nyhet

Samsung lanserer Galaxy S9 og S9+

De nye lynraske toppmodellene har nå superkamera og dobbeltkamera
forfatter

På Mobile World Congress i Barcelona har Samsung presentert sitt nye flaggskip Galaxy S9 og storebroren Galaxy S9+. Og de fleste lekkasjer ser ut til å være riktige. De er de første til å vise en mobil med Snapdragon 845-prosessoren og kameraet tar lysfølsomheten til et nytt nivå. Plus-modellen har også to kameraer med et ekstra zoomobjektiv. Designet er nokså likt, men fingeravtrykksleseren har endelig blitt plassert på riktig sted.

Foto: André Stray

For de som hadde håpet på et redesign er dette skuffende. S9 kan lett forveksles med forgjengeren, med den samme buede skjermen og smale kanter i bunn og topp. Unntaket er baksiden av telefonen, hvor man heldigvis har flyttet fingeravtrykksleseren slik at den ikke lenger sitter ved siden av kameraet. Noe som tidligere førte til mange fingeravtrykk på linsen. Nå er det bedre plassert under kameraet.

Skjermen er fortsatt i et 18,5:9-format, med samme størrelse på henholdsvis 5,8 og 6,2 tommer, quad HD-oppløsning og Samsungs Super AMOLED-panel.

Foto: André Stray

Størrelsen er forholdsvis uendret. Den har blitt en millimeter høyere, en millimeter smalere og et par tiendeler av en millimeter tykkere. Vekten har også økt noen gram. Men faktisk føles den litt bedre i hånden enn før, takket være en litt mindre avrundet kant. Den er selvfølgelig støv- og vanntett etter IP68-sertifiseringen.

Overlegne bilder i mørket. Foto: Lyd & Bilde

Den store nyheten er kameraet. Den har en helt ny kamera-sensor kalt SuperSeed Dual Pixel 12MP AF-sensor. Dette gir raskere fokusering, som fører til skapere bilder samt gir det deg muligheten til å ta bilder fortere – en stor fordel når man har motiver i bevegelse. Men fremfor alt er den mer lysfølsom enn man noen gang har sett på et mobilkamera. Blenderen går helt ned til F/1.5, som ifølge Samsung gir 30 prosent lysere bilder. Dette ble demonstrert med en side-om-side-sammenligning med «en konkurrent» satt opp i en mørk kasse, hvor utfordreren ikke klarte å fokusere i den dårlige belysningen, mens S9 gladelig knipset et fult detaljert bilde. Bildestøyen reduseres ved å ta 12 bilder i en rask sekvens og kombinere dem, en prosess som gir 30 prosent mindre støy.

Enda en nyhet er at Plus-modellen nå følger Apple og Asus sine spor og tilføyer et ekstra kamera med teleoptikk. Også dette kameraet har en 12 Mp-sensor, men med dobbel brennevidde. Til gjengjeld må man nøye seg med en blender på F/2.4


Video: André Stray

Sensor-designet gjør det også mulig å skyte i super slow-motion, likt som Sony viste i fjor med Xperia XZ Premium. Under videopptak kan fange opp raske forandringer og skifte til 960 bilder i sekundet, som betyr at du kan fange spektakulære scener, som punktering av en vannballong (ovenfor)

Som den første avslørte toppmodellen i 2018 på MWC er Galaxy S9 også den første til å ha Qualcomms nyeste prosessor Snapdragon 845. I testene gjort så langt er den klart raskere enn fjorårets 835-CPU. Kretsen inneholder også støtte til de nyeste trådløse standarder, hurtigladning og strømsparing. Sammen med et 3000 (3500 for plussmodellen) mAh-batteri skulle den også ha en lengre batteritid enn S8.

Selvfølgelig kommer S9 med den nyeste Android-versjonen, men fortsatt med Samsungs eget grensesnitt trukket over. Den mest opplagte nyheten er at du nå kan kjøre hjemskjermen i landskaps-modus, noe som gjør det enklere å spille eller se video.

Et rykte som ikke viste seg å være sant var at S9 skulle få ansiktsgjenkjenning, som ville utfordre Apples Face ID. Samsung fortsetter med å forsøke å bruke iris-skanneren først, og hvis den feiler går det over til kameraet. En teknikk som allerede har vist seg å være for treg til praktisk bruk.

Foto: Lyd og Bilde

Man viste også fram en oppdatert Dex, Samsungs dockingløsning som gir deg muligheten til å bruke mobilen som en datamaskin med skjerm og mus. Dockingstasjonen er smartere designet med alle de nødvendige portene.

Samsung Galaxy S9 og S9+ kommer på markedet i Norge den 16. mars og prisene blir henholdsvis 8.790 kroner og 9.790 kroner.

Fakta: Samsung Galaxy S9 er utstyrt med octacore (2,7 GHz quadcore + 1,7 GHz quadcore) og 4 GB RAM, 64 GB intern lagring og plass til 400 GB med micro-SD. Den har en 5,8″ Quad HD (2960 × 1440) Super AMOLED-skjerm (570 ppi). Batteri på 3.000 mAh (Fast ladning og trådløs ladning), 147,7 x 68,7 x 8,5 mm, vekt 163 g. Frontkamera: 8 Mp AF (F1.7). Bakkamera: Super Speed ​​Dual Pixel 12 Mp (AF, OIS, F1.5 / F2.4). Operativsystem: Android 8 (Oreo). Wi-Fi: 802,11 g/n/ac (2,4 / 5 GHz). Nettverk: 4G (opptil 1,2 Gbps / 150 Mbps). Forbindelse: Bluetooth v 5.0, USB Type-C 3.0, support til Samsung Pay, GPS. Autentisering: Iris, fingeravtrykk og ansiktsgjenkjenning. Annet: IP68-sertifisering, Dual SIM, innebygd stereohøyttaler kalibrert av AKG.

Fakta: Samsung Galaxy + S9 er utstyrt med octacore (2,7 GHz quadcore + 1,7GHz quadcore) og 6 GB RAM, 64 GB intern lagring og plass til 400 GB med micro-SD. Har en 6.2″ Quad HD (2960 × 1440) Super AMOLED-skjerm (529 ppi). Batteri på 3.500 mAh (Hurtigladning og trådløs ladning), 158,1 x 73,8 x 8,5 mm, vekt 189 g. Frontkamera: 8 Mp AF (F1.7). Bakkamera: Super Speed ​​Dual Pixel 12 Mp (AF, OIS, F1.5 / F2.4). Operativsystem: Android 8 (Oreo). Wi-Fi: 802,11 g/n/ac (2,4 / 5 GHz). Nettverk: 4G (opptil 1,2 Gbps / 150 Mbps). Forbindelse: Bluetooth v 5.0, USB Type-C 3.0, support til Samsung Pay, GPS. Autentisering: Iris, fingeravtrykk og ansiktsgjenkjenning. Annet: IP68-sertifisering, Dual SIM, innebygd stereohøyttaler kalibrert av AKG.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

forfatter

Jonas Ekelund

(f. 1969): Frilansjournalist. Jonas har jobbet for Lyd & Bilde siden 2007 med det meste som kan kalles bærbart. Det vill si mobiler, trådløse høyttalere og hodetelefoner. Iblant kommer testingen inn på kollegaenes områder innenfor multiromslyd, hjemmekino og foto. Han startet sin bane som teknikkjournalist på IDG og skrev blant annet for PC för Alla, Internetworld og det som senere ble M3.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.