Search
Generic filters

Slik blir iPhone 5 (tror vi)

Det har kommet masse informasjon om den kommende iPhone 5, som etter alt å dømme blir lansert i morgen. Vi bringer deg alle ryktene på ett fat!

Apple lanserer med all sannsynlighet nye iPhone 5 i morgen (klokken 19 norsk tid), og det har vært så mange rykter om nye iPhone at det virker alt annet enn tilfeldig. Normalt er Apple hermetisk lukket når det gjelder info om kommende produkter, og ryktene oppstår som regel fra tredjepartsleverandører og mer eller mindre suspekte kilder. Et stort unntak var i 2010 når en Apple-medarbeider “glemte” prototypen av en iPhone 4 i en bar. Den endte med å bli funnet av en bargjest, som senere solgte den for 10.000 dollar til det amerikanske nettstedet Gizmodo, som naturligvis ikke kunne motstå å skrive utførlig om den nye mobiltelefonen.

Ellers pleier ryktebørsen å være preget av spekulasjoner. For eksempel var det ikke mange som gjettet at Apple ”kun” ville lansere en iPhone 4S i 2011. Mange reagerte derfor med stor skuffelse etter fjorårets store iPhone-lansering, som reelt sett bare var en liten oppgradering av den eksisterende iPhone 4.

Desto mye større er forventningene i år, og denne gangen har det også dukket opp usedvanlig mange konkrete opplysninger om den kommende iPhone, som slett ikke behøver å hete iPhone 5. Eller kanskje det er bare er snakk om misinformasjon, bevisst “plantet” av Apple, men det tror vi ikke. Snarere er det nok Apples effektive markeds- og pr-avdeling som spiller på alle tangenter for å skape så mye hype som mulig rundt morgendagens lansering. Og vi biter naturligvis på!

Les også: Snart er den her

Her får du en oversikt over alle de viktigste opplysningene, som før dagen allerede finnes om den nye iPhone. Når lanseringen er overstått bringer vi naturligvis en oversikt over, hva som stremmer og hva som viste seg å være løse rykter!

Designet

Apple går vekk fra iPhone 4-konseptet, hvor både forside og bakside er fremstilt av “gorilla glas”. I stedet blir baksiden fremstilt av aluminium som iPad. Både iLab Factory og 9to5mac.com har vist bilder av det nye design, som du kan se under.

Større skjerm

Skjermformatet skifter fra 4:3 til 16:9. Dermed blir skjermen høyere, men ikke bredere, og den blir på 4” eller litt større med en oppløsning på 1136 x 640 piksler (mot dagens 3,5” og 960 x 640p i dag). Apple har trolig også forbedret selve skjermteknologien med såkalt in-cell teknikk, som skal si en bedre touch-betjening. Teknologien eliminerer et skjermlag, og derfor tror vi også at iPhone 5 blir en smule tynnere enn iPhone 4S.

Det større skjermformat gir plass til enda en rekke med apps i menyen, og det vil selvfølgelig også komme en strøm av nye apps som utnytter det større skjermarealet.

NFC og 4G/LTE

Skuffelsen var stor da nye iPad kom på markedet med en version av 4G/LTE, som kun fungerer i USA. Den kommende iPhone får også 4G/LTE, men det i en version, som kommer til å virke i hele verden – også i Norge! Til gjengjeld vet vi faktisk ikke om den får NFC betalingsteknologi.

Prosessor og hukommelse

Når Apple ikke bare putter den største og hurtigste prosessoren i alle sine produkter, så er det for å holde strømforbruket nede. Derfor tror vi heller ikke at den nye dual-core A5X prosessoren som sitter i iPad 3 vil bli å finne under panseret på iPhone 5. I stedet tror vi at Apple vil bruke siste generasjon A5 processor, som også ble brukt i iPad 2. Et annet rykte siger dog, at Samsung (!!!) har produsert en helt ny A6-chip til Apple, som både skal ha høyere ytelse OG bedre batterilevetid.

iPhone 4S har 512 MB RAM, men her tror vi at den kommende iPhone vil få 1 GB minne, for at gjøre brukeroplevelsen enda hurtigere.

Ny dokk

Frem til nå har både iPhone, iPad og iPod kommet med 30-pin dokk-kontakt, både til lading og dataoverføring, men også til at dokke med høyttalere og annet ekstraudstyr. Det blir det I følge ryktene slutt på nå. Den nye iPhone kommer angivelig med et helt nytt og mye mindre 8-pin dokk-format, som utseendemessig kan minne om microUSB. Andre rykter snakker imidlertid også om en 19-pin kontakt, men at det blir en forandring fra dagens standard er temmelig sikkert.

Nytt SIM-kort

Apple gjør det igen. Med iPhone 4 tvang de teleoperatører og kunder til å bruke micro-SIM, og nå må vi venne oss til nano-SIM, som er et enda mindre format – faktisk 40% mindre enn micro-SIM, og gir mer plass til elektronikk inne i telefonen.

Andre småting

  • Hodetelefonutgangen blir flyttet fra toppen av telefonen til bunnen.
  • Bakkameraet blir samme type som på iPhone 4S, nemlig 8 MP, men frontkameraet går fra VGA-oppløsning til å kunne ta opp Full HD video – en fordel for de som bruker Apples FaceTime.
  • Den kommende iPhone blir født med operativsystemet iOS 6, som i seg selv gir en rekke nye funksjoner – blant annet bedre Facebook-integrasjon, Siri stemmestyring på flere språk, helt nytt Apple-kartverk i stedet for Google Maps, Passbook app til boardingkort, billetter og lignende; ny versjon av Safari-browseren med iCloud-faner, så brukeren kan fortsette på de samme websider selv om han skifter enhet – og så forsvinner den medfølgende YouTube app’en.
  • Nå ja… navnet
Mange mener at den kommende iPhone vil bli navngitt efter samme prinsipp som siste iPad, som ikke ble kalt iPad 3, men i stedet “nye iPad”. Altså skal vi trolig venne oss til “Den nye iPhone” etter morgendagens lansering. Det gir i tilfelle mening også mening siden den nye iPhone faktisk IKKE er den femte iPhone fra Apple, men derimot den sjette (iPhone, iPhone 3G, iPhone 3GS, iPhone 4, iPhone 4S, iPhone ??).

På tross av dette er det et meget tydelig femtall på invitasjonen som Apple har sendt ut til utvalgte journalister som vil være tilstede under lanseringen I San Francisco.

Pris og tilgjengelighet

De fleste ryktene taler for at iPhone 5 lander i butikkene i USA 21. september. Trolig kan også tyske, britiske, franske og italienske kunder kjøpe den nye iPhone samme dag. Norge pleier å være del av den andre bølgern med iPhone utrulling på, og vi tror den kommer til Norge den 5. oktober.

Prisen blir sannsynligvis den samme som den nåværende 4S, som så klart blir redusert i pris samtidig som arvtargeren kommer til din lokale mobil-pusher!!

Kilder:

cultofmac.com

The Street

macrumors.com

Wall Street Journal

forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Utviklingsredaktør og journalist. Peter har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2012. Han har vært aktiv som tech-journalist for tallrike medier siden 1998, blant annet som sjefredaktør for gadgetmagasinet GEAR og som journalist for magasinene PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartmobiler og andre bærbare enheter samt om teknologisk innovasjon, inkludert 5G, elektrisk mobilitet og smarte hjem.
Kommenter

Legg igjen en kommentar

Les også

Nytt Omen-tilbehør med Warp Wireless teknologi
Etter å ha trukket tilbake første Sleepbuds på grunn av problemer med batteriene, er det nye propper på vei.
Med optiske brytere i stedet for mekaniske skal Roccat Vulcan Pro tastaturer være hele 40 ganger raskere enn konkurrentene.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Blir Canons billigste pro-videokamera.
Skal forbedre lyden betydelig med ny teknologi.
Samsung Galaxy S20 Fan Edition kan være den perfekte kombinasjonen av spesifikasjoner og pris.
– Det eneste raskere enn Ludicrous er Plaid.
Men Volkswagen holder fortsatt tett om mulighetene for oppgradert lyd!
Panasonic starter utrullingen av sin første Android-TV i november!
Så er det offisielt. OnePlus lanserer sin neste mobil om tre uker.
Kun 50 par, og de blir ikke akkurat billige.
I tillegg til Elite 85t slipper Jabra aktiv støydemping til den eksisterende Elite 75t.
I dag slipper Netflix traileren til sin første norske originalfilm: Kadaver.
Med Netatmo Smart Videoringeklokke ser du hvem som ringer på og kan snakke med dem fra hvor som helst.
Bestill og spesifiser din egen Mustang Mach-E. Pris fra 412.000 kroner, mulighet for firehjulstrekk og rekkevidde opptil 610 km.