Windows får juling av Android og iOS

For bare få år siden var 95% av alle solgte datamaskiner basert på Microsoft Windows og Intel-prosessorer. I dag er det bare omtrent hver tredje.
Annonse
Annonse
forfatter

I løpet av bare 2-3 år har salget av smartmobiler og nettbrett eksplodert. Hvis man ser på markedet for personlige dataenheter under ett, er 65% av enhetene som selges i dag ikke lengre tradisjonelle PC-er med mus og tastatur, men derimot mobile enheter basert på Google Android eller Apple iOS/Mac OS operativsystemer.

Microsoft og Intels felles dominans i databransjen er dermed en saga blott, i følge tall fra det amerikanske Silicon Valley-baserede venture-kapital firma, Kleiner Perkins Caufield & Byers.Statistikken viser at PC-ens nedtur startet allerede fjerde kvartal 2010, som var den første periode, hvor det samlede salget av nettbrett og smartmobiler oversteg salget av pc’er målt på antallet enheter. Og det er ingen tegn på at utviklingen vil snu.

Tallene stammer fra USA, men det er ingen grunn til å tro at trenden ser annerledes i vår del av verden. Kleiner Perkins Caufield & Byers, som har undersøkt markedet og står bak de nye tallene, har laget en rapport som tar pulsen på IT- og mobilmarkedet, og her kan man også finne flere interessante opplysninger:

  • Det er nå 2,4 milliarder internettbrukere i hele verden. Dette tallet stiger med 8% hvert år.
  • Det er 1,1 milliarder smartmobil-brukere i verden. Smartmobiler står imidlertid for bare 17% av det totale mobilmarkedet, på omtrent 6,5 milliarder mobilabonnementer.
  • 29% av alle voksne amerikanere eier enten et nettbrett eller en e-bokleser.

Hele presentasjonen fra Kleiner Perkins Caufield & Byers kan du bla igjennom her:

Annonse

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Strategisjef og journalist. Peter har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2012. Han har vært aktiv som tech-journalist for tallrike medier siden 1998, blant annet som sjefredaktør for gadgetmagasinet GEAR og som journalist for magasinene PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartmobiler og andre bærbare enheter samt om teknologisk innovasjon, inkludert 5G, elektrisk mobilitet og smarte hjem.
Annonse
Annonse

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Les også

Den kinesiske elektronikkgiganten har meddelt til sine leverandører, at de må regne med et markant fall i bestillinger av komponenter til smarttelefoner i år.
Motorola Moto G30 kommer med 64 Mp kamera og 90 Hz skjerm.
Lesebrett for fargerike illustrasjoner.
Galaxy A52 og Galaxy A72 får 90 Hz, mens skjermen på Galaxy A52 5G kommer helt opp til 120 Hz.
Volkswagen ID.4 har ankommet norske forhandlere. Vi har tatt en rask titt - og lytt - på infotainment-systemet!
Canon oppgraderer EOS M50 Mark II med flere videofunksjoner.
Den nye, internasjonale, strømmetjenesten Paramount+ kommer snart til Norden. Nå er prisen (og litt av innholdet) klar.
Ryktet sier at Sony WF-1000XM4 er like rundt hjørnet
Etter en fullstendig mislykket forhåndsreservering av den elektriske SUV-en IONIQ 5 tirsdag, var det ingen som kom igjennom og fikk reservert. Hyundai gjør nå et nytt forsøk.
Med radar og 3D-teknologi får du full kontroll med Ring Video Doorbell Pro 2. Men den har en stor ulempe for oss nordmenn.
Razer Kiyo Pro takler både Zoom-møter om dagen og stemningslys i gamingrommet.
Med lanseringen av Star kan Disney+ tilby 300 "nye" film- og serietitler - inkludert Die Hard og Big Sky.
Sony slipper FX3 for håndholdt proffvideo.
Det har ikke vært en god start for IONIQ 5-lanseringen.
Spotify melder at de snart vil øke lydkvaliteten for Premium-abonnenter.
Hyundais elektriske familie-SUV IONIQ 5 får god plass, og setter sikkerhet i fokus. Lyden er fra Bose!