iPhone

Det er temmelig åpenbart at Apple slipper neste generasjon iPhone 4. oktober. Men hva kan vi vente oss? Her er ryktene vi tror mest på:
forfatter

I uker, for ikke å si måneder, har det vært spekulert i hvordan den nye iPhone skal se ut. Hva vil oppgraderingene være, hvor stor skjerm får den, og får den 4G-støtte?

Det som er sikkert, er at få vet, resten gjetter og spekulerer. Så derfor skal vi ta for oss det mest sannsynlige utfallet av Apple lansering tirsdag 4. oktober.

Ny sjef

Karismatiske Steve Jobs har gitt stafettpinnen videre til Tim Cook. Som nå leder et av verdens mest verdifulle selskaper. Og skal lede Apple inn i det neste tiåret. Han kommer etter alle solemerker til å stå på scenen i Apples hovedkvarter i Cupertino, California 4. oktober kl 10:00 lokal tid, og presentere neste generasjon iPhone. Med det nye iOS 5 operativsystemet.

Apple nye sjef Tim Cook til venstre.

Nytt kamera

Det er opplagt at kameraet på den neste iPhone-modellen blir langt bedre enn på dagens iPhone 4. Mest sannsynlig får vi se et nytt 8 megapiksler kamera med med mer lysfølsom bakbelyst bildebrikke, LED-blits og lys. Som støtter panoramaopptak med en ny versjon av iOS kameraapp.

Ny prosessor

En naturlig oppgradering. Apple har for lengst hatt sin nye A5-prosessor med to kjerner klar (den kjører i iPad 2), men denne får i tillegg enda mer arbeidminne, som vil gjøre den betydlig kjappere. Særlig på nettsurfing i Safari nettleseren, og ikke minst på gaming. Det er liten tvil om a grafikkytelsen vil være merkbart bedre på den neste iPhone-modellen. Og dermed gi en mye bedre spillopplevelse.

Større skjerm

Apples Retina-skjerm på iPhone 4 er en av de beste i markedet, men den er bare 3,5 tommer. Mot mange av konkurrentenes 4, 4,3 og 4,5 tommers skjermer. Selv så nært opp til lanseringen, spriker analysene og ryktene om skjermtype og størrelse. Her tar vi ingen ting for gitt. Men, det er ikke usannsynlig at skjermen blir større, kanskje ikke større enn 4 tommer, med samme kvalitet som på iPhone 4. Hvilket leder oss til design.

MacRumors iPhone-konsept fra 10. august.

Ny design

Vil den nye iPhone 5 – som er et sannsynlig navn – få en helt ny design eller se ut som iPhone 4. Det har kanskje vært gjenstand for de mest omfattende spekulasjonene de senere ukene. Hvis, og det er sannsynlig, skjermen blir større vil også designet endre seg. Ventelig i form av en litt bredere, litt høyere, men tynnere mobil. Som kanskje, men bare kanskje, får en formfaktor som ligner en MacBook Air. Med skrånende profil. Ikke bare for at det ser innmari fett ut, men for å få plass til kameraet med blitsen, som i tilfelle vil være plassert i den tykkeste delen. Vi skal ikke liste opp alle detaljer om det eventuelle designet, bare konstatere at en ny formfaktor kommer ganske langt opp på listen for sannsynlige endringer.

iOS 5

Bankers. Ingen vits å vedde mot. Apple vil lansere iOS 5 neste uke for iPhone, iPad og iPod touch, med en gjennomgang av alle nyhetene i operativsystemet. Vi jobber med et dypdykk i iOS 5 og skal kort tid etterpå gi deg en grundig gjennomgang av alt som er nytt, nyttig, eller bare veldig kult med iOS 5. En av de mest oppsiktsvekkende nyhetene i iOS 5, ser ut til å bli Assistant. Det står ikke Let’s Talk iPhone uten grunn i invitasjonen Apple sendte ut denne uken. Assistant er en omfattende stemmestyring av mobilen, langt mer avansert enn på iPod Shuffle med stemmestyring, hvis noen husker den. I iOS 5 kan man snakke inn SMS-er, be mobilen ringe opp kontakter, legge til kontakter, og få spilt av SMS-er. Og mye, mye mer. Assistant blir kanskje den mest nyttige funksjonen for mange, som gir håndfri mobil en ny mening.

Men som sagt, alt om IOS 5 kommer i en egen artikkel her neste uke.

 

4G

Det nye mobilnettet med langt større overføringshastighet enn dagens 3G-nett, er lite utbredt, men under utbygging i mange land. Ikke bare i Norge. Med 4G kan kan surfe med hastigheter som nærmer seg bredbånd, og strømme HD-film til mobilen uten hakking og problemer. Det er ikke overveiende sannsynlig at Apple slipper iPhone 5 med 4G. Til det er utbredelsen for dårlig. Det kommer tross alt flere modeller, neste år, og året etter, så 4G har ingen hast. Og få etterspør det. Det finnes dog en liten, bitteliten mulighet for at enkelte markeder kan få versjoner med 4G, dersom operatøren er tilstrekkelig stor i akkurat det markedet. Men vi tviler.

To ulike modeller

Ved siden av skjerm og design, et av punktene hvor spekulasjonene har gått høyt. Hvis Apple slipper to modeller, er det sannsynlig at vi snakker om en helt ny iPhone 5. Og en lett oppgradert iPhone 4 (4S?) for enkelte markeder, som vil bli priset under iPhone 5. Men vi vil ikke sette penger på dette ryktet.

Når får du kjøpt en

Når, for det er allerede gitt, Apple slipper den nye iPhone-modellen kl 19:00 norsk tid 4. oktober, vil vi også få vite når den blir å finne i butikkene. Som vanlig er det de store markedene som får den først, USA, Canada, Tyskland, Frankrike, U.K, med resten av sentrale Europa, Norge, Sverige, Danmark og Finland noen dager eller uker senere. Den eneste datoen som har vært nevnt, er 14. oktober for de første landene, med de andre i løpet av oktober.

Det eneste som er sikkert, er at tirsdag kveld vet vi alt om den neste iPhone…

Kilder:

MacRumors, M.I.C Gadget, AppleInsider, 9to5Mac, The Loop, Macotakara, All Things Digital, Engadget.

iPhone, slik vi kjenner den…..:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.