Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Ny musikktjeneste analyserer sangene

En japansk musikktjeneste gir dypere innsyn inn i strukturen og rytmen til sanger.

Skrevet av / 09.10.12 - 12:00
Ny musikktjeneste analyserer sangene

Den japanske tjenesten Songle analyserer musikkspor som ligger på nettet og avdekker deres akkorder, rytmer, melodier og repetisjoner. Du kan se strukturen av en sang og hoppe umiddelbart til refrenget om ønskelig. Søk etter musikk basert på akkorder, rytmer og melodistrukturer, som for eksempel alle sanger med akkordmønsteret D, A og G. Sangens kjerneelementer blir enkelt visualisert.

– Dette er et utstillingsvindu for aktiv musikklytting, sier grunnlegger av Songle, Dr. Masataka Goto, leder for Media-integreringsgruppa på informasjonsteknologisk avdeling ved japanske Advanced Industrial Science and Technology (AIST). – Lyttere kan bla i sanger, fortsetter han.

I årevis har man forsøkt å komme inn i musikkens struktur, slik at man kan lage lydbaserte fingeravtrykk, blant annet for hjelpe til med å automatisere anbefalinger til lytteren – den hellige gral innen musikkhandel. Musikere kan dessuten bruke dette til å bli inspirert i sin egen sangskriving. Bare pass på – veien er kort fra inspirasjon til plagiat!

Tjenesten fungerer ved at brukeren sender linker til spor som ligger på nettet, og Songle analyserer dem i løpet av 5-10 minutter, og lagrer deretter metadataene i sin database. Selve musikken blir derimot ikke kopiert. Tjenesten, som ble lansert i Japan i august, har analysert rundt 80.000 sanger så langt.

Songle har en innebyggbar spiller som kan bygges inn i nettsiden som inneholder en sang. Her vises låtstrukturen grafisk. Lytterne kan også gi egne rettelser til analysene, og dermed øke nøyaktigheten.

Sjekk for eksempel ut Aerosmiths ”Back in the Saddle”.

Kilde: Wired.com
songle.jp

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Goldmund effektforsterker: Bare ikke spør om prisen ...

En forsterker for drømmere

Vinyl setter ny rekord

Komplett anlegg i retrostil

Platespiller med plug and play

Nye råskinn fra sveitsiske Soulution

Da hi-fi var en livsstil

Noe helt eget for din platesamling

Nå kan du linke til alle musikktjenester på én gang

Endelig en rimelig Roon-streamer!

En DAC i samuraienes fotspor?

Denne lille boksen kan gjøre dine gamle B&O-høyttalere "trådløse"

0
Lyd & Bilde
Scroll to Top