SUPERTILBUD PÅ LYD & BILDE. 30% RABATT DENNE UKEN! SE TILBUDET HER!

Vi har prøvd nye iPad Air

Apples nye iPad kalles ikke Air for ingen ting. Den er mye lettere, men også merkbart raskere enn forgjengeren.

iPad er verdens mest solgte nettbrett, og har solgt 170 milioner eksemplarer på tre og et halvt år. Nettbrettet har nesten egenhendig sendt netbooks i graven, og etter at Apple presenterte den første iPaden, har mange produsenter fulgt etter. Men Apple har klart å beholde posisjonen som nummer en, med smått imponerende 81 prosent andel brukere.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Den forrige generasjonen ga oss verdens skarpeste skjerm på et nettbrett, men også et relativt tungt og tykt nettbrett. Ved siden av den mye slankere 7,9-tommers utgaven, iPad mini, så iPad med retina-skjerm ut som et nettbrett med et vektproblem.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Lettere, tynnere, raskere

Den nye generasjonen kalles iPad Air for å forsterke budskapet om at nå er den blitt lettere. En god del faktisk. Vekten har falt nesten 200 gram til 469 gram. For versjonen uten 3/4G. Den versjonen veier 478 gram.

Som man kan se av bildet over, har Apple presset ned tykkelsen på mange komponenter, men har beholdt den skarpe retina-skjermen, 10 timers batteritid og formfaktoren.

Det vil si, iPad er er blitt slankere også sett fra fronten. Rammen rundt skjermen er barbert med 43 prosent, slik at når man som vi gjorde, løfter opp en iPad Air, er den nesten påfallende lett, sammenlignet med iPad-en jeg har i bagen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

At den også er litt smalere, betyr at den smyger seg ned i steder den gamle ikke fikk plass.

Apple sier at den også er mye raskere. Det må vi få sjansen til å teste for å verifisere. Men en liten test av en motorsykkel laget i 3D på AutoCad, viset at Air ikke hadde noe problem med å zoome inn i wireframen eller spinne objektet rundt på skjermen, uten hakking.

Noen minutter med gaming viste heller ingen åndenød, men så bruker Air Apples nye 64-bit A7-prosessor, som er i stand til å kjøre prosessorintensive oppgaver mye raskere. Særlig på komplekse oppgaver, som ogå er grafisk veldig intensive.

Tykkelsen på rammen rundt skjermen på iPad retina til venstre, iPad Air til høyre
Tykkelsen på rammen rundt skjermen på iPad retina til venstre, iPad Air til høyre

Baksiden er helt flat og har en matt struktur som gir et bedre grep på Air enn mange andre nettbrett, man liker å sammenligne med.

5 Mp kamera

Kameraet med autofokus er 5 Mp, med baksidebelyst bildebrikke for bedre lysfølsomhet, og bra lysstyrke på f2,4. Det betyr at et er mulig å få bra bildekvalitet når man tar bilder med iPad-en.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Det slippes også nye magentiske deksler til 329 kr som passer til Air, og et etui til 649 kr  som dekker hele nettbrettet. Som er i salg fra 1. november.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Priser

Prisene starter på 4.090 kr for 16 GB iPad Air uten 3/4G, 4.890 kr for 32 GB, 5.690 kr for 64 og 6.490 kr for 128 GB lagringsplass.

Legg til en tusenlapp for versjonen med 3/4G, for hver av de fire versjonene fra 32 GB til 128 GB.

iPad mini med skarpere skjerm

Senere i november slippes også en nye utgave av iPad mini. Her er den viktigste nyheten at den endelig har fått retina-skjerm. Det betyr at den 7,9 tommer store skjermen har langt høyre oppløsning og skarphet.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Min er også oppgradert med 64-bit A7-prosessor, men det er skjermen som stjeler showet. Med 2048 x 1536 punkter på 326 piklser per tomme, er den faktisk skarpere ved førse øyekast, en iPad Air.

Her starter prisene på 3.200 kr for 16 GB lagring, uten 3/4G, og fortseter til 4.090 for 32 GB, 4.890 for 64, o endelig 5.690 kr for 128 GB lagring. Også her legger på på en tusenlapp for hver av disse, dersom man vil ha 3/4G inkludert.

Både mini og Air vil kunne leveres i sort med grå bakside, eller hvit med aluminiumsfarget bakside.

Støtten for 4G er som på iPhone 5S og 5C, utvidet itl å støtte flere 4G-frekvenser, slik at man kan surfe på raskere mobilnett flere steder i verden.

 Den forrige generasjonen iPad mini vil fremdeles være i salg, til 2.390 kr for 16 GB, eller 3.390 kr for samme bare med 3/4G i tillegg.

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.
Kommenter

Legg igjen en kommentar

Les også

HBO Nordic tar "en dansk en" - lanserer snart sin første danske serie.
Unngå bomkjøp på Black Friday – gå etter testvinnerne!
Den taiwanske produsenten av mopeder og motorsykler vil avduke sin KYMCO F9 elektriske scooter på torsdag.
Dette er hodetelefonene du bør kjøpe i år.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Serien består av seks episoder og er basert på den kritikerroste podcasten Equinox 1985 av Tea Lindeburg og har blant andre Danica Curcic (Broen, Kriger) og Lars Brygmann (Dicte) på rollelisten.
Nedtellingen til Black Friday har startet, her er TV-ene vi anbefaler å ha i kikkerten!
Nå vil også B&O være med i 48-tommer klubben!
Black Friday er på trappene. Slik holder du deg trygg, mens du sikrer deg de beste kjøpene.
Den nye spesialmodellen henter deler fra øverste hylle.
De nye TrueControl ANC lar deg velge hvor mye støydemping og eq du vil ha.
Proffkameraet Sony FX6 kombinerer det beste av deres speilløse systemkameraer med det ypperste innen 4K kinematografi.
Logitech har nettopp sluppet det hevder er "verdens letteste trådløse gaming mus for e-sport."
Oppgradert LP12 med ny arm og platelager.
Forsterkere behøver ikke være sorte, bare se her.
Brettbare mobiler har allerede blitt gammelnorsk. Er Oppos sammenrullbare mobilskjerm fremtiden?
En skikkelig Atmos-planke med mange høyttalere til veldig lite penger. Og dessuten noen enda rimeligere lydplanker.