TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

Standardlader for mobiler

Ny EU-lov om felles laderstandard minsker avfallet.

Det var ikke mange år siden det var et mareritt å lade sin mobil. Om batteriet var på siste innpust, var det minimal sjans å finne riktig lader. Nokia hadde to størrelser på runde kontakter, Ericsson hadde sin brede kontakt med to pigger, Motorola og Samsung hadde også egne tilkoblinger. Ikke engang da man begynte å standardisere med USB var det selvsagt hvilken kontakt som skulle brukes.

charger connectors

Men nå har altså EU sett seg lei på alt elektrisk avfall som oppstår når man ikke kan gjenbruke sin gamla lader. Hele 51.000 tonn elektronikkskrot må håndteres hvert år.

I følge det nye lovforslaget skal man bli enige om en standardlader som skal fungere med mobiltelefoner og annet tilbehør som spesifiseres på et senere tidspunkt.

I praksis er det i dag bare Apple som ikke bruker micro-USB-tilkobling.

Les mer hos EU-parlamentet

 

Legg igjen en kommentar

forfatter

Jonas Ekelund

(f. 1969): Frilansjournalist. Jonas har jobbet for Lyd & Bilde siden 2007 med det meste som kan kalles bærbart. Det vill si mobiler, trådløse høyttalere og hodetelefoner. Iblant kommer testingen inn på kollegaenes områder innenfor multiromslyd, hjemmekino og foto. Han startet sin bane som teknikkjournalist på IDG og skrev blant annet for PC för Alla, Internetworld og det som senere ble M3.