iPhone 5: funker dårlig med norsk 4G

iPhone 5 sin 4G-mottaker er ikke kompatibel med 4G-nettet i de fleste europeiske byer, inkludert norske.
forfatter

Den lynraske LTE-standarden, også kjent som 4G, gir mulighet for å surfe med en hastighet på opptil 100 Mbps. Raskere enn hva de fleste har av bredbåndforbindelse hjemme. iPhone har som flere av de nyeste smartmobilene på markedet fått denne muligheten. Men problemet er, som hos den siste iPad-modellen, at det ikke fungerer i Norge.

2600 MHz
Netcom, som var først ut med å bygge ut 4G-nett i Norge, benyttet 2600 MHz-båndet i tettbygde strøk. iPhone 5 støtter ikke dette. Enkelte steder med mindre tett bebygning bruker Netcom 1800 Mhz til 4G. Dette bør funke med den nye iPhone, men dette gjenstår å se.

– Det kan være det vil fungere der vi har 1800-dekning, sier Øyvind Vederhus, kommunikasjonsdirektør i Netcom, til dagensit.no, og understreker at dette må prøves ut før man kan være sikker på at det faktisk vil virke.

Telenor lanserer 4G i de største norske byene i 4. kvartal i år, dessverre også dette på 2600-båndet. Men også Telenor vil enkelte steder benytte seg av 1800-båndet.

Hovedregelen er at man bruker høyere frekvens (2600 MHz) i tettbygde strøk, mens lavere frekvens (1800 MHz) er bedre lenger ut på landet, fordi lavere frekvenser bærer lenger.

3,5G
Der hvor 4G ikke funker, vil det raskeste vi får være HSDPA, også kjent som 3,5G. Teoretisk maksimal hastighet er da 42 Mbps, som i praksis nok blir en del lavere. Men det er helt klart raskere enn standard 3G.

Det er skuffende hvor lite Apple har tenkt på Europa i utviklingen av iPhone 5, som tross alt er lite verdt om man ikke kommer seg på nett. 4G er riktignok bare i startfasen, men kommer definitivt til å ta over for 3G i fremtiden.

Kilde: dagensit.no

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.