Mobil

I samarbeid med en kinesisk og en spansk mobilprodusent kommer selskapet bak Ubuntu med en Linux-basert smartmobil.
forfatter

Operativsystemet Linux kommer i flere forskjellige utgaver – også kalt distribusjoner – med navn som Red Hat, Fedora og SUSE, men den mest kejente Linux-utgaven er nok Ubuntu, som selskapet Canonical står bak. Man kan i dag kjøpe bærbare datamaskiner, som kommer med Linux Ubuntu installert – for eksempel Dell XPS 13 Developer Edition – og om meget kort tid vil man også kunne kjøpe en Linux Ubuntu-basert smartmobil!

Canonical har nemlig i et samarbeid med henholdsvis en kinesisk og en spansk mobilprodusent – Meizu og bq – utviklet en mellomklassemobil basert på Aquaris E4.5-modellen fra bq, men med Android-plattformen skiftet ut til en Linux-kjerne.

Mobilen kommer med 4,5” skjerm med enn oppløsning på 960 x 540 piksler, 1,3 GHz Cortex A7 quad-core prosessor, 1 GB RAM og 8 GB innebygd lagring.

Det låter kanskje ikke som allverden, men telefonen kommer til salgs for rundt 1.500 kroner, og siden apper til den mobile Linux-plattformen i bunn og grunn bare er små HTML5-programmer, vil tilbudet av funksjoner og tjenester raskt kunne bli tilfredsstillende. Apper som Facebook, Twitter og Amazon er allerede klare.

Til å begynne med vil Linux-mobilen selges på diverse nettbutikker i begynnelsen av neste uke. Følg med på Ubuntus Twitter-profil for å se hvor telefonen kan kjøpes.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Strategisjef og journalist. Peter har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2012. Han har vært aktiv som tech-journalist for tallrike medier siden 1998, blant annet som sjefredaktør for gadgetmagasinet GEAR og som journalist for magasinene PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartmobiler og andre bærbare enheter samt om teknologisk innovasjon, inkludert 5G, elektrisk mobilitet og smarte hjem.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.