TESTER Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi
L&B Julekalender 2024 Delta her!

Kommentar

Lyden av 90-tallets MP3-fester er tilbake

I internettets barndom og skribentens ungdom var det Winamp som styrte musikken til festen. Nå er avspilleren tilbake etter nesten 10 års fravær.

Av / 07.08.22 - 13:00
Lyden av 90-tallets MP3-fester er tilbake
comment Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning

Hvis du er gammel nok til å ha festet på 90- og 2000-tallet, er dette en stor nyhet: Lyden av ungdomslivet er nå tilbake!

Medieavspilleren Winamp er nemlig tilbake i en ny versjon, etter fire år med stillhet fra utviklerne. Og hele ni år etter at programmet offisielt fikk dødsstøtet. Winamp var i sin tid gigantisk, men er det nå begynnelsen på en ny suksess for det 25 år gamle programmet?

Like viktig som Walkman

Da MP3-formatet oppsto i begynnelsen av 90-tallet, førte det til en musikalsk revolusjon som var minst like stor som når Walkman-en gjorde musikk bærbart. Nå kunne man laste ned musikk og lagre det på egen harddisk. På den tiden måltes nettverkhastigheten i kilobits i sekundet og harddiskene i megabytes, så komprimering var ytterst nødvendig.

Dette ble muliggjort med MP3-formatet (egentlig MPEG1 Audio Layer 3), som ble oppfunnet av Franhofer Institute. Ved å fjerne «overflødige» data kun filstørrelsen reduseres med opptil 90-95 prosent i motsetning til ukomprimerte wav-filer rippet fra CD-er. Det var revolusjorende. Plutselig var MP3-filene på alles harddisker og kunne byttes med venner på samme måte som glansbilder eller Pokemonkort. Eller lastes ned fra pirattjenester som Napster. Man kunne også rippe sanger fra egne CD-er, som undertegnede har brukt utallige timer på å gjøre.

Satte musikken i system

Men musikken skulle også spilles av, og her kommer Winamp inn i bildet i 1997. Et lite gratisprogram med et brukergrensesnitt likt en CD-spiller, som kunne spille musikken på PC-ens høyttalere. Men enda viktigere var det at Winamp gjorde det enkelt å organisere musikkfilene i spillelister. Og takket være metainformasjon som ble lagret i MP3-filene kunne man organisere filene etter sjanger, album og artister. Det var helt nytt.

Annonse

Selv om navnet avslører at Winamp begynte som et Windowsprogram, har det også blitt laget utgaver til Mac, samt DOS og Android.

Winamp var enkel i bruk, og man kunne utvide funksjonene med plugins som gjorde det mulig å spille av andre filformater, eller lage psykideliske lysshow på skjermen i takt med musikken. Hvis du festet mye på 90-tallet eller begynnelsen av 2000-tallet ble nok mye av musikken styrt av Winamp. Skribenten har selv stilt opp som DJ-nerd på tallrike fester på kontoret eller sønnens skole. Godt gjemt i harddisken ligger det fortsatt mapper med navn som 70-talls-fest og Halloweendisco 2011.

skin1
Winamp hadde et brukergrensesnitt som et stereoanlegg eller en CD-spiller, men hadde uendelige muligheter med tilpasninger.

Streaming vant over MP3-mappen

I over 10 år var Winamp et helt essensielt program på enhver musikknerds harddisk. Men i 2013 var det slutt. Musikktjenester som Spotify og iTunes åpnet opp for muligheten til å spille musikk direkte fra internett via mobilen, som i mellomtiden har blitt en smarttelefon. Ikke lenger måtte man drasse med seg datamaskin og eksterne harddisker – og nå hadde man flere millioner sanger å velge mellom. Internettgiganten AOL, som i sin tid hadde betalt 80 millioner dollar for Winamp, stengte utviklingsavdelingen.

Ingenting har forandret seg

Siden da har Winamp vært en skyggetilværelse under skiftende eierskap, men stort sett uten utvikling. En oppdatert utgave ble lansert i 2018, men uten synlige forandringer eller forbedringer.

Men nå har en ny 5.9 versjon blitt lansert. Blant forbedringene er rettelse av en rekke feil, samt tilpasning til Windows 11. Når man åpner programmet er det likevel umiddelbart gjenkjennelig. Winamp ligner seg selv. Men det må betjenes med lupe. Ikke bare har synet blitt svakere i løpet av de 25 årene som har gått. Men skjermoppløsningen er også mangedoblet. Som betyr at programvinduet er bittelite og skriften nesten uleselig. Jeg klarte til slutt å finne menyen som skalerer visningen til 300%, så ble det mulig å se hva som skjer på skjermen.

Det er et nostalgisk gjensyn, men jeg tror nok ikke den nye utgaven kommer til å bli en fast del av min daglige musikklytting. Og de fire årene med utvikling vil nok vise seg å være bortkastet energi. For det første er det streamingtjenestene – som i sin tid var årsaken til Winamps død – sterkere, flere og mer populære enn noen gang. Og med 50 millioner sanger til rådighet på mobilen, er det vanskelig å forestille seg å gå tilbake til mappen med MP3-filer på dataen. Selv inkarnerte musikksamlere som meg selv har i mellomtiden funnet enklere måter å spille av samlingen med FLAC-filer. Denne funksjonaliteten er nemlig i dag innebygd i både multiromshøyttalere og forsterkere. Sammen med muligheten til å supplere med musikk fra alle verdens streamingstjenester.

Du kan laste ned Winamp 5.9 her.

John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

50%

Juletilbud - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 1 år! (Spar 925,-)

Prøv LB+Total i 1 måned

Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-

LB+ Total 12 mnd / 156,-

Tilgang til ALT innhold i 12 måneder

925,-
79,- / for 1 mnd
154 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonse

Mercusys nå i Norden

Hvis det er billig, er det sannsynligvis svindel

Microsoft lager mikro - men det er ikke en PC

Google planlegger å lansere bærbare

Apple kjøper Pixelmator

Google får ultra-giga-astronomibot i Russland

Nå kommer Apples KI-bærbare

Den nye Mac Mini er mindre og raskere

Feilplassert ladeport igjen

Mac Mini M4 lekket av Amazon

Apple Intelligence kommer også til brukere i EU

Den første iMac-enheten med M4-brikke er nå tilgjengelig

Lyd & Bilde