Wu-Tang Clan-album kommer kun i ett eksemplar

Prisen vil bli i millionklassen.

Fysisk platesalg er nesten historie, og for å tjene penger tyr artister mer og mer til kreative markedsføringsstunt.

Rappelegendene i Wu-Tang Clan er intet unntak. I løpet av de siste to årene har hip-hop-gruppa spilt inn et dobbeltalbum ved navn ”Once Upon a Time in Shaolin”, som slippes kun i ett eksemplar.

Sølv og nikkel
Albumet er en dobbelt CD som vil befinne seg i en boks av sølv og nikkel, håndlaget av den britiskmarokkanske kunstneren Yahya, og i følge Forbes forventes det at kunstverket vil selges for millioner av dollar.

Før albumet selges, vil det turnere verden rundt som mange andre kunstverk før det, og stoppe innom museer, gallerier og kanskje også musikkfestivaler. Fans vil måtte betale billett for en lyttesesjon, hvor de kan høre albumet gjennom hodetelefoner, etter først å ha blitt nøye kroppsvisitert for opptaksutstyr.

1357957614_rza
Robert «RZA» Diggs er stolt over å lansere musikkhistorie.

– Vi lanserer et stykke kunst som ingen annen har gjort i musikkhistorien, sier Wu-Tang Clan-medlem Robert «RZA» Diggs. – Vi selger ett enkelt samlerobjekt. Dette er som om noen har et septer fra en egyptisk konge.

De fornekter seg med andre ord ikke, men sammenligner seg selv med faraoer fra oldtidens Egypt.

Etter utstillingsturneen er ferdig, skal albumet selges for en uspesifisert pris i milliondollarsjiktet. Eieren vil deretter kunne gjøre hva som helst med det. Legge det ut på Pirate Bay, om vedkommende ønsker det. Hvilket kanskje er tvilsomt.

Forbes spekulerer i om store merkevareselskap kan være interessert for å bruke musikken i fremtidig markedsføring. Eller en rik samler, som enten kan slippe musikken digitalt til massene eller være egoist og beholde den.

Doug Stanhope la i 2008 ut én enkelt billett til 7.349 pund.
Doug Stanhope la i 2008 ut én enkelt billett til 7.349 pund.

Gjort før
Wu-Tang Clan tar imidlertid feil i at de er de første til å gjøre et slikt stunt. Den franske elektronmusiker Jean-Michel Jarre produserte nemlig i 1983 albummet «Music for Supermarkets«, som etter å ha vært del av en utstilling, ble solgt på en veldedighetsauksjon. Etter kun å ha presset ett enkelt eksemplar på vinyl, ble alle mastertapes destruert, for å gjøre albumet unikt. Platen har siden første handel blitt videresolgt to ganger.

Én enkelt billett
Et annet ekesempel på at tanken om å slippe noe i ett enkelt eksemplar slettes ikke er ny, er da den kontroversielle (men geniale!) stand-up-komikeren Doug Stanhope i 2008 la ut én enkelt billett til 7.349 engelske pund. Dette i protest mot hvordan klubbscenene tjener grovt under den månedslange Edinburgh Festival Fringe, mens kunstnerne selv tjener lite og faktisk taper penger i forhold til hva de ville gjort om de hadde vært på veien og gjort opptredener i en måned. 7.349 pund var det Stanhope hadde regnet seg til at gjennomsnittskunstneren tapet på å opptre en måned på The Fringe. Billetten fant imidlertid aldri en kjøper.

Kilde: Forbes

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.
Kommenter

Legg igjen en kommentar

Les også

Denne håper vi blir en realitet, for se så søt den er.
Hold armen i ro og spar plass på skrivebordet med ergonomisk trackball.
I dag slipper Disney+ sesong 2 av The Mandalorian.
Både Marantz, Denon og Yamaha receivere med HDMI 2.1 får svart skjerm med den nye Xbox gjennom HDMI.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Serial 1-elsykkelen er "Powered by Harley-Davidson" og er samtidig en hyllest til selskapets første motorsykkel fra 1903.
Den bærbare Beolit 20 har trådløs lading og lang batteritid.
Den svenske nettbutikken åpnet i natt.
Harman Kardon gir deg et trådløst anlegg med mange tilkoblinger.
Kan revolusjonere bildeopplevelsen fra VR-briller.
For å redusere kjøretrøtthet tar Jaguar Land Rover i bruk høyteknologisk støykansellering fra Silentium.
Vi holder på å teste Hyundai Kona med lydanlegg fra selveste KRELL.
Støtte for opptil 11.2 kanaler i kompakte kabinetter.
Hey, Google, nå kjører vi!
Den søteste elbilen blir mer praktisk.
Vi fikk se en rekke nye kraftige smarttelefoner, da Huawei i dag holdt virtuell pressekonferanse.
Prisgunstig fotoskriver for entusiaster.