85t slipper Jabra aktiv støydemping til den eksisterende Elite 75t.
I dag slipper Netflix traileren til sin første norske originalfilm: Kadaver.
Med Netatmo Smart Videoringeklokke ser du hvem som ringer på og kan snakke med dem fra hvor som helst.
Bestill og spesifiser din egen Mustang Mach-E. Pris fra 412.000 kroner, mulighet for firehjulstrekk og rekkevidde opptil 610 km.