Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Ti nyheter i iOS 10

De ti viktigste nye funksjonene til din iPhone

Skrevet av / 07.09.16 - 15:06
Ti nyheter i iOS 10

Når du leser dette, har Apple utvilsomt lansert sin nyeste iPhone, som vi i skrivende stund kjenner som iPhone 7. Den blir som første Apple-produkt født med iOS 10, som det californiske selskapet allerede presenterte i juni måned, i forbindelse med den årlige utviklerkonferansen WWDC.
I forbindelse med den årlige lanseringen av ny iPhone pleier Apple også å frigi den endelige versjonen av det nyeste mobile operativsystemet, slik at tidligere iPhone-modeller kan oppdateres. Så uansett om du planlegger å kjøpe Apples nyeste iPhone eller bare vil oppdatere din nåværende mobil, kan du få noe ut av å lese følgende, som er vår oppsummering av de ti viktigste nyhetene og funksjonene i iOS 10.

 

Kompatibilitet

Du kan laste ned og bruke iOS 10 på følgende Apple-produkter: iPhone 6s, iPhone 6s Plus, iPhone 6, iPhone 6 Plus, iPhone SE, iPhone 5s, iPhone 5c, iPhone 5, iPad Pro, iPad Air 2, iPad Air, iPad 4, iPad mini 4, iPad mini 3, iPad mini 2, iPod touch 6.

 

Meldinger

Du kan med en gang se previews av linker, videoer og musikk som noen sender deg, men linker og bilder kan også sendes så de er skjulte. Mottakeren må så swipe for å se innholdet. Det kommer en større oppdatering av emojis, og du kan tilpasse for eksempel snakkeboblenes utseende, sende meldinger med din egen håndskrift, eller tilføye animasjoner eller såkalte stickers til meldingene dine. Meldinger minner altså mer og mer om chat-apper som Whatsapp og Facebook Messenger.

Foto: Apple
Foto: Apple
Foto: Apple
Foto: Apple
Foto: Apple
Foto: Apple

Siri

Støtter andres nye apper, og ikke bare Apples egne. Dermed kan man sende meldinger med for eksempel nevnte Whatsapp eller Facebook Messenger. Man kan bestille en drosje eller en Uber, starte eller tilpasse treningen sin, eller sende penger – alt via Siri og stemmestyring.

.

Foto: Apple
Foto: Apple

Slette apper

Nå kan du endelig slette alle de Apple-appene du aldri bruker. Det gjelder standard-apper som Aksjer, Kalkulator, Kalender, Kompass, Kontakter, Kort, FaceTime, Find My Friends, Home, iBooks, iCloud Drive, iTunes Store, Mail, Music, News, Noter, Podcasts, Påminnelser, Tips, Videoer, Voice Memos, Watch og Vær. Juhuu!

Foto: Apple
Foto: Apple

Ny låseskjerm

Nå kan du bare løfte mobilen, så våkner skjermen, og viser dine varslinger og widgets. Varslingene blir dessuten mer interaktive, og støtter nå 3D touch-kommandoer – for eksempel for å akseptere møteinnkallelser eller interagere med chat.

Foto: Apple
Foto: Apple

Kart

Apples konkurrent til Google Maps får mange nye funksjoner. For eksempel vet appen nå hvilke veier som har veiavgifter, og kan foreslå billigere ruter. Generelt blir Kart bedre til å lære dine vaner og gjette hvor du skal hen. Appen har også blitt åpnet for tredjepartsutviklere, så nå vil du blant annet kunne bestille bord på en restaurant eller en drosje til bestemmelsesstedet direkte fra Kart.

Foto: Apple
Foto: Apple
Foto: Apple
Foto: Apple
Foto: Apple
Foto: Apple

Bilder

Nå med avansert bildeanalyse direkte på iPhone. Som ansiktsgjenkjennelse, objekter på bildet, og hva scenen skildrer. Den kan dermed gruppere bilder etter plasseringer, personer og tidspunkt. Oppretter automatisk små filmer i «minnet».

Foto: Apple
Foto: Apple
Foto: Apple
Foto: Apple

Safari

Man kan nå åpne et uendelig antall faner i Safari-nettleseren.

 

Tastatur

Mange små endringer. For eksempel kan man skrive på flere språk i en setning, uten å måtte skifte mellom tastaturer hele tiden. Tastelydene har også endret seg, og slett-tasten har for eksempel fått sin egen lyd, og det samme gjelder mellomromtasten, retur og shift.

Foto: Apple
Foto: Apple

Apple Music

Tjenesten får et helt nytt design som skal gjøre det lettere å finne nettopp den musikken du gjerne vil lytte til. Rent grafisk fokuserer designen på albumcovers, få og enkle menyer, og masser av plass. Det kommer flere kategoriserte avspillingslister – og i tillegg også sangtekster du selv kan synge med på! Det blir også lettere å se hvilken musikk du faktisk har lastet ned til mobilen. Det kommer til og med en innstillingsmulighet som lar deg begrense hvor mye minne som kan brukes til nedlastet musikk (8, 16, 32 eller 64 GB).

Foto: Apple
Foto: Apple

Kontrollsenter

Funksjonene som du henter ved å swipe oppover fra den nederste delen av skjermen, får nå et mindre rotete brukergrensesnitt. Først og fremst fjernes hele blokken med styring og avspilling av musikk, og det blir færre ikoner i bunnen av kontrollsenteret. De fem knappene i toppen – inkludert Flymodus, Wi-Fi og Bluetooth – har fått farger, slik at man kan se om en funksjon er på eller av.

Foto: Apple
Foto: Apple
Peter Gotschalk
(f. 1973): Sjefredaktør L&B Home. Peter har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2012. Han har vært aktiv som tech-journalist for tallrike medier siden 1998, blant annet som sjefredaktør for gadgetmagasinet GEAR og som journalist for magasinene PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartmobiler og andre bærbare enheter samt om teknologisk innovasjon, inkludert 5G, elektrisk mobilitet og smarte hjem.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

OnePlus er på vei med nye produkter

Heineken lanserer trist mobil

Årets Edge-serie er her

Billigere iPhone-reparasjoner

Sporingsbrikker for alle Android-mobiler

Smart kombi-lader til ferieturen

Hva vil Apple vise i juni?

Galaxy Tab S6 Lite oppgraderes

Design drømmemobilen din

Enklere å bytte fra iPhone til Android

Se Google Pixel på stor skjerm

Samsung klar med to nye budsjettvennlige mobiler

0
Lyd & Bilde
Scroll to Top