TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING
HØSTTILBUD PÅ LB+ 5 UKER FOR 5 KR

Kameraet på iPhone 4 under lupen

Kameraet på iPhone 3GS har væert gjenstand for mye kritikk. Med iPhone 4 har Apple tatt til seg kritikken og forbedret kameraet vesentlig. Men hvor mye bedre er det egentlig? Og er det godt nok til at kameraet kan bli liggende hjemme? Se sammenligningen her:

forfatter
Publisert 09.08.10 - 07:52

Med både 8 og 12 megapiksler i andre mobiler, virker 5 Mp litt snaut. Men Apple hevder at de har lagt mer vekt på bildekvalitet enn bare oppløsning på iPhone 4s kamera.
Ingen vet hvor mange millioner bilder som tas med mobiltelefoner, men siden nesten alle mobiler har et kamera integrert, er det ikke usannsynlig at det tas flere bilder med mobiler i løpet av et år, enn de fleste tar med et vanlig digitalkamera.
Les testen av iPhone 4: iPhone 4 innfrir til toppkarakter
LED-blitsen kan slås på eller den kan slås på automatisk når det er lite lys, og den kan brukes som konstant lys under videoopptak.
De fleste har alltid mobilen med seg, så å ta et bilde hvor som helst blir både enkelt og praktisk. Dessverre er bildekvaliteten fra de aller fleste mobilene vi har testet, langt unna kvaliteten man får fra selv et billig kamera. Apple har sagt at kameraet på iPhone 4 skal gi bedre bilder på de områdene som betyr noe, fargegjengivelse, bildestøy og skarphet. Oppløsningen på 5 Mp er uansett mer enn høy nok til utskrifter i A4-størrelse, og kameraet skal være bra nok til at man kan legge igjen kompaktkameraet hjemme.
En ambisiøs påstand, derfor tok vi de samme testbildene med testvinneren Sony Cyber-shot WX1 – et 10 mp kompaktkamera – og Olympus PEN E-P1 hybridkamera. Som har 12 Mp og en mye større bildebrikke.
Sammenligning
Sammenlignet med bildekvaliteten fra de to kameraene, er kvaliteten på kameraet i iPhone 4 bedre enn man skulle tro. Vel og merke så lenge det er nok lys. For i lite lys, blir autofokusen tregere og man får mer bildesstøy. Resultatet er uskarpe og kornete bilder.
I godt lys, som dagslys både ute og inne, blir bildene både skarpe og rene. Fargemetningen er litt overmettet, og det dynamiske omfanget begrenset sammenlignet med Olympus-kameraet, men sammenlignet med WX1 er det ofte vanskelig å se forskjellen i bildekvalitet.

Testplansje tatt med iPhone 4 og i kalibrert belysning, kameraet takler fargetemperaturen relativt godt og fargemetningen er frisk.
Zoomer man inn i bildet kan man raskt se at Sony-kameraet har høyere oppløsning og skarpere gjengivelse av detaljer, men til å ha 5 Mp er kameraet på iPhone svært bra.

Bildene fra iPhone 4 (over) er litt overskarpet og overmettet, men skarphet og kontrast er meget bra for et mobilkamera.

Sony Cyber-shot WX1 leverer en mer dempet – og korrekt – fargebalanse og kontrast.

Samme bilde med Olympus PEN E-P1 viser hvor overlegen Olympus-kameraet er, mye bedre oppløsning, kontrast, fargedybde og skarphet. Viser bare at mobilkamerer fremdeles har et stykke igjen før de nærmer seg systemkameraene.
Objektivet
Bildevinkelen tilsvarer omtrent 28-29mm sammenlignet med et vanlig kamera, og største lysåpning er f2,4. Linjefortegningen er tønneformet, relativt moderat og det er ikke nevneverdig vignettering (lystap i hjørner) sammenlignet med WX1 på tilsvarende vidvinkel.
Den automatiske hvitbalansen kan gi noe magentaskjær på bilder tatt innendørs, og blitsens rekkevidde er begrenset til drøye to meter.
Bruker man blits innendørs skifter fargestikket fra magenta til grønt. Bildekvaliteten er altså på nivå med et godt kompaktkamera, med unntak for oppløsning i grove trekk.
Autofokusen er kjapp utendørs og i godt lys, men den digitale zoomen bør brukes med forsiktighet. Ellers får man bare grums i bildene.
Back Camera
Litt undereksponert når man peker autofokusen og lysmålingen på horisonten, men det er bedre enn det motsatte, for her kan man lysne bildet og få frem mer informasjon.
Back Camera
Samme motiv, men med full digitalzoom, kraftig grums og lav kontrast er resultatet.
HD-video
Med HD-video er i det minst oppløsningen på videoopptak god nok. Bildestrømmen på 30 bilder per sekund, sørger for jevne bevegelser uten noe flimmer, men i motsetning til kameraet, fant vi ut at videoopptakene ofte ble for lyse (overeksponert), bruk derfor pekeskjermen til å sette lysmålingen i lyse deler av motivet når det er mulig. Slik man peker på motivet i skjermen for å fokusere og eksponere på det viktigste i motivet.
Så lenge det ikke blåser friskt, blir man ikke plaget av for mye vindstøy på videoopptakene. Mikrofonen plukker opp lyder fra miljøet rundt hovedmotivet, så et lite tips er å krumme hånden rundt kanten på mobilen – ser mikrofonen sitter – slik at man skaper en paraboleffekt og således får klarere lyd.
iMovie
Apple har laget en mobilversjon av videoredigeringsprogrammet iMovie for iPhone 4, som kan lastes ned fra App Stor for 29 kroner.
Se lydogbilde.no for en kommende  test av iMovie-appen for iPhone 4.
Oppsummering
Apple har lyktes godt med kameraet på iPhone 4. Selv om det ikke er den soleklare erstatteren til et godt kompaktkamera som Sony WX1, er bildekvaliteten langt bedre enn vi har sett fra mange mobilkameraer med bedre spesifikasjoner. Og i godt lys er bildefilene fullt brukbare slik at man kan henge blindskuddene på veggen, og more seg med å spørre gjester om de kan tenke seg til hva slags kamera bildene er tatt med.
Back Camera
Fullt utsnitt av seilbåten tatt med iPhone 4, på bildet under har vi zoomet inn, og man kan se at oppløsningen er bra nok til at man ser detaljer relativt godt.
Back Camera
Back Camera
Motiv med høy kontrast, her har vi fokusert på mønet som er vendt mot kameraet, og som man kan se på bildet under, er vegglampen (nederst på bildet) og bladene på trærne godt gjengitt, uten at skyene på himmelen er utbrent.
Back Camera
Back Camera
Makrobilde tatt med iPhone 4 uten blits.

Back Camera
Her er himmelen nesten helt utbrent, men så er eksponeringen lagt til båtene i forgrunnen.

 

Siste artikler:

Legg igjen en kommentar

Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
For feinsmeckeren Garmin gjør virkelig sitt ytterste for å kunne tilby en klokke for alle smaker. Nå har de presentert en smartklokke med så klassisk utseende at den ofte tas for å være en tradisjonell analog klokke.
Stor mobil til stort budsjett Apple iPhone 14 Pro Max er naturligvis en verdig arvtaker til sin skamroste forgjenger. Men likevel er vi ikke helt der oppe denne gangen.
Kommende brettbar iPhone vil selv kunne reparere riper og buler i skjermer I forbindelse med utviklingen av en brettbar mobil, jobber Apple med en ny teknologi som vil la skjermene reparere seg selv. Det viser en patentsøknad, som er sparsom med detaljer.
Tre grunner til å kjøpe iPhone 14 Pro Den skal stå tidlig opp, den som skal klare å lage en bedre mobil enn iPhone 14 Pro.
Følg Lyd & Bilde