Search
Generic filters

Her er de nye iPhone-modellene

Apple lanserte nye iPhone-modeller tirsdag, her er detaljene om iPhone 5C og iPhone 5S, den raskeste smartmobilen i følge Apple.

Som vanlig er forventningene store når ryktene om en ny iPhone eller iPad begynner å spre seg på nettet. Spekulasjonene er mange, noen ganske ville, men er er fakta fra dagens lansering av de nye iPhone-modellene. Men først en kjapp intro til det nye iOS 7 operativsystemet, som også kan lastes ned på eldre iPhoner og iPad-er.

700 millioner enheter med iOS har Apple solgt når iOS 7 nå lanseres til iPad, iPod og iPhone neste måned.

Det nye operativsystemet iOS 7 her fått mange nye funksjoner, ny hjem-skjerm, kommandosenter, bedre varsling, ny nettleser, bedre Siri taletjeneste, og nye ringetoner. Pluss mye mer. Som iTunes Radio, en slags strømmetjeneste med musikk, som lanseres i enkelte land i iOS 7,

iOS 7 er gratis og kan lastes ned 18 september og kan brukes med iPhone 4 og nyere, iPad 2 og nyere, iPad mini, og iPod touch (femte generasjon).

Samtidig lanserer kontorappene Pages, Numbers, Keynote, samt iPhoto og iMovie, som gratis-apper for iOS 7.

iPhone 5 erstattes av to nye modeller.

Først er iPhone 5C, som inneholder alt du finner i en iPhone 5, men nå kommer den I farger:

f1378834140

Grønn, hvit, blå, rosa og gul polykarbonat plast, men Apple har forbedret FaceTime-kameraet med HD, den har også enda flere LTE-bånd, slik at den virkere på flere 4G-nett. Den leveres med 16 og 32 GB lagringskapasitet. Og kan kjøpes fra 20 september i blant annet USA, Frankrike, Tyskland, Kina og England.

Her hjemme er den ikke i salg før i desember.

LB_8024

Ellers har den 8 Mp kamera, som vi kjenner fra iPhone 5, større batterikapasitet, samme 4-tommers retinaskjerm og Apples A6-prosessor ombord. Den er rettet mot markedet som synes en iPhone 5 er for dyr, og tegner til å bli rimeligere enn dagens iPhone 5 – og den kommende 5S, og vil i så fall gjøre det mulig for Apple å nå enda flere kunder. Ikke bare de som er villige til å betale for high-end ytelse.

iPhone 5S

Men som ventet lanserer Apple en ny high-end mobil, iPhone 5S. En markant oppgradering av den allerede strålende iPhone 5, og nå kommer den i sort, sølvgrått med hvite partier og gull. Eller mer Champagne-utførelse. Fysisk er den lik dagens iPhone 5, det betyr at alt tilbehøret man måtte ha til femmeren, også kan brukes på 5S.

LB_8179

Dobbelt så rask

Så langt er iPhone 5S den første smartmobilebn med 64-b bit-prosessor, i følge Apple. Den har over 1 milliard transistorer, to flyttallregistre, og kjører påde 32- og 64-bit apper. Slik at den er tilpasset både eldre og nyere apper.

Siden iOS 7 er designet fra grunnen av for å kjøre i 64 bit, bør det bety markert forbedring å hastighet, og multitasking på iPhone 5S.

Phil Schiller fra Apple hevder at den nye A7-prosessoren er over dobbelt så rask som den forrige, og den har støtter for OpenGL ES 3.0 som betyr 56 x bedre grafikkytelse.

LB_8222

A7-prosessoren jobber sammen med en ny – M7, prosessor, som brukes til å spore bevegelser, og styrer akselerometer, gyroskop, kompass, og brukes til kontinuerlig monitoring av bevegelsene. Som gjør den godt egnet sammen med trenin- og helseapper.

LB_8319

iPhone 5S har også bedre batterikapasitet, med 10 timers taletid på 3G, og opp til  20 timers dvale. Den har pgså fått et nytt kamera. Med litt bedre lysåpning på f2,2 enn på iPhone 45, og en 15 prosent større bildebrikke med større fotosensorer, eller piksler om  du vil.

LB_8347

Bedre kamera

Kameraappen i iOS 7 gir deg kontroll over eksponering, hvitbalanse, har flere autofokussensorer og lysmåling i 15 soner. Det kan også skyte bildeserier opp til 10 bilder/s, og kan ta en serie bilder i rask rekkefølge og velger ut det beste.

Blitsen er egentlig to blitser. En med kjølig hvitt lys, den andre med varmere fargetemperatur. De to LED-lampene brukes til å skape bedre hvitbalanse, blant annet innendørs. Slik skal hudtoner for eksempel, er mer naturlig ut.

LB_8393

Du kan ta opp video i full 1080 HD-kvalitet, men også i 720 p, med 120 bilder/s slik at du kan få pene slow motion-filmer fra kameraet i iPhone 5S.

LB_8385

Gjenkjenner fingeravtrykket

Men, det er mer. Mange har ment at Apple har en fingergjenkjenningsteknologi klar for neste generasjon iPhone. Og den kommer i iPhone 5S.

Da slipper man å huske koden. Det holder å holde fingeren over hjem-knappen på fronten, så åpner man telefonen og er klar til bruk.

Den leser fingeravtrykket via en liten sensor, som har 500 punkter per tomme som oppløsning, for å kunne lese mønsteret i fingertuppen så nøyaktig som mulig. Det åpner for en løsning på sikkerhetsproblemer knyttet til nettbank og betaling, fordi man kan autorisere kjøp på for eksempel App Store, med sensoren, og er mye sikrere enn Bank-ID og kodebrikker.

LB_8465

iPhone 5S  leveres med 16, 32  og 64 GB lagringskapasitet, men kommer ikke hit før i desember, og norske priser er ikke kjent.

Vi oppdaterer med norske priser og salgsdato, og følg med for vår hands-on med iPhone 5S og iPhone 5C, på lydogbilde.no.

Alle bilder:
The Verge

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.
Kommenter

Legg igjen en kommentar

Les også

Med optiske brytere i stedet for mekaniske skal Roccat Vulcan Pro tastaturer være hele 40 ganger raskere enn konkurrentene.
Blir Canons billigste pro-videokamera.
Skal forbedre lyden betydelig med ny teknologi.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Samsung Galaxy S20 Fan Edition kan være den perfekte kombinasjonen av spesifikasjoner og pris.
– Det eneste raskere enn Ludicrous er Plaid.
Men Volkswagen holder fortsatt tett om mulighetene for oppgradert lyd!
Panasonic starter utrullingen av sin første Android-TV i november!
Så er det offisielt. OnePlus lanserer sin neste mobil om tre uker.
Kun 50 par, og de blir ikke akkurat billige.
I tillegg til Elite 85t slipper Jabra aktiv støydemping til den eksisterende Elite 75t.
I dag slipper Netflix traileren til sin første norske originalfilm: Kadaver.
Med Netatmo Smart Videoringeklokke ser du hvem som ringer på og kan snakke med dem fra hvor som helst.
Bestill og spesifiser din egen Mustang Mach-E. Pris fra 412.000 kroner, mulighet for firehjulstrekk og rekkevidde opptil 610 km.
Snart får vi nordmenn nok en strømmetjeneste å velge imellom.
En mer kompakt og billigere modell av Sony Xperia 1 II. Men med nesten alle de samme spesifikasjonene.