Endelig er den her!

Her er vårt inntrykk etter et par timer med den helt nye iPhone 5.
Annonse
Annonse
forfatter

Det har neppe gått under radaren på noen, at Apples siste iPhone ble sluppet forrige fredag. I store byer slyngte lange køer seg utenfor butikkene. Nå har fi fått fingrene i en, og her er vårt førsteinntrykk.

I motsetning til lanseringen av iPhone 4S, så er det nå helt åpenbart mange fysiske forskjeller fra forgjengeren. Den er 18 prosent tynnere og 20 prosent lettere, hvilket faktisk er en merkbar forskjell, og den føles nå meget lett i hånden. En grunn til dette er baksiden, som nå er i aluminium i stedet for glass, hvilket også løser problemet med sprekker, når man mister den i bakken. Om det i stedet blir et problem med riper, gjenstår å se, når den har ligget og rotet rundt i lommen et par uker. Rett ut av esken føles utførelsen meget god, og vi må si at Apple enda en gang har lyktes i å skape et produkt som man ønsker å eie når man ser det.

En annen grunn til at den er tynnere er at den trykkfølsomme skjermen nå er integrert i glasset, hvilket gjør at ikonene mer enn noensinne føles som de ligger direkte på overflaten. At skjermen har blitt større, eller fremfor alt høyere, er ved første øyekast praktisk, da man får plass til en ekstra rekke ikoner. Man kan fortsatt nå hele skjermen med tommelfingeren, men det er rett før man ikke kommer til den øverste delen av skjermen uten å skifte grep. At man har fått plass til en ekstra dag i kalenderen lyder kanskje ikke så opphissende, men er en hverdagsirritasjon man nå unngår. Gamle apps får en kjedelig stripe ovenfor og nedenfor, men det er et midlertidig problem, da en mengde apps nå oppdateres.

Annonse

Til å se film er det nye 16:9-formatet ideelt, og det er mer smell i fargene. Det blir enda mer tydelig når man ser på bilder. Apropos bilder, så har kameraet også fått en oppdatering. Rent fysisk er det nødvendigvis blitt tynnere, men Apple mener at optikken er minst like god (og har noe større vidvinkel). Hva som derimot har skjedd, er at behandlingen av bildene har blitt forbedret, det skal gå raskere, og støyreduksjonen er mer avansert. At det skulle gå raskere, har vi ikke merket noe til ennå, men la oss vende tilbake til det i vår kommende, omfattende test av kameraet. Derimot er det åpenbart at du får langt mer brukbare bilder i dårlig belysning. Med tanke på hvor mange mobilbilder som blir tatt på fester og restauranter, så er det en ikke uvesentlig fordel.

Bilder tatt i halvmørke (iPhone 5 til venstre, iPhone 4S til høyre).

At bildene kan behandles bedre og raskere beror delvis på den nye A6-prosessoren, som til tross for at den er fysisk mindre, har betydelig flere hestekrefter under panseret. Vårt testprogram er enig, og sier at den er omkring dobbelt så rask som iPhone 4S. Det er kanskje ikke noe man merker når man spiller Angry Birds, men håndtering av video, grafikkintensive spill og tunge nettsider føles klart raskere. Selv hvis man ikke er kunde hos et teleselskap som støtter 4G/LTE på 1800 MHz-båndet, som er den eneste norske frekvens som støttes av iPhone 5, så skal man ikke undervurdere støtte for DC HSDPA (3,5G), som gir maksimal hastighet på 42 Mbps. Det er mer enn nok for de fleste.

Den nye dokkingkontakten Lightning innebærer irriterende nok at alle våre iPod-høyttalere, biltilbehør og ladekrybber plutselig trenger en adapter til 229 kroner. Men det var et skritt som Apple var tvunget til å ta før eller senere. Den gamle kontakten var jo ganske gigantisk og ikke spesielt fleksibel. At det gjør at man nå får plass til bedre høyttalere på undersiden, er faktisk ganske fint. Lyden er tydeligere, og fremfor alt får man høyere lydnivå.

At kartene ikke er noe å rope hurra for har vel ikke gått noen hus forbi. Det hører imidlertid mer til avdelingen iOS 6, som vi tar for seg selv, da det jo også gjelder gamle telefonmodeller som oppgraderes.

Annonse

Totalt sett er vi fornøyd med iPhone 5. At Apple ikke byr på noen revolusjoner er ingen overraskelse, men akkurat hva de pleier å gjøre med alle sine produkter. Man lanserer en Macbook Air, en iPod Nano eller en iPhone, som overrasker alle. Senere finsliper man konseptet hvert år, oppgraderer til seneste tekniske standarder og endrer et par detaljer her og der.

Spesifikasjoner:
Operativ: iOS 6
Skjerm: 4″, 1136×640
Prosessor: Apple A6
Minne: 16/32/64 GB
Kamera: 8 Mp + 720p
Trådløst: WLAN 802.11a/b/g/n
Størrelse: 115,2 x 58,6 x 7,6 mm
Vekt: 112 gram
Batteri: 8 timer samtale, 10/8 timer surfing, 225 timer standby
16 GB modellen koster 5.190 kroner
32 GB modellen koster 6.090 kroner
64 GB modellen koster 6.990 kroner

apple.no

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 49 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Jonas Ekelund

(f. 1969): Frilansjournalist. Jonas har jobbet for Lyd & Bilde siden 2007 med det meste som kan kalles bærbart. Det vill si mobiler, trådløse høyttalere og hodetelefoner. Iblant kommer testingen inn på kollegaenes områder innenfor multiromslyd, hjemmekino og foto. Han startet sin bane som teknikkjournalist på IDG og skrev blant annet for PC för Alla, Internetworld og det som senere ble M3.
Annonse
Annonse

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Les også

Beoplay HX skal ta opp kampen i premiumklassen mot Sony, Bose og andre
De billige, trådløse hodetelefonene Sound Blaster JAM V2 gjør også jobben på hjemmekontoret.
Å forbedre en glimrende hodetelefon som Focal Clear kan ikke være enkelt. Men Focal mener at Clear MG er bedre på alle måter.
Trådløse propper med Marshall-lyd og appstyring.
Innstegsvarianten av Tesla Model 3 settes ned med 50.000 kroner, med umiddelbar virkning.
Blir ny FIA Formula E Safety Car
Den ser mye større ut enn den er, den nye 4309 Studio Monitor.
770 km rekkevidde, selvkjøring på nivå 3, og en overflod av luksus.
Der hvor andre jukser til et 4K-bilde fra et HD-panel, har Sony-projektorene ekte 4K-paneler. Nå kommer to viktige modeller med den nye X1-prosessoren for bildebehandling i toppklasse.
Strømmetjenesten Qobuz satser på musikk med høy lydkvalitet. Nå kommer den til Norge.
Urbanista Los Angeles lades med solceller.
Vakkert og oppsiktsvekkende fra Sony World Photography Awards 2021
Canons nye skrivergenerasjon har fyllbare blekktanker.
Audis nye el-SUV blir den første bilen med Sonos-lyd. Sjekk lanseringsvideoen her!
Her er det vi vet om Samsungs nye 2021-modeller.
De eksisterende produkter utfases. Men brukerstøtte fortsetter i en periode.