Mobil

I samarbeid med en kinesisk og en spansk mobilprodusent kommer selskapet bak Ubuntu med en Linux-basert smartmobil.
Annonse
Annonse
forfatter

Operativsystemet Linux kommer i flere forskjellige utgaver – også kalt distribusjoner – med navn som Red Hat, Fedora og SUSE, men den mest kejente Linux-utgaven er nok Ubuntu, som selskapet Canonical står bak. Man kan i dag kjøpe bærbare datamaskiner, som kommer med Linux Ubuntu installert – for eksempel Dell XPS 13 Developer Edition – og om meget kort tid vil man også kunne kjøpe en Linux Ubuntu-basert smartmobil!

Canonical har nemlig i et samarbeid med henholdsvis en kinesisk og en spansk mobilprodusent – Meizu og bq – utviklet en mellomklassemobil basert på Aquaris E4.5-modellen fra bq, men med Android-plattformen skiftet ut til en Linux-kjerne.

Mobilen kommer med 4,5” skjerm med enn oppløsning på 960 x 540 piksler, 1,3 GHz Cortex A7 quad-core prosessor, 1 GB RAM og 8 GB innebygd lagring.

Det låter kanskje ikke som allverden, men telefonen kommer til salgs for rundt 1.500 kroner, og siden apper til den mobile Linux-plattformen i bunn og grunn bare er små HTML5-programmer, vil tilbudet av funksjoner og tjenester raskt kunne bli tilfredsstillende. Apper som Facebook, Twitter og Amazon er allerede klare.

Til å begynne med vil Linux-mobilen selges på diverse nettbutikker i begynnelsen av neste uke. Følg med på Ubuntus Twitter-profil for å se hvor telefonen kan kjøpes.