Windows Phone 8 offisielt lansert

Forrige uke lanserte Microsoft Windows 8 til nettbrett og pc'er. Nå er turen kommer til smartmobilene, og tre produsenter er klare med nye modeller basert på operativsystemet Windows Phone 8.
forfatter

HTC, Nokia og Samsung slipper totalt fem smartmobiler i november, som alle er basert på Windows Phone 8. Fellestrekkene er at de alle havner i den dyrere enden av skalaen.

Nokia Lumia 920 og Nokia Lumia 820 kommer i butikk i slutten av november, til priser på rundt 5.00 kroner og 4.000 kroner.

Nokia Lumia 920

HTC er klar med Windows Phone 8X og Windows Phone 8S som vil koste henholdsvis 4.000 og 2.500 kroner (cirka).

Windows Phone 8X by HTC til venstre og 8S til høyre

Samsung ATIV S er den vi vet minst om. Den skulle også komme i løpet av november, men selv om Samsung faktisk har presentert ATIV S som den første mobilen med Windows Phone 8, tror vi at både Nokia og HTC kommer Samsung i forkjøpet til butikkhyllene. Prisen blir cirka 4.000 kroner.

Samsung ATIV S ligner til forveksling på Galaxy S III

Den billigste modellen blir altså Windows Phone 8S by HTC til cirka 2.500 kroner.

Likevel har Microsoft klokkertro på at Windows Phone 8 vil slå an i det lukrative smartmobil-markedet, som for øyeblikket domineres av Apple iPhone og Google Android med modeller som Samsung Galaxy S III og HTC One X. Windows Phone 8 skiller seg radikalt fra de to eksisterende plattformene på flere punkter, noe Microsoft gjorde en hel del ut av å poengtere på presentasjonen mandag.

I Microsoft-termer er forskjellen først og fremst at Windows Phone 8 fokuserer på mennesker, ikke på apps. Det kommer konkret til uttrykk med de levende ”tiles” eller fliser, som er kjernen i Windows Phone 8. At disse rutene er ”levende” betyr, at de er dynamiske og hele tiden oppdateres med innhold. De behøver altså ikke representere en bestemt app, men kan i stedet vise eksempelvis bilder eller sosiale oppdateringer fra bestemte personer. Dessuten kan hovedmenyen anrettes helt etter brukerens ønsker – du kan bestemme både utvalg, plassering og størrelsen på de ulike rutene selv, så den blir 100% personlig.

Mange apps i Windows Phone 8 støtter nå den levende låseskjermen, hvilket betyr at deler av låseskjermen er dynamisk og viser utvalgt innhold. Det kan selvfølgelig være siste anrop eller kalenderavtaler, eller statusoppdateringer og bilder fra venner.

Barnehjørnet er en funktion, som skal gøre livet enklere for både barn og voksne. Funksjonen er tiltenkt barn som ikke er gamle nok til å ha sin egen telefon, og gjerne vil låne mor eller fars. For å forhindre at de små poder sender tullemail til sjefen eller kjøper dingser i diverse spill-apps i dyre dommer, kan man «innrede» en egen sone kun for barna. Her er flisene større, og far eller mor kan sammen med barna bestemme  hvilke apps og andre funktioner, som skal være tilgjengelig i ungenes eget «rom».

Barnehjørnet

Blant andre tjenester byr Windows Phone 8 blant annet på Xbox Music, en musikktjeneste med cirka 30 millioner sanger, såvel som en ny version av Skype videosamtale, som nå kan være online hele tiden, uten at programmet behøver å kjøre i bakgrunnen, noe som gir store strømbesparelser.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Strategisjef og journalist. Peter har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2012. Han har vært aktiv som tech-journalist for tallrike medier siden 1998, blant annet som sjefredaktør for gadgetmagasinet GEAR og som journalist for magasinene PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartmobiler og andre bærbare enheter samt om teknologisk innovasjon, inkludert 5G, elektrisk mobilitet og smarte hjem.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.