Search
Generic filters

Nå kommer Linux-mobilen

I samarbeid med en kinesisk og en spansk mobilprodusent kommer selskapet bak Ubuntu med en Linux-basert smartmobil.

Operativsystemet Linux kommer i flere forskjellige utgaver – også kalt distribusjoner – med navn som Red Hat, Fedora og SUSE, men den mest kejente Linux-utgaven er nok Ubuntu, som selskapet Canonical står bak. Man kan i dag kjøpe bærbare datamaskiner, som kommer med Linux Ubuntu installert – for eksempel Dell XPS 13 Developer Edition – og om meget kort tid vil man også kunne kjøpe en Linux Ubuntu-basert smartmobil!

Canonical har nemlig i et samarbeid med henholdsvis en kinesisk og en spansk mobilprodusent – Meizu og bq – utviklet en mellomklassemobil basert på Aquaris E4.5-modellen fra bq, men med Android-plattformen skiftet ut til en Linux-kjerne.

Mobilen kommer med 4,5” skjerm med enn oppløsning på 960 x 540 piksler, 1,3 GHz Cortex A7 quad-core prosessor, 1 GB RAM og 8 GB innebygd lagring.

Det låter kanskje ikke som allverden, men telefonen kommer til salgs for rundt 1.500 kroner, og siden apper til den mobile Linux-plattformen i bunn og grunn bare er små HTML5-programmer, vil tilbudet av funksjoner og tjenester raskt kunne bli tilfredsstillende. Apper som Facebook, Twitter og Amazon er allerede klare.

Til å begynne med vil Linux-mobilen selges på diverse nettbutikker i begynnelsen av neste uke. Følg med på Ubuntus Twitter-profil for å se hvor telefonen kan kjøpes.

forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Utviklingsredaktør og journalist. Peter har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2012. Han har vært aktiv som tech-journalist for tallrike medier siden 1998, blant annet som sjefredaktør for gadgetmagasinet GEAR og som journalist for magasinene PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartmobiler og andre bærbare enheter samt om teknologisk innovasjon, inkludert 5G, elektrisk mobilitet og smarte hjem.
Kommenter

Legg igjen en kommentar

Les også

Nytt Omen-tilbehør med Warp Wireless teknologi
Etter å ha trukket tilbake første Sleepbuds på grunn av problemer med batteriene, er det nye propper på vei.
Med optiske brytere i stedet for mekaniske skal Roccat Vulcan Pro tastaturer være hele 40 ganger raskere enn konkurrentene.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Blir Canons billigste pro-videokamera.
Skal forbedre lyden betydelig med ny teknologi.
Samsung Galaxy S20 Fan Edition kan være den perfekte kombinasjonen av spesifikasjoner og pris.
– Det eneste raskere enn Ludicrous er Plaid.
Men Volkswagen holder fortsatt tett om mulighetene for oppgradert lyd!
Panasonic starter utrullingen av sin første Android-TV i november!
Så er det offisielt. OnePlus lanserer sin neste mobil om tre uker.
Kun 50 par, og de blir ikke akkurat billige.
I tillegg til Elite 85t slipper Jabra aktiv støydemping til den eksisterende Elite 75t.
I dag slipper Netflix traileren til sin første norske originalfilm: Kadaver.
Med Netatmo Smart Videoringeklokke ser du hvem som ringer på og kan snakke med dem fra hvor som helst.
Bestill og spesifiser din egen Mustang Mach-E. Pris fra 412.000 kroner, mulighet for firehjulstrekk og rekkevidde opptil 610 km.