Nyhet

Musikk kurerer korona-angst

Forskning: Ingenting fungerer bedre enn musikk mot koronaangst.
musikk mot korona
forfatter

Det er ingen nyhet at musikk kan virke helsebringende. Det virker mot både angst og depresjon, og det har til og med gitt Alzheimer-pasienter hukommelsen midlertidig tilbake. At det dermed også fungerer mot angst for korona, er ingen stor bombe i seg selv. Men nøyaktig hvor bra funker musikk sammenlignet med andre virkemidler? Og hvordan virker musikken på oss under sosial isolasjon?

Mental velvære i korona

Et internasjonalt forskerteam ville finne ut av dette, og samlet i fjor høst inn data fra over fem tusen personer fra hele verden, deriblant 200 personer fra Norge. Disse ble bedt om å vurdere relevansen av ulike mål for mental velvære: trivsel, lufting av negative følelser, selvkontakt, distraksjon fra krisen, og til slutt fellesskapsfølelse. Deretter skulle de vurdere hvor godt ulike aktiviteter fungerte opp mot de definerte målene.

Les også
Nå blir strømmetjenestene høyoppløst Stadig flere musikktjenester blir høyoppløst. Hva betyr det for deg?
broadband bredbånd
corona korona depresjon anxiety
Om korona-angsten har tatt deg, bør du prøve musikk. Foto: Stock

Musikk tronet på topp

Blant alle aktiviteter scoret musikk aller høyest for tre av målene: trivsel, lufting av negative følelser, og selvkontakt. I tillegg kom musikk på delt førsteplass, ved siden av TV-titting, for distraksjon. Det var med andre ord bare for ett mål at musikk ikke kom på førsteplass, nemlig fellesskapsfølelse. Ikke overraskende var sosialisering svaret for de fleste her, men musikk kom faktisk på en solid annenplass.

Marginale kulturelle forskjeller

Man så de samme resultatene uavhengig av land og kjønn, mens det kunne variere noe med alder. Kulturelle forskjeller var små, og gjorde omtrent kun utslag når det var snakk om å bruke musikk for å oppnå en fellesskapsfølelse. I noen få tilfeller ble musikk oppgitt å tvert imot forsterke negative følelser. Men dette ble da satt i sammenheng med at man lyttet til musikk med negativt innhold, som fremmet triste og også nostalgiske tanker.

Så det er bare å guffe opp anlegget – eller stemme gitaren!

Kilder:

fontiersin.org

Aftenposten

Annonse

Les alle artikler i en uke for 19 kr.

Få tilgang alle +artikler samt hele testarkivet.
Ingen bindingstid.
Allerede abonnent?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Les også: