Strømming

Fortsetter med radiotjeneste, musikkoppdagelse og anbefalinger.
Annonse
Annonse
forfatter

For ti år siden var Last.fm det beste valget for å oppdage ny musikk på nettet. Et slags sosialt nettsted, hvor man kunne gå inn og gratis, via strømming, høre på favorittmusikken til andre i sitt nettverk. Dessuten hadde de sin ”Scrobbler”, en enkel avspiller hvor man skrev inn sin favoritt musikkstil eller artist, og det ble satt opp en spilleliste med tilfeldig utvalgt musikk som lignet. En slags brukertilpasset radiostasjon, altså. Så kunne man klikke ”liker” på låtene man likte, slik at tjenesten hele tiden ble bedre på å skjønne hva slags musikk man likte – og ikke. Artister kunne dessuten åpne en artistside, ikke så ulikt MySpace, hvor de lastet opp musikken sin og beskrev stilen og hva slags artister som ligner.

Startet abonnement
Etter hvert utvidet tjenesten med en abonnementstjeneste, og de begynte å ta seg betalt. For litt penger i måneden kunne man få alle de gamle tjenestene, i tillegg til tilgang til det meste av utgitt musikk, med omtrent utvalget til Spotify, Wimp, Pandora, Deezer, og deres like. Dette gjorde det mye enklere å finne favorittmusikken sin. I stedet for å skrive inn en artist og få opp en tilfeldig låtliste – hvor kanskje selve artisten ikke engang var representert – så kunne man nå finne musikken man søket direkte. Akkurat som Spotify.

Faktisk nøyaktig som Spotify.

Last.fm-Web-interface copy

Jungel med konkurrenter
Med den nye abonnenttjenesten hoppet Last.fm inn i en jungel med en hel drøss av konkurrenter – og hvor bare de sterkeste kan overleve. De fikk greit fotfeste rundt omkring, spesielt i Canada, hvor Last.fm var kanskje den mest populære tjenesten av dem alle.

Det var imidlertid ikke nok. Relativt anonyme Last.fm har ikke klart å takle konkurransen fra Spotify og Pandora. Når det nå også går rykter om at Apple etter hvert vil lansere en konkurrerende tjeneste, har det vel føltes greit for Last.fm å dra ut pluggen for sin strømmetjeneste. Endelig stenging skjer den 28. april.

– I løpet av 10 år har vårt mål alltid vært å la folk rundt i verden oppdage ny musikk med så få begrensninger eller restriksjoner som mulig, skriver Last.fm i et innlegg på sitt forum.

– Musikkbildet har imidlertid forandret seg dramatisk i løpet av den tiden og vi har sett oss nødt til å fatte noen veldig vanskelige vedtak rundt våre kjerneprodukter og -tjenester.

Tilbake til røttene
Nyhetene er ikke bare triste. Last.fm fortsetter nemlig med det de kan best: nemlig artist-og-sjangerradio de kaller ”scrobbling”, musikkoppdagelse og anbefalinger. Så samarbeider de i stedet med strømmetjenester som Spotify, Wimp og flere, for å bringe musikken til oss. Imidlertid må man fremdeles abonnere for å få den beste tjenesten, ellers får man fremdeles gratis tilgang til enklere tjenester.

Nyheten har imidlertid falt i dårlig jord hos kanadierne, hvor alternativene er færre. Fra kommentarfeltet:

– Dere overkjører kanadiske lyttere fullstendig. Vi har ikke tilgang til Spotify eller Pandora, osv. Last.fm var den eneste ordentlige tjenesten tilgjengelig, skriver en oppgitt abonnent.

last.fm

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.
Annonse
Annonse

Les også

Dårlig batteri på Sonos Move? Nå kan du skifte det selv.
Forsterker kampen mot Sonos, med Sound Bar 550.
De trådløse høyttalerne SRS-RA5000 og SRS-RA3000 sprer lyden i alle retninger, og fyller hele rommet.
Fire nye modeller fra JBL Synthesis som lover å rocke huset "uten å synes".

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Renault ikoniske småbil blir elektrisk, men du må vente på den.
Suksessforfatteren bak "Bosch" kommer med ny serie på Netflix.
Acers chromebook-nyheter har mer kraft enn mange PC-bærbare.
Dårlig batteri på Sonos Move? Nå kan du skifte det selv.
Samsungs nye trådløse ørepropper kommer med intelligent aktiv støyreduksjon.
Likt som i fjor kommer årets Samsung Galaxy S-serie i tre forskjellige utgaver: Galaxy S21, Galaxy S21+ og Galaxy S21 Ultra.
Sonys enorme videovegg kommer nok ikke inn i stua med det første, men det kan godt hende du får se den i aksjon likevel!
Forsterker kampen mot Sonos, med Sound Bar 550.
Anvendelig 35mm for Sony fullformat
Eksternt grafikkort gir den kompakte bærbare ekstra krefter til spill både hjemme og ute.
Raskere grafikk, raskere CPU, raskere skjerm.
Earins nye øresnegler lover bedre bass og lydkvalitet enn konkurrentene.