Musikktjeneste

Vi tar en smugtitt på Googles musikksatsning, før den offisielt er tilgjengelig her hjemme.
Annonse
Annonse
forfatter

Oversatt fra dansk, opprinnelig skrevet av Michell Bak, for Lyd & Billede / GEAR

Med Google Music får amerikanerne nå adgang til sitt musikkbibliotek overalt. Her hjemme er tjenesten ennå ikke tilgjengelig, men følg med når vi tar en smugtitt på Googles musikksatsning.

Google Music bygger på ideen om at man skal kunne få tilgang til sitt komplette musikkbibliotek overalt. Musikktjenesten lar deg gjemme inntil 20.000 musikkfiler på Googles servere, og gir deg deretter mulighet for å lytte til musikken på din datamaskin og mobiltelefon på nærmest magisk vis.

Det fungerer ved at man installerer et program på datamaskinen, som lar deg laste opp dine musikkfiler til Googles servere. Selve prosessens varighet avhenger av størrelsen på musikkbiblioteket og hastigheten på din internettilkobling, men som utgangspunkt går det ganske raskt.

Annonse

Musikkbutikk
En annen essensiell del av tjenesten er musikkbutikken, hvor brukerne vil kunne kjøpe og hente musikk til sin samling. Når man kjøper en sang eller et helt album, skal det altså ikke være vanskelig å hente innholdet ned til datamaskinen. Musikken blir i stedet koblet til din konto hos Google, og som bruker av tjenesten betyr det at du alltid vil ha tilgang til musikken. Hvis du derimot ønsker å hente musikken ned til datamaskinen eller mobiltelefonen, kan det naturligvis også la seg gjøre, men det er ikke et krav.

Musikkbutikken er stedet hvor du finner ny musikk – ikke kun fra velkjente artister, men også fra up-and-coming-kunstnere som ennå ikke har rukket å slå igjennom eller få en platekontrakt. Butikken er nemlig åpen for alle kunstnere – kjente som ukjente – og det gir mulighet for et bredt musikktilbud.

10 millioner sanger
Google Music er en ganske ny tjeneste fra softwaregiganten, men det er allerede mye musikk i butikken. Google forteller selv at man har langt over 10 millioner sanger i biblioteket allerede, og at mange flere er på vei. Vi har prøvd å søke på en rekke forskjellige kunstnere, og alle dukket opp med sanger eller album. Vi lyktes også å finne en rekke nye og spennende kunstnere, og spesielt på dette punktet lover Googles nye tiltak godt for musikkbransjen.

Tusenvis av sanger på mobilen
De aller fleste mennesker vil antakelig benytte Googles tjeneste på sin mobiltelefon. Det fungerer best på Android-telefoner med seneste versjon av Googles musikkprogram, men man kan faktisk også få det til å virke på andre smarttelefoner gjennom nettleseren. Også på datamaskinen fungerer det fint i nettleseren.

Annonse

Vi har primært prøvd tjenesten med musikkprogrammet på en Android-mobil, og de første inntrykkene er riktig gode. Man får raskt hentet oversikten over sitt musikkbibliotek til mobilen, og det er lett å finne frem til de rette sanger og kunstnere. Når man velger å spille av en sang, må man regne med at det tar et par sekunder innen sangen begynner å spille. Det skyldes at programmet først skal hente en del av sangen til mobilen, og det virker ikke som et betydelig problem i praksis.

Tjenesten er lansert eksklusivt i USA, og Google har ennå ikke uttalt seg rundt sine globale planer for tjenesten. Det er imidlertid ingen tvil om at Google gjerne vil utvide – spørsmålet er bare når det skjer.

Slik fikk vi adgang til Google Music
Hvis du selv vil prøve Google Music før det lanseres her hjemme, kan du benytte Tor-prosjektet for å komme i gang. Tor er et verdensdekkende nettverk som gjør det mulig å være på internett fra en annen plassering, for eksempel USA. Når først Google Music er satt opp med din Google-konto, trenger du ikke lenger bruke Tor for å kunne lytte til musikken din. Tor kan virke avansert i bruk, og vi anbefaler på det kraftigste å lese guider innen man selv prøver seg frem.

music.google.com

Annonse
Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 49 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.
Annonse
Annonse

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Les også

Twitter-sjef Jack Dorsey har store planer for Tidal. Jay-Z vil fortsatt være med på laget som styreleder.
Discogs: - 12 millioner vinylplater ble handlet i 2020. Det er 40 prosent opp fra 2019! CD-salget har økt tilsvarende.
I dag innsettes USA 46. president, og amerikanerne, verden og den frie pressen, kan legge et fire år langt mareritt bak seg.
Sony lanserer 360 Reality Audio Creative Suite for uavhengige musikere og artister.
Der hvor andre jukser til et 4K-bilde fra et HD-panel, har Sony-projektorene ekte 4K-paneler. Nå kommer to viktige modeller med den nye X1-prosessoren for bildebehandling i toppklasse.
Strømmetjenesten Qobuz satser på musikk med høy lydkvalitet. Nå kommer den til Norge.
Urbanista Los Angeles lades med solceller.
Vakkert og oppsiktsvekkende fra Sony World Photography Awards 2021
Canons nye skrivergenerasjon har fyllbare blekktanker.
Audis nye el-SUV blir den første bilen med Sonos-lyd. Sjekk lanseringsvideoen her!
Her er det vi vet om Samsungs nye 2021-modeller.
De eksisterende produkter utfases. Men brukerstøtte fortsetter i en periode.
Slipper også RF 100mm f2.8L, RF 400mm f2.8L og RF 600mm f4L.
To nye mobiler med fokus på kameraet.
Sony har i dag lansert en ny modell til Xperia 10-serien. Mobilen er den første i serien med 5G.
Strømmegiganten har gjort en større innholdsavtale med Sony Pictures.