TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING
HØSTTILBUD PÅ LB+ 5 UKER FOR 5 KR

Ny musikktjeneste analyserer sangene

En japansk musikktjeneste gir dypere innsyn inn i strukturen og rytmen til sanger.

forfatter
Publisert 09.10.12 - 12:00

Den japanske tjenesten Songle analyserer musikkspor som ligger på nettet og avdekker deres akkorder, rytmer, melodier og repetisjoner. Du kan se strukturen av en sang og hoppe umiddelbart til refrenget om ønskelig. Søk etter musikk basert på akkorder, rytmer og melodistrukturer, som for eksempel alle sanger med akkordmønsteret D, A og G. Sangens kjerneelementer blir enkelt visualisert.

– Dette er et utstillingsvindu for aktiv musikklytting, sier grunnlegger av Songle, Dr. Masataka Goto, leder for Media-integreringsgruppa på informasjonsteknologisk avdeling ved japanske Advanced Industrial Science and Technology (AIST). – Lyttere kan bla i sanger, fortsetter han.

I årevis har man forsøkt å komme inn i musikkens struktur, slik at man kan lage lydbaserte fingeravtrykk, blant annet for hjelpe til med å automatisere anbefalinger til lytteren – den hellige gral innen musikkhandel. Musikere kan dessuten bruke dette til å bli inspirert i sin egen sangskriving. Bare pass på – veien er kort fra inspirasjon til plagiat!

Tjenesten fungerer ved at brukeren sender linker til spor som ligger på nettet, og Songle analyserer dem i løpet av 5-10 minutter, og lagrer deretter metadataene i sin database. Selve musikken blir derimot ikke kopiert. Tjenesten, som ble lansert i Japan i august, har analysert rundt 80.000 sanger så langt.

Songle har en innebyggbar spiller som kan bygges inn i nettsiden som inneholder en sang. Her vises låtstrukturen grafisk. Lytterne kan også gi egne rettelser til analysene, og dermed øke nøyaktigheten.

Sjekk for eksempel ut Aerosmiths ”Back in the Saddle”.

Kilde: Wired.com
songle.jp

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Nytt album fra The Boss Det er offisielt! Den 11. november slipper The Boss sitt 21. studioalbum.
Nytt album? Den amerikanske rockelegenden er snart klar med sitt 21. studioalbum - og denne runden covrer han soul-legender.
90-tallet har ringt: Winamp er tilbake I internettets barndom og skribentens ungdom var det Winamp som styrte musikken til festen. Nå er avspilleren tilbake etter nesten 10 års fravær.
TikTok som musikktjeneste? Det populære sosiale mediet kan få sin egen musikkstrømmetjeneste.
Kjøpe Twitter, eller Springsteen-billetter? Etter 3-års koronahiatus er den amerikanske rockelegenden Bruce Springsteen tilbake på verdensturné neste år; men til hvilke billettpriser?
Hør musikken fra «Stranger Things» Er du klar for sesongfinalen på Stranger Things? Med denne spillelisten kommer du i rett stemning.
Følg Lyd & Bilde