Nyhet

Sony restarter med Xperia 1 II

Sony Xperia 1 II er verdens første mobil med 20 bilder/s, kontinuerlig autofokus og autoeksponering.

Skrevet av / 24.02.20 - 08:45
Sony restarter med Xperia 1 II

Sony ønsker å skille seg ut fra mengden på smarttelefon-markedet. Det var tydelig allerede i fjor, da den japanske elektronikkgiganten lanserte Sony Xperia 1, som var den mest innovative smarttelefonen vi hadde sett fra Sony på mange år. Ikke minst på grunn av den høyoppløste OLED-skjermen i 21:9-format, mens japanernes store kamerasatsing, som lånte en rekke funksjoner og features fra Sonys egen Alpha-serie av kameraer, ikke gjorde det like godt.

Senere på året kom Sony Xperia 5, som hadde de fleste av funksjonene og spesifikasjonene fra Xperia 1, bare i et mer kompakt format.

Som forgjengeren kommer Sony Xperia 1 II med 6,5″ 4K HDR OLED-skjerm i det avlange 21:9 CinemaWide-formatet (Foto: Sony)

Sony Xperia 1 II

Begge mobilene var positive overraskelser og derfor har vi vært spente på å se hva Sony ville vise fram på årets store mobilmesse, Mobile World Congress, i Barcelona.

Dessverre ble messen avlyst i siste øyeblikk på grunn av frykt for det influensalignende coronaviruset, så Sony har i stedet lansert sin nyeste flaggskipsmobil på en live-streamet online-pressekonferanse. Derfor har vi heller ikke hatt mulighet til å se på og prøve den nye smarttelefon i praksis. Vi kan i første omgang kun videreformidle hva Sony selv har fortalt oss.

Første overraskelse var navnet. Alle hadde forventet at den nye supermobilen ville hete Xperia 2, men i stedet har den fått navnet Sony  Xperia 1 II. Det følger samme prinsipp som Sonys Alpha-kameraer, som også holder på sitt modelnummer, og har navn som Mach, Mach II og Mach III når de kommer i oppgraderte versjoner.

Og Sony Xperia 1 II er nettopp også mer en oppgradert versjon av fjorårets Xperia 1, enn den er et helt nytt produkt.

Tre objektiver som benytter Sony Alpha-teknologi samt Zeiss-optikk kalibrert spesifikt til Xperia med 3D iToF.
Utover det kommer helt ny autofokusteknologi som muliggjør opptil 20 fps serieopptak og AF/AE-beregninger opptil 60 ganger/sek. samt Eye AF i realtid til både mennesker og dyr, lover Sony om kameraet i den nye Xperia 1 II. (Foto: Sony=

Viktigste kameranyheter

Likt som forgjengeren kommer Xperia 1 II med 6,5″ 4K HDR OLED-skjerm i 21:9 CinemaWide-format, kameraet kommer med tre objektiver og mobilen støtter også Dolby Atmos-filmlyd og Hi-Res Audio.

Optisk ligner dette års Xperia 1 II da også forgjengeren på en prikk. Det er i detaljene at vi finner de mest interessante nyhetene.

Det gjelder først og fremst kameraet, som bl.a. har fått verdens første kontinuerlige AF/AE-sporing til høyhastighetsopptak med opptil 20 fsp, som er ideelt til opptak av motiver i bevegelse, slik som barn, dyr eller til sport.

Det nye kameraet har hele tre objektiver med brennvidder på henholdsvis 16 mm (12 MP), 24 mm (12 MP + OIS) og 70 mm (12 MP + OIS), mens brukergrensesnittet i den nye Photography Pro kamera-appen ligner den man finner på Alpha-kameraene og tilbyr manuell innstilling av ISO-verdi, lukkertid osv.

Cinematography Pro-appen som ble introdusert i fjor sammen med Xperia 1, støtter nå 2K 120 fps 10 bit HDR-opptak med høy bildefrekvens og Cinematic 21:9 4K HDR-opptak på henholdsvis 24/25/30/60 fps.

Med touch-AF, innstillinger for eksponering, nivåmåler og forbedret hvitbalanse-innstillinger har brukeren dessuten flere manuelle innstillingsmuligheter enn tidligere.

God nyhet for audiofile! Sony Xperia 1 II har innebygd 3,5 mm aux-inngang! (Foto: Sony)

5G og større batteri

Fordi årets Sony Xperia 1 II kommer med 5G har mobilen også fått et større batteri. 4.000 mAh har det blitt plass til, likt som telefonen nå både støtter hurtigladning og trådløs ladning.

Lydentusiaster vil sette pris på at det også har blitt plass til en aux-inngang, samtidig er Xperia 1 II verdens første smarttelefon med innebygd 360 Reality Audio hardware-dekoding. Dette forbedrer lydkvaliteten når du lytter til musikk gjennom streamingtjenesten Tidal.

Game Enhancer-funksjonen som ble lansert med Xperia 1 har blitt forbedret med flere funksjoner på Xperia 1 II. Bl.a. støttes Competition Set, som prioriterer gaming først slik at ingenting forstyrrer deg mens du spiller – som egner seg godt til E-sport-kamper. I tillegg har touch-responstiden blitt forbedret i forhold til Xperia 1.

Sist men ikke minst støtter Playstation 4s trådløse Dualshock 4-kontroller.

Sony vil også friste gamerne med Xperia 1 II. Bl.a. derfor støtter r den nye mobilen PlayStation 4s trådløse Dualshock 4-kontroller. (Foto: Sony)

Ytterlige funktioner samt tilgjengelighet

Som nevnt er Sony Xperia 1 II japanernes først 5G-smarttelefon og derfor kommer den med Qualcomms Snapdragon 865 5G Mobile Platform og Snapdragon X55 5G Modem-RF-system.

Som med de siste generasjonene av Sonys Xperia-mobiler er den vannavvisende (IP65/IP68), og kommer med Gorilla Glass 6 på begge sider for å gjøre mobilen så robust som mulig.

Sony Xperia 1 II blir tilgjengelig med Android 10 i fargene svart og lilla fra juni 2020. Prisen vil bli offentliggjort på et senere tidspunkt.

Spesifikasjoner

  • Operativsystem: Android 10
  • Skjerm: 6,5” 21:9 HDR OLED, 4K (3840 x 1644), 643 ppi
  • Prosessor: Qualcomm Snapdragon 865 5G Mobile Platform
  • Minne: 8 GB RAM / 256 GB lager (+ microSD opptil 512 GB)
  • Kameraer: 12 Mp 16 mm + 12 Mp 24 mm ultravidvinkel + 12 Mp 70 mm tele + 3D iToF  (primært) / 8 Mp (front)
  • Trådløst: 5G sub6, 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth 5.0, NFC, A-GPS, GPS, GLONASS
  • Mål og vekt: 166 x 72 x 7,9 mm / 181 g
  • Batteri: 4000 mAh, trådløs ladning.

Peter Gotschalk
(f. 1973): Sjefredaktør L&B Home. Peter har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2012. Han har vært aktiv som tech-journalist for tallrike medier siden 1998, blant annet som sjefredaktør for gadgetmagasinet GEAR og som journalist for magasinene PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartmobiler og andre bærbare enheter samt om teknologisk innovasjon, inkludert 5G, elektrisk mobilitet og smarte hjem.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Tidlig død for Surface Duo

Huaweis nye stilige smartklokke

Kjærlighet ved første møte?

Pixel Watch oppgraderes

iPhone 15 er vesentlig bedre enn forgjengeren

Her er iPhone 15 Pro

Scroll to Top