TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Musikk på beinet

Den kalde krigen hindret russere i å høre på vestlig musikk. Løsningen var piratkopiering… på røntgenbilder!

Skrevet av / 01.08.13 - 08:00
Musikk på beinet

Den kalde krigen mellom Sovjetunionen og USA startet allerede rett etter Den andre verdenskrig. Alliansen under krigen hadde vært trøblete, og president Joseph Stalin mente De allierte med vilje hadde forsinket inngripen mot tyskerne i Europa, slik at Russland kunne ta mesteparten av støyten.

Stalins boikott mot kapitalistene gjorde det vanskelig å få tak i vestlig musikk i Russland.
Stalins boikott mot kapitalistene gjorde det vanskelig å få tak i vestlig musikk i Russland.

Like etter USA satte inn nådestøtet mot Japan med atombomben, bestemte Stalin seg for at en sånn ville han også ha. Når så Sovjetunionen ikke var flink gutt som USA og Storbritannia, som begge hadde trukket seg ut av det felles okkuperte Iran, men bestemte seg i stedet for å bli litt lenger, falt ikke dette i god jord hos kapitalistene.

I februar 1946 erklærte Stalin kommunisme og kapitalisme for inkompatibelt, og Den kalde krigen var så å si i gang.

Annonse

Boikott
En av konsekvensene av uvennskapet mellom Sovjetunionen og USA med venner, var boikott av vestlig kultur inn til unionen. Det gjaldt også for musikk. Fra 1946 og helt til 1961 var russeres eneste mulighet til å høre på amerikansk blues, jazz og rock’n’roll, å få tak i innsmuglete vinylplater. Dette gjaldt også i høyeste grad album og singler av britiske The Beatles, med sin amerikainspirerte rock’n’roll.

Smugling
Dette åpnet opp for et smuglemarked av musikk. Men smuglet musikk var slettes ikke billig. Et Beatles-album, for eksempel, kunne fort koste en gjennomsnittlig sovjetisk arbeider to hele ukelønner. Det var i Moskva. Jo lenger ut fra staden, desto dyrere ble musikken, skulle du være så heldig å få tak i noen som solgte den. Dette fordi straffen kunne være sur, skulle man bli tatt i å smugle slik ”ideologisk fremmed” musikk. Skoleungdom som ble tatt kunne bli utvist fra skolen, russiske diplomater kunne bli nektet å fly utenlands, man kunne få bøter og i verste fall fengselsstraff. Å bli tatt i å bære eller høre på slik vestlig musikk var heller ikke greit.

Piratkopiering
Den jevne russer fikk ikke noe mindre lyst til å høre på vestlig musikk av den grunn. Men å bruke to ukelønner eller mer hver gang Beatles-samlingen skulle utvides med et nytt album, var nødvendigvis ikke bærekraftig. Hvilket banet vei for piratkopiering.

Piratkopiert musikk ble fort en lønnsom virksomhet i Russland og Øst-Europa. Med relativt enkelt utstyr kunne man risse riller inn i blanke vinylplater man hadde fått tak på.

Røntgen
Problemet var at vinyl var en sjelden og dyr råvare i etterkrigstiden. For å tjene penger måtte musikkpirater derfor søke andre alternativer. Det man fant ut, var at det var fullt mulig å gravere inn plateriller på røntgenbilder!

Musikk trykket på røntgenbilder ble svært populært i Russland i etterkrigstiden.
Musikk trykket på røntgenbilder ble svært populært i Russland i etterkrigstiden.

I tiden fremover var det derfor ikke uvanlig for sykehusansatte å bli tilbudt penger av musikkpirater for kasser med brukte røntgenbilder, og vi kan tenke oss at det fra tid til annen var en og annen pirat i søppelcontaineren utenfor sitt lokale sykehus.

Billig
Mens et originalt vinylalbum av The Beatles kunne koste så mye som 50-70 rubler (9-13 kroner – mye penger på den tiden), måtte man bare ut med 1-1,50 rubler for en kopi av det samme albumet på røntgenfilm. Som er 20-30 øre, for ordens skyld. Ulempen var at røntgen-platene ikke holdt mer enn et par måneder før man måtte kjøpe ny. Likevel var det en langt billigere affære.

Man kan gravere inn musikk på røntgen ved hjelp av en anordning med blant annet platespiller og synål…

Musikk på beinet
På russisk folkemunne ble røntgen-platene kalt ”muzyka na kostyakh”, som direkte oversatt blir ”musikk på beinet” eller ”musikk på skjelettet”. Dette fordi musikken var direkte presset på røntgenbilder av brukne bein og lemmer. ”Picture discs” vil aldri bli det samme igjen!

Selvsagt, på 1960-tallet ble den langt mer vellydende opptakskassetten allemannseie og ødela hele røntgen-moroa.

Kulere "picture discs" er umulig å oppdrive!
Kulere «picture discs» er umulig å oppdrive!

Kilder:
bbc.co.uk
dangeroudminds.net
spiegel.de

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Nyhet!

LB+ Total uke

Tilgang til ALT innhold i en uke

LB+ Total mnd

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home i en måned

Populært!

LB+ Total 12 mnd

Tilgang til ALT innhold i et år (Mest å spare)

39,- / for 1 uke
49,- / for 30 dager
137,50 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonse

McIntosh beskytter anlegget

Foredlet flaggskip

Marantz gir deg alt på ett sted

Støtter høyoppløst lyd

-Blir billigere enn SL-1200G

Ny referanse fra Technics

Ny versjon av NADs minianlegg

Marantz er tilbake i high-end-klassen

Billig bærbar DAC

Fargerik og budsjettvennlig platespiller

Node får trillinger: Bluesound utvider streamer-familien

Hinsides lavt priset

Scroll to Top