Musikk

Prisen vil bli i millionklassen.
Annonse
Annonse
forfatter

Fysisk platesalg er nesten historie, og for å tjene penger tyr artister mer og mer til kreative markedsføringsstunt.

Rappelegendene i Wu-Tang Clan er intet unntak. I løpet av de siste to årene har hip-hop-gruppa spilt inn et dobbeltalbum ved navn ”Once Upon a Time in Shaolin”, som slippes kun i ett eksemplar.

Sølv og nikkel
Albumet er en dobbelt CD som vil befinne seg i en boks av sølv og nikkel, håndlaget av den britiskmarokkanske kunstneren Yahya, og i følge Forbes forventes det at kunstverket vil selges for millioner av dollar.

Før albumet selges, vil det turnere verden rundt som mange andre kunstverk før det, og stoppe innom museer, gallerier og kanskje også musikkfestivaler. Fans vil måtte betale billett for en lyttesesjon, hvor de kan høre albumet gjennom hodetelefoner, etter først å ha blitt nøye kroppsvisitert for opptaksutstyr.

1357957614_rza
Robert «RZA» Diggs er stolt over å lansere musikkhistorie.

– Vi lanserer et stykke kunst som ingen annen har gjort i musikkhistorien, sier Wu-Tang Clan-medlem Robert «RZA» Diggs. – Vi selger ett enkelt samlerobjekt. Dette er som om noen har et septer fra en egyptisk konge.

Annonse

De fornekter seg med andre ord ikke, men sammenligner seg selv med faraoer fra oldtidens Egypt.

Etter utstillingsturneen er ferdig, skal albumet selges for en uspesifisert pris i milliondollarsjiktet. Eieren vil deretter kunne gjøre hva som helst med det. Legge det ut på Pirate Bay, om vedkommende ønsker det. Hvilket kanskje er tvilsomt.

Forbes spekulerer i om store merkevareselskap kan være interessert for å bruke musikken i fremtidig markedsføring. Eller en rik samler, som enten kan slippe musikken digitalt til massene eller være egoist og beholde den.

Doug Stanhope la i 2008 ut én enkelt billett til 7.349 pund.
Doug Stanhope la i 2008 ut én enkelt billett til 7.349 pund.

Gjort før
Wu-Tang Clan tar imidlertid feil i at de er de første til å gjøre et slikt stunt. Den franske elektronmusiker Jean-Michel Jarre produserte nemlig i 1983 albummet «Music for Supermarkets«, som etter å ha vært del av en utstilling, ble solgt på en veldedighetsauksjon. Etter kun å ha presset ett enkelt eksemplar på vinyl, ble alle mastertapes destruert, for å gjøre albumet unikt. Platen har siden første handel blitt videresolgt to ganger.

Én enkelt billett
Et annet ekesempel på at tanken om å slippe noe i ett enkelt eksemplar slettes ikke er ny, er da den kontroversielle (men geniale!) stand-up-komikeren Doug Stanhope i 2008 la ut én enkelt billett til 7.349 engelske pund. Dette i protest mot hvordan klubbscenene tjener grovt under den månedslange Edinburgh Festival Fringe, mens kunstnerne selv tjener lite og faktisk taper penger i forhold til hva de ville gjort om de hadde vært på veien og gjort opptredener i en måned. 7.349 pund var det Stanhope hadde regnet seg til at gjennomsnittskunstneren tapet på å opptre en måned på The Fringe. Billetten fant imidlertid aldri en kjøper.

Annonse

Kilde: Forbes

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.
Annonse
Annonse

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Les også

Pro-Ject har oppgradert retrospilleren The Classic, og skapt et av de beste kjøpene i klassen.
Et bedre phono-trinn kan være det som skal til for å løfte selv de minste nyansene ut av rillene på vinylen.
Det er en gåte hvorfor Hegel ikke har gjort dette før. Deres første phono-trinn lykkes på alle vesentlige punkter.
Så velutstyrt, og så riktig. Primare I35 Prisma snakker sannheten, med stram lyd og flott klang. Så spiller den hva det skal være av filer og tjenester.
Spiller SACD/CD og har fem digitale innganger
Har du en Formation-høyttaler fra B&W, kan du glede deg over at B&W Music-appen endelig har kommet for musikkavspilling og multiromsstyring.
Cambridge Audio DacMagic 200M har MQA-dekoding og hodetelefonforsterker.
Det krever ikke spesielle super-ører for å høre forskjell på hi-fi-utstyret. Enhver med en noenlunde normal hørsel kan få det til. Det handler kun om teknikk og litt øvelse.
Etter en fullstendig mislykket forhåndsreservering av den elektriske SUV-en IONIQ 5 tirsdag, var det ingen som kom igjennom og fikk reservert. Hyundai gjør nå et nytt forsøk.
Med radar og 3D-teknologi får du full kontroll med Ring Video Doorbell Pro 2. Men den har en stor ulempe for oss nordmenn.
Razer Kiyo Pro takler både Zoom-møter om dagen og stemningslys i gamingrommet.
Med lanseringen av Star kan Disney+ tilby 300 "nye" film- og serietitler - inkludert Die Hard og Big Sky.
Sony slipper FX3 for håndholdt proffvideo.
Det har ikke vært en god start for IONIQ 5-lanseringen.
Spotify melder at de snart vil øke lydkvaliteten for Premium-abonnenter.
Hyundais elektriske familie-SUV IONIQ 5 får god plass, og setter sikkerhet i fokus. Lyden er fra Bose!
Sammen med Formlabs skal Sennheiser gi ørepropper perfekt tilpasset brukerens ører.
ID.5 blir en kupéversjon av den elektriske familie-SUV-en ID.4.
Den kinesiske elektronikkgiganten har meddelt til sine leverandører, at de må regne med et markant fall i bestillinger av komponenter til smarttelefoner i år.
Avanserte treningsfunksjoner og bedre kontroll på prestasjonene.