Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

nyhet

Apple lanserer iPhone Xr, Xs og Xs Max

Like sikkert som at løvet gulner på trærne, er det at Apple lanserer nye mobiler.

Skrevet av / 12.09.18 - 19:18
Apple lanserer iPhone Xr, Xs og Xs Max

Steve Jobs Theater er igjen åstedet for lanseringen av nye iPhone-modeller, ny Apple Watch, og selvsagt nytt operativsystem for millioner av iPhone-brukere verden over.

Etter en hesblesende intro med temamusikken fra Mission Impossible og assistanse av Apples taletjeneste Siri, overleveres en koffert til Tim Cook.

Men den inneholder ikke en ny iPhone. Istedet er det en fjernkontroll til presentasjonen som skal komme.

Etter en lengre innføring i antall brukere – 2 milliarder – og den ikke overraskende opplysningen om at Apple Watch, ikke bare er verdens mest solgte smartklokke, det er verdens mest solgte klokke uansett, er det på tide med en innføring i hvor viktig Apple Watch er i folks liv.

Større skjerm

Fint nok. Det viktigste budskapet her er hvordan Apple Watch faktisk kan passe på brukeren, ved hjelp av smarte helseapper. Det er faktisk viktig, og kan være avgjørende for folks helse, for ikke å si liv.

Nå kommer fjerde generasjon, og endelig har det lagt på seg litt. Nye Apple Watch 4 kommer i 40 og 44 cm størrelser, med en 35 og 32 prosent større skjerm, med mer informasjon – og den er blitt tynnere. Som det er lettere å tilpasse.

(Foto: Apple)

Nye temaer, opptil åtte komplikasjoner på skjermen, og breathe som hjelper deg puste roligere.

Ny høyttaler, flere funksjoner på kronen, og en baksiden i svart keramikk og safirglass, og selvsagt en ny tokjerners 64-bit prosessor som er dobbelt så rask som før.

Bedre helseovervåkning med EKG

Apple har bygget inn en ny gyro og akselerator, som registrerer om brukeren faller. Hvis det skjer, og det tar en stund etter fallet før brukeren reagerer, ringer den opp alarmsentralen automatisk.

Skulle hjerterytmen endre seg drastisk, registreres det, og klokken advarer brukeren og anbefaler et legebesøk. Ikke nok med det, man kan ta et elektrokardiogram for sikkerhets skyld.  

Hjerterytme, og sinusrytme, alt kan deles i en PDF med legen, som kan ta det videre.

(Foto: Apple)

Ellers har S4-generasjonen beholdt batteritiden på 18 timer, og den har Bluetooth 5, GPS, 50 prosent kraftigere høyttaler og man kan ringe med den. Akkurat det er vi litt usikker på, for det er ikke alle land som har tilbydere med støtte for e-sim i Apple Watch.

Prisende starter på 4390 kr, men S3 vil være i salg til 2290 kr. S4 blir tilgjengelig i 26 land fra 21 september, og kan bestilles i 14. september.

Alle leveres med nye watcOS 5.

iPhone Xs og Xs max

En helt ny iPhone kommer selvsagt ikke som noen overraskelse. Nye iPhone Xs er vanntett ned til to meter, laget i kirurgisk stål med det mest solide glasset hittil, som dekker en ny 5,8-tommers super retina skjerm med OLED-panel.

Mobilen kommer i gull, sølv eller gråfarge.

Ikke nok med det, en enda større iPhone Xs Max har en 6,5-tommers OLED-skjerm.

(Foto: Apple)

Enda raskere

Mobilene har fått nye sensorer og raskere og sikrere Face ID med en nye A12 bionic prosssor, i følge Apple. De er også raskere og istand til å kjøre 5 trilloner operasjoner i sekundet, med en prosessorarkitektur på 6,9 milliarder  transistorer i en sekskjerners arkitektur, med firekjernes grafikkprosessor, som gir 50 prosent raskere grafikk.

Det er selvsagt mer til en iPhone enn spesifikasjoner, men vi er på plass i San Fransisco og det kommer snart et førsteinntrykk av de nye modellene her, så heng med.

Den kraftige prosessorarkitekturen og kapasiteten til grafikkmotoren, gjør iPhone-modellene enda bedre egnet til gaming, noe Todd Howard fra Bethesda Game Studios, demonstrerte med Elder Scrolls Blades på en iPhone XS Max. Mer fascinerende var kanskje demoen av Homecourt, av David Lee fra Nex Team og NBA NBL-legenden Steve Nash, som viste hvordan man kan gjøre basketreningen mer vitenskapelig med en iPhone.

(Foto: Apple)

Det er også bedre AR-støtte (augmented reality), som ble behøring demonstrert av Atli Mar fra Directive Games, i en flerspillerversjon av Galaga AR.

(Foto: Apple)

Bedre kamera

Men kameraet er ofte den viktigste grunnen til å kjøpe en dyr telefon. Og den siste generasjonen iPhone har selvsagt enda bedre kamera enn før. En 12 Mp bildebrikke med optisk bildestabilisering, tele- og vidvinkel brennvidde, blender 1.8 og pikselfokus – skal gi enda bedre bilder.

Det er ikke alt. En ny bildeprosessor skal takle bildedynamikk bedre med HDR, kameraet tar en serie på fire bilder hvis motivet beveger seg, og velger de beste av dem og kombinerer dem for et bedre bilde. Apple sier også at støydempingen er bedre, særlig på lange eksponeringer. Som ofte er et problem, også på kameraer. 

Batteritiden er 30 minutter bedre på Xs, og halvannen time bedre på den større Xs Max, sammenlignet med iPhone X.

(Foto: Jonas Ekelund)

Dual SIM

Rettere sagt, eSIM i kombinasjon med et SIM-kort. som gjør det mulig å ha to abonnementer på mobilen. Dual SIM Dual Standby (DSDS), som det kalles, bruker integrert SIM som kan aktiveres hos operatører som støtter dette, så langt er det usikkert om det blir aktuelt i Norden, men tanken på å ha jobb- og privatabonnement på samme mobil, er besnærende for veldig mange.

iPhone Xr

En litt enklere iPhone er også på vei, kalt Xr, med en 6,1-tommers LCD-skjerm. Den har IP67-beskyttelse, en skjerm kalt Liquid Retina som strekker seg over fronten som på en iPhone X, med 326 ppi oppløsning, og støtte for True Tone farger, Face ID, samme A12-prosessor som de andre, og et 12 Mp kamera på baksiden.

(Foto: Apple)

Den kommer i hvitt, sort, blå, korallblå, gult og som Product Red.

(Foto: Jonas Ekelund)

Pris og tilgjengelighet

iPhone Xr kommer i 64, 128, 256 GB kapasiteter fra 8690 kr og kan bestilles fra 19 oktober, og er tilgjengelig fra 26 oktober.

iPhone Xs starter på 11.490 kr  i 64, 256 og 512 GB kapasiteter, iPhone Xs Max starter på 12.690 kr. Med bestillinger fra 14 september og levering fra 21 september i de første landene. En uke senere for resten.

Den dyreste iPhone-modellen blir iPhone Xs Max til ubeskjedne 16.790 kr, med 512 GB lagringskapasitet. 1200 kr mer en en tilsvarende iPhone Xs.

(Foto: Apple)

 

Lasse Svendsen
(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

OnePlus er på vei med nye produkter

Heineken lanserer trist mobil

Årets Edge-serie er her

Billigere iPhone-reparasjoner

Sporingsbrikker for alle Android-mobiler

Smart kombi-lader til ferieturen

Hva vil Apple vise i juni?

Galaxy Tab S6 Lite oppgraderes

Design drømmemobilen din

Enklere å bytte fra iPhone til Android

Se Google Pixel på stor skjerm

Samsung klar med to nye budsjettvennlige mobiler

0
Lyd & Bilde
Scroll to Top