Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Ekte hi-fi som PA-anlegg!

Hi-Fi Klubben-scenen på Øyafestivalen huser et lydanlegg basert på ekte hi-fi-høyttalere fra B&W. Effekten er svimlende 135.000 watt!

Skrevet av / 13.08.15 - 12:24
Ekte hi-fi som PA-anlegg!

Hi-fi og PA er to vidt forskjellige ting. Et PA-anlegg er laget for å spille dundrende høyt på store områder, mens hi-fi dreier seg om renest mulig lyd i en vanlig stue. Det er derfor ganske spesielt at Hi-Fi Klubben og Bowers & Wilkins har gått sammen om å bygge opp et PA-anlegg med høyttalerelementer ment for hi-fi-bruk, til Hi-Fi Klubbens egen scene på årets Øya-festival.

En representant fra Øyafestivalen er stolt over samarbeidet med Hi-Fi Klubben.
En representant fra Øyafestivalen er stolt over samarbeidet med Hi-Fi Klubben.

– Vi kom på i vinter og høst at vi hadde lyst til å finne på noe ekstra fett, som gjør at vi tar samarbeidet med Hi-Fi Klubben til et enda høyere nivå. Vi kom frem til at vi ville ha en egen scene, sier en representant fra Øyafestivalen.

Hi-Fi Klubbens telt på Øyafestivalen har fire store høyttalertårn, hvert med seks 15-tommere og åtte 10-tommere, fire mellomtoner, og med 16 domediskanter i kolonneoppstilling blir det også rikelig med luft i toppen!
Hi-Fi Klubbens telt på Øyafestivalen har fire store høyttalertårn, hvert med seks 15-tommere og åtte 10-tommere, fire mellomtoner, og med 16 domediskanter i kolonneoppstilling blir det også rikelig med luft i diskantområdet!

Demonstrasjon
Etter en demonstrasjon holdt av elektronikaartist André Bratten, var det ingen tvil om at dette var skikkelig hi-fi. Spesielt diskantområdet, som med et typisk PA-anlegg gjerne låter krast og lite luftig, skinner som undertegnede ikke kan huske å ha hørt på verken konsert eller utested. Men også bassen, som gjengis av 25 dundrende 15-tommere, låter renere endog noe mykere, enn den normale PA-bassen. Det låter heftig, det er høyt, men siden det ikke skjærer oppleves det ikke så høyt som det ville gjort, om det var et normalt PA-anlegg som sto og spilte.

Danny Haikin fra B&W forteller om ideen og konstruksjonen.
– Det veier et tonn, og systemet trenger 135.000 watt, kan Danny Haikin fra B&W informere oss om.

Vi snakker med B&W
– Vi ville vise verden magien med god lyd. Mesteparten av vårt utstyr er utviklet for hjemmebruk. Vi ville gjøre noe hvor vi kunne underholde tusenvis av mennesker. Så vi bygget dette systemet, som er basert på våre Signature akustikkteknologier, så trykket vi på zoomknappen så å si, og laget systemet stort og kraftig nok til å lage flott lyd til rundt tusen mennesker på festival, sa Danny Haikin, merkevaredirektør hos Bowers & Wilkins, i et intervju med oss.

Les også: High-end disko på 50 kW

Men noen masseproduksjon blir det ikke snakk om.

– Vi har ingen planer om å bli et selskap for profesjonell lyd. Med dette har vi skapt noe som låter fantastisk, men det er veldig upraktisk. Hvert høyttalertårn veier ett tonn, og systemet trenger 135.000 watt. Noen vil neppe kjøpe noe sånt, men det er et fantastisk system for oss å bruke på denne typen festivaler, sier Haikin.

Basert på standardhøyttalere
Høyttalerelementene er basert på standardkonstruksjoner fra B&W. Diskantene er av typen dome, basert på CM S2-serien. Disse er montert i kolonne (line source), for å spre diskanten jevnere over avstand.

Mellomtonene er fra 800-serien, og det samme er bassene, men basselementene er modifisert til å tåle mer juling. Bassområdet er for øvrig delt inn i to, hvor til sammen 32 10-tommere spiller øvre bassområde, mens 24 15-tommere tar seg av dypbassen. Dette fordelt på fire høyttalertårn. Hvert tårn har for øvrig 16 diskanter og og fire mellomtoneelementer.

– Høyttalerne trenger virkelig enorme mengder kraft. Vi driver subwooferene med 8.000 watt pr. kasse.

Det blir totalt 96.000 watt i subwooferkraft alene! De totalt 136.000 wattene med forsterkerkraft leveres for øvrig av MC2.

Hvis du er på Øyafestivalen i år, må du sjekke ut lyden på Hi-Fi Klubben-scenen!

Se intervjuet med Danny Haikin under.

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Denon-planke med bass uten sub

Kanskje den råeste høyttaleren vi har sett

Sjekk denne in-wall-høyttaleren

Gulvhøyttaleren er kronen på verket

Et innblikk i Harmans aller helligste

Rauna er tilbake

Engelsk legende tilbake etter 63 år

PMC slipper aktive høyttalere

KEF tøffer seg med nye subwoofere

Bordhøyttalere med lydtrykk

Spennende gulvmodell fra Revival Audio

Rullesten til skrivebordet

0
Scroll to Top