Nettbrett

Apples nye iPad kalles ikke Air for ingen ting. Den er mye lettere, men også merkbart raskere enn forgjengeren.
Annonse
Annonse
forfatter

iPad er verdens mest solgte nettbrett, og har solgt 170 milioner eksemplarer på tre og et halvt år. Nettbrettet har nesten egenhendig sendt netbooks i graven, og etter at Apple presenterte den første iPaden, har mange produsenter fulgt etter. Men Apple har klart å beholde posisjonen som nummer en, med smått imponerende 81 prosent andel brukere.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Den forrige generasjonen ga oss verdens skarpeste skjerm på et nettbrett, men også et relativt tungt og tykt nettbrett. Ved siden av den mye slankere 7,9-tommers utgaven, iPad mini, så iPad med retina-skjerm ut som et nettbrett med et vektproblem.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Annonse

Lettere, tynnere, raskere

Den nye generasjonen kalles iPad Air for å forsterke budskapet om at nå er den blitt lettere. En god del faktisk. Vekten har falt nesten 200 gram til 469 gram. For versjonen uten 3/4G. Den versjonen veier 478 gram.

Som man kan se av bildet over, har Apple presset ned tykkelsen på mange komponenter, men har beholdt den skarpe retina-skjermen, 10 timers batteritid og formfaktoren.

Det vil si, iPad er er blitt slankere også sett fra fronten. Rammen rundt skjermen er barbert med 43 prosent, slik at når man som vi gjorde, løfter opp en iPad Air, er den nesten påfallende lett, sammenlignet med iPad-en jeg har i bagen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Annonse

At den også er litt smalere, betyr at den smyger seg ned i steder den gamle ikke fikk plass.

Apple sier at den også er mye raskere. Det må vi få sjansen til å teste for å verifisere. Men en liten test av en motorsykkel laget i 3D på AutoCad, viset at Air ikke hadde noe problem med å zoome inn i wireframen eller spinne objektet rundt på skjermen, uten hakking.

Noen minutter med gaming viste heller ingen åndenød, men så bruker Air Apples nye 64-bit A7-prosessor, som er i stand til å kjøre prosessorintensive oppgaver mye raskere. Særlig på komplekse oppgaver, som ogå er grafisk veldig intensive.

Tykkelsen på rammen rundt skjermen på iPad retina til venstre, iPad Air til høyre
Tykkelsen på rammen rundt skjermen på iPad retina til venstre, iPad Air til høyre

Baksiden er helt flat og har en matt struktur som gir et bedre grep på Air enn mange andre nettbrett, man liker å sammenligne med.

5 Mp kamera

Annonse

Kameraet med autofokus er 5 Mp, med baksidebelyst bildebrikke for bedre lysfølsomhet, og bra lysstyrke på f2,4. Det betyr at et er mulig å få bra bildekvalitet når man tar bilder med iPad-en.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Det slippes også nye magentiske deksler til 329 kr som passer til Air, og et etui til 649 kr  som dekker hele nettbrettet. Som er i salg fra 1. november.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Annonse

Priser

Prisene starter på 4.090 kr for 16 GB iPad Air uten 3/4G, 4.890 kr for 32 GB, 5.690 kr for 64 og 6.490 kr for 128 GB lagringsplass.

Legg til en tusenlapp for versjonen med 3/4G, for hver av de fire versjonene fra 32 GB til 128 GB.

iPad mini med skarpere skjerm

Senere i november slippes også en nye utgave av iPad mini. Her er den viktigste nyheten at den endelig har fått retina-skjerm. Det betyr at den 7,9 tommer store skjermen har langt høyre oppløsning og skarphet.

Annonse

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Min er også oppgradert med 64-bit A7-prosessor, men det er skjermen som stjeler showet. Med 2048 x 1536 punkter på 326 piklser per tomme, er den faktisk skarpere ved førse øyekast, en iPad Air.

Her starter prisene på 3.200 kr for 16 GB lagring, uten 3/4G, og fortseter til 4.090 for 32 GB, 4.890 for 64, o endelig 5.690 kr for 128 GB lagring. Også her legger på på en tusenlapp for hver av disse, dersom man vil ha 3/4G inkludert.

Både mini og Air vil kunne leveres i sort med grå bakside, eller hvit med aluminiumsfarget bakside.

Støtten for 4G er som på iPhone 5S og 5C, utvidet itl å støtte flere 4G-frekvenser, slik at man kan surfe på raskere mobilnett flere steder i verden.

Annonse

 Den forrige generasjonen iPad mini vil fremdeles være i salg, til 2.390 kr for 16 GB, eller 3.390 kr for samme bare med 3/4G i tillegg.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 49 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.
Annonse
Annonse

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Les også

Nå kan du snart høre Wharfedale og Leak Audio hos forhandlere.
Spotify melder at de snart vil øke lydkvaliteten for Premium-abonnenter.
Spiller SACD/CD og har fem digitale innganger
Har du en Formation-høyttaler fra B&W, kan du glede deg over at B&W Music-appen endelig har kommet for musikkavspilling og multiromsstyring.
Xaiomi har lansert fire nye mobiler som de aller fleste har råd til. Den billigste har 5G, og den dyreste har 108 megapiksler.
Porsches elektriske crossover er endelig offisiell - sjekk ut lanseringsvideoen her!
Trådløse propper med Marshall-lyd og appstyring.
LG har patentert en ny type OLED-TV som kan skjules når du ikke bruker den.
Disney ryster i selve fundamentet til kinoenes eksklusive filmmonopol.
En ny, heftigere versjon av Samsungs superbrede gaming-monitor skal være på vei.
Lyngdorfs flaggskipsforsterker kan nå spille av de høyoppløste MQA-lydfilene fra blant annet Tidal.
Nå kan du snart høre Wharfedale og Leak Audio hos forhandlere.
Bare husk å velge utgaven med stereolyd.
Samsung slipper en rekke nye TV-modeller i løpet av mars/april.
0-100 km/t under 5 sek, firehjulstrekk og 420 km rekkevidde
Billig inngangsbillett til analog fotografering.