TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING
L&B JULEKALENDER 2022

Vi har prøvd nye iPad Air

Apples nye iPad kalles ikke Air for ingen ting. Den er mye lettere, men også merkbart raskere enn forgjengeren.

forfatter
Publisert 22.10.13 - 21:12

iPad er verdens mest solgte nettbrett, og har solgt 170 milioner eksemplarer på tre og et halvt år. Nettbrettet har nesten egenhendig sendt netbooks i graven, og etter at Apple presenterte den første iPaden, har mange produsenter fulgt etter. Men Apple har klart å beholde posisjonen som nummer en, med smått imponerende 81 prosent andel brukere.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Den forrige generasjonen ga oss verdens skarpeste skjerm på et nettbrett, men også et relativt tungt og tykt nettbrett. Ved siden av den mye slankere 7,9-tommers utgaven, iPad mini, så iPad med retina-skjerm ut som et nettbrett med et vektproblem.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Lettere, tynnere, raskere

Den nye generasjonen kalles iPad Air for å forsterke budskapet om at nå er den blitt lettere. En god del faktisk. Vekten har falt nesten 200 gram til 469 gram. For versjonen uten 3/4G. Den versjonen veier 478 gram.

Som man kan se av bildet over, har Apple presset ned tykkelsen på mange komponenter, men har beholdt den skarpe retina-skjermen, 10 timers batteritid og formfaktoren.

Det vil si, iPad er er blitt slankere også sett fra fronten. Rammen rundt skjermen er barbert med 43 prosent, slik at når man som vi gjorde, løfter opp en iPad Air, er den nesten påfallende lett, sammenlignet med iPad-en jeg har i bagen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

At den også er litt smalere, betyr at den smyger seg ned i steder den gamle ikke fikk plass.

Apple sier at den også er mye raskere. Det må vi få sjansen til å teste for å verifisere. Men en liten test av en motorsykkel laget i 3D på AutoCad, viset at Air ikke hadde noe problem med å zoome inn i wireframen eller spinne objektet rundt på skjermen, uten hakking.

Noen minutter med gaming viste heller ingen åndenød, men så bruker Air Apples nye 64-bit A7-prosessor, som er i stand til å kjøre prosessorintensive oppgaver mye raskere. Særlig på komplekse oppgaver, som ogå er grafisk veldig intensive.

Tykkelsen på rammen rundt skjermen på iPad retina til venstre, iPad Air til høyre
Tykkelsen på rammen rundt skjermen på iPad retina til venstre, iPad Air til høyre

Baksiden er helt flat og har en matt struktur som gir et bedre grep på Air enn mange andre nettbrett, man liker å sammenligne med.

5 Mp kamera

Kameraet med autofokus er 5 Mp, med baksidebelyst bildebrikke for bedre lysfølsomhet, og bra lysstyrke på f2,4. Det betyr at et er mulig å få bra bildekvalitet når man tar bilder med iPad-en.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Det slippes også nye magentiske deksler til 329 kr som passer til Air, og et etui til 649 kr  som dekker hele nettbrettet. Som er i salg fra 1. november.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Priser

Prisene starter på 4.090 kr for 16 GB iPad Air uten 3/4G, 4.890 kr for 32 GB, 5.690 kr for 64 og 6.490 kr for 128 GB lagringsplass.

Legg til en tusenlapp for versjonen med 3/4G, for hver av de fire versjonene fra 32 GB til 128 GB.

iPad mini med skarpere skjerm

Senere i november slippes også en nye utgave av iPad mini. Her er den viktigste nyheten at den endelig har fått retina-skjerm. Det betyr at den 7,9 tommer store skjermen har langt høyre oppløsning og skarphet.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Min er også oppgradert med 64-bit A7-prosessor, men det er skjermen som stjeler showet. Med 2048 x 1536 punkter på 326 piklser per tomme, er den faktisk skarpere ved førse øyekast, en iPad Air.

Her starter prisene på 3.200 kr for 16 GB lagring, uten 3/4G, og fortseter til 4.090 for 32 GB, 4.890 for 64, o endelig 5.690 kr for 128 GB lagring. Også her legger på på en tusenlapp for hver av disse, dersom man vil ha 3/4G inkludert.

Både mini og Air vil kunne leveres i sort med grå bakside, eller hvit med aluminiumsfarget bakside.

Støtten for 4G er som på iPhone 5S og 5C, utvidet itl å støtte flere 4G-frekvenser, slik at man kan surfe på raskere mobilnett flere steder i verden.

 Den forrige generasjonen iPad mini vil fremdeles være i salg, til 2.390 kr for 16 GB, eller 3.390 kr for samme bare med 3/4G i tillegg.

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Legg igjen en kommentar

Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Nå blir Google Pixel smartere Pixel-telefonerne får AI-forbedret samtalelyd og gratis VPN.
Ny oppdatering for Garmin-brukere Garmin gir ut funksjonoppdateringer til flere av sine smarte sportsklokker og sykkeldataer
En Musk-mobil? Ja takk! Elon Musk hevder at Apple truer med å fjerne Twitter fra App Store. Skulle det skje, lover teknologi-milliardæren å utvikle sin egen smarttelefon. Vi gleder oss allerede.
Nei, USA forbyr IKKE alle Huawei-produkter Amerikanske myndigheters fokus er på å stoppe salget av telekommunikasjonsutstyr og overvåkningsteknologi fra fem navngitte kinesiske selskaper
Kongen av brettmobiler er tilbake Motorola Razr 2022 beviser at alle god ting er tre. Endelig lever Motorolas brettmobil opp til sin ikoniske forgjenger.
Følg Lyd & Bilde