Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Si god dag til iOS 6

iPhone 5 er nettop lansert. I tillegg til ny hardware får brukerne også et opddatert operativsystem, iOS 6. Vi har prøvd en nesten ferdig utviklerversjon og gir en oversikt over de viktigste endringene!

Skrevet av / 12.09.12 - 22:50
Si god dag til iOS 6

Apple presenterte iOS 6 i forbindelse med WWDC i juni måned, og siden den gang er det med jevne mellomrom kommet nye beta-utgaver ut til utviklerne. Den helt ferdige utgaven har vi ikke sett enda, men vi har lekt med beta 4-versjonen til iPad, og vi regner sikkert med at vår brukeropplevelse vil komme meget nær den endelige iOS 6.

Det helt ferdige operativsystemet kommer på iPhone 5 som nettopp er lansert, Tradisjonen tro vil også brukere av tidligere iPhone- iPad- og iPod-modeller kunne dra nytte av de nye operativsystemene. iPhone 3GS, iPhone 4, iPhone 4S, iPod touch (4. generasjon), iPad 2 og den nye iPad vil alle kunne oppgraderes gratis til iOS 6 via iTunes. Legg imidlertid merke til at full funksjonalitet kun vil gjelde for iPhone 4S og den nye iPad. Eldre produkter må leve med at visse funksjoner ikke understøttes.

HER ER ALLE NYHETENE

Siri

Den intelligente stemmestyringsfunksjonen får en ansiktsløftning eller to. Fremover vil også iPad-brukere kunne benytte Siri, som samtidig har lært nye triks. Blant annet kan du med iOS 6 bruke Siri til å åpne apper (men merkelig nok ikke til å lukke dem!) og du kan også poste direkte både til Twitter og Facebook med Siri. Amerikanske Siri-brukere for også gleden av at Siri nå både vet hva som går på kino og kjenner alle de aktuelle sportsresultatene. Det har vi ikke mye glede av i Norge, men en enkel artig funksjon er at man nå kan be Siri om å spille av film-trailers!

Det er ikke kjent når Siri (om noensinne) lærer å forstå norsk, men den nye versjonen legger imidlertid til mange nye språk – herunder kinesisk (både mandarin og kantonesisk), koreansk samt sveitsiske dialekter av både tysk, fransk og italiensk!

Facebook

Med iOS 5 fikk Apples mobile produkter endelig Twitter-integrasjon, og med iOS 6 er turen kommet til Facebook. Det vil si at du fremover vil kunne poste direkte til Facebook fra apper som Safari, Fotos og Maps. Ut over dette blir Facebook integrert med Kontakter og Kalender, slik at for eksempel profiloppdateringer automatisk kommer i Kontakter, og Facebook Hendelser synkroniseres med din Kalender.

Om Apple planlegger å gravlegge Ping kan vi bare spekulere i, men faktum er at du nå også kan ”like” apper og musikknumre direkte fra iTunes og App Store til Facebook.

Kart

Det har neppe unngått noen at Apple og Google ikke lenger er bestevenner, og det har resultert i at Apple har laget sin egen karttjeneste, som nå er grunnlaget for appen Kart. Tidligere ga denne appen adgang til Google Maps, men det er altså nå slutt.

Apples Kart skiller seg ikke så mye fra Google Maps, men optisk vil man straks kunne se forskjell. Den nye appen byder på bilnavigasjon, trafikkinformasjon og en ny, meget blærete 3D ”flyover”-funksjon som viser utvalgte byer (foreløpig ikke Oslo) i detaljert 3D. Det minner mye om Googles Streetview-funksjoner, som imidlertid ikke var en del av Kart-appen.

Safari

Nettleseren har også fått en par nye funksjoner. Den viktigste er iCloud-faner, som viser alle åpne faner fra dine andre iOS-enheter. Det vil si at du kan ha tre åpne faner på din iPhone, og når du så skifter til din iPad og åpner Safari, vil disse tre fanene være tilgjengelige under iCloud-faner.

En annen forbedring er at leselisten nå ikke bare inneholder linker, men derimot også offline-innhold. Du kan altså markere en side til senere lesing, og så vil den gjeldende siden være tilgjengelig, selv om du ikke har noen internettforbindelse.

Øvrige nyheter

iOS 6 er full med en rekke mindre endringer som vi vil nøyer oss med å nevne her i korthet:

FaceTime virker nå også via mobildata og ikke kun Wi-Fi.

Telefondelen gir nå mulighet for å svare via en standardbeskjed samt å legge inn en påminnelse om å ringe en person tilbake. Nytt i iOS 6 er også Forstyrr ikke-funksjonen som stenger for oppringning.

E-post har fått en VIP-innkurv, som kun inneholder e-post fra bestemte personer man har definert på forhånd. Det har også blitt mye enklere å sette inn et bilde eller en video i en e-post. Det foregår nå ved bare å peke og så klikke i e-posten.

App Store og iTunes har nå fått en ny design og ligner grensesnittet fra Apple TV.

Ur-appen på iPad er gjort om og viser nå et verdensur med seks forskjellige tider.

YouTube-appen er forsvunnet (Google eier YouTube …).

Anonymitet er en ny innstillingsmulighet under Innstillinger. Her får du et komplett overblikk over lokalitetstjenester (både apper og systemtjenester), samt hvilke apper som har fått tilgang til f.eks. Kontakter, Kalender, Twitter og Facebook.

Mobildata under Innstillinger gir deg et par nye muligheter. Den ene er funksjonen Wi-Fi Plus Cellular, som løser et tidligere problem hvor apper som var online ved hjelp av en Wi-Fi-forbindelse ikke kunne skifte automatisk til en tilgjengelig mobildataforbindelse. Ut over dette kan du nå spesifisere om apper som iCloud, iTunes og andre kan få adgang til internett ved hjelp av mobildata.

Nytt i iOS 6 er også Passbook-appen og mulighet til å dele sin Photo Stream med andre via Shared Photo Streams, men vi har ikke selv prøvd disse nye funksjonene.

Peter Gotschalk
(f. 1973): Sjefredaktør L&B Home. Peter har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2012. Han har vært aktiv som tech-journalist for tallrike medier siden 1998, blant annet som sjefredaktør for gadgetmagasinet GEAR og som journalist for magasinene PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartmobiler og andre bærbare enheter samt om teknologisk innovasjon, inkludert 5G, elektrisk mobilitet og smarte hjem.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Annonsørinnhold: Huawei Watch GT 4

Gir smartklokken deg den dataen du trenger?

Les mer

Her er testene du leste mest i 2023

Black Week: Let etter Årets Beste produkter!

L&B Home kårer årets beste produkter 2023-2024

Velkommen hjem!

0
Scroll to Top