Search
Generic filters

iPhone 5 er her

Apples nye iPhone 5 er lansert med større skjerm, 4G mobilnett og tynnere hus i aluminium.

Det viste seg at nesten alle ryktene var sanne. iPhone 5 har blitt høyere for å gjøre plass til en større skjerm, og nå har en bakside i aluminium.

Mobiltelefonen har blitt 18% tynnere og 20% lettere enn iPhone 4S. En av grunnene er at berøringsteknologi nå er integrert i selve glasset slik at skjermen kunne gjøres tynnere.

Den nye Apple A6 prosessoren er dobbelt så rask, og dobbelt så rask på grafikk. Den er også mindre enn den gamle A5 prosessoren, noe som har bidratt til de slanke dimensjonene.

Skjermen har samme 326 ppi  (piksel per tomme) Retina oppløsning som iPhone 4S, men nå med en 4-tommers skjerm i 16:9-format med en oppløsning på 1136×640. Dette betyr at det blir plass til en femte rekke med ikoner på skjermen, samt at den blir mer egnet for å vise filmer i 16:9 format. Apple sier også at den nye skjermen har 44% bedre fargemetning, som gjør filmtittingen enda mer spennende.

Man får selvsagt også plass til flere kalenderavtaler og mer e-post i listen. iPhoto, iMovie, og GarageBand har alle blitt oppdatert for å dra nytte av den større skjermen.

Kameraet er i prinsippet lik kameraet på 4S, men litt tynnere – et 8MP kamera med 3264×2448 piksler. Det har bakgrunnsbelyst sensor, optikk med fem objektiver og blender F/2.4. Apple har imidlertid forbedret bildebehandlingen så det går 40% raskere å ta bilder samt at støyreduksjonen er forbedret. Den sies også å ha bedre fargebehandling.

Vi får også bedre video med bedre bildestabilisator og ansiktsgjenkjenning for hovedkameraet med 1080p video. Ansiktskameraet filmer nå i 720p, som gir skarpere bilde til Facetime videosamtaler, som nå også kan benyttes over mobilnettet.

Takket være tre mikrofoner – på bunnen, foran og bak – er også lydkvalitteten på stemmegjengivelsen blitt bedre. Dette inkluderer headset med støyreduksjon for både sending og mottak. Forbedrede høyttalere byr på «Wideband Audio» i følge Apple.

Den aller kuleste nyheten for oss som liker raskt mobilt internett, er at iPhone 5 endelig får støtte for LTE, også kjent som 4G i Europa. I skrivende stund er det ennå uklart hvorvidt de norske leverandørene Telenor og Netcom vil støtte 4G på iPhone 5.

Innomhus støtter iPhone 5 802.11a/b/g/n trådløse nettverk med doble kanaler i 5 GHz-båndet for opp til 150 Mbps nedlastingshastighet.

Som ryktene fortalte kommer iPhone 5 med en nye dokking- og ladekontakt som krever nye plugger. Den nye standarden kalles Lightning og er en heldigital kabel med 8 separate ledere. Selve pluggen er 80% mindre enn den tradisjonelle iPod-kontakten Apple har brukt de siste 9 årene. Apple forteller at lydprodusenter som Bose, B&W og B&O allerede er i gang med å produsere nye dokkingprodukter som støtter den nye standarden. Det vil også komme adaptere slik at du kan bruke iPhone 5 med gammelt utstyr.

Taletiden øker til 8 timer på 3G, og du kan surfe 10 timer med wifi eller 8 timer med 4G. Standby-tiden oppgis til 225 timer.

iPhone 5 kommer i hvitt med aluminum bakside a la iPad eller i svart med eloksert aluminium bakside.

Mobiltelefonen slippes 21. september i de største markedene, mens vi her hjemme må vente til her vi vente en uke til 28. september.

De amerikanske prisene blir som de gamle prisene for 4S,
Det vil si $ 200 for 16GB, $ 300 for 32GB, $ 400 for 64GB.
iPhone 4S med 16 GB selges nå til $ 100.

Spesifikasjoner
Operasjonell: iOS 6
Skjerm: 4-tommers 1136×640
CPU: Apple A6
Minne: 16/32/64 GB
Kamera: 8 MP + 720p
Trådløst: WLAN 802.11a/b/g/n
Størrelse: 115,2 x 58,6 x 7,6 mm
Vekt: 112 gram
Batteri: 8 timer samtaler, 10/8h surfing, 225 timer standby-tid

1 kommentar

Legg igjen en kommentar

Les også

Snart får vi nordmenn nok en strømmetjeneste å velge imellom.
En mer kompakt og billigere modell av Sony Xperia 1 II. Men med nesten alle de samme spesifikasjonene.
Snart kommer nok en svensk originalserie fra strømmegiganten.
SteelSeries Arctis 9 er et trådløst hodesett med surroundlyd, som funker til både PC og PlayStation-konsollene.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Kompakt high-end med nok krefter.
En nærmere kikk på både innsiden og utsiden av de nye Xbox-ene.
GoPro Hero9 Black har 5K video, enda bedre videostabilisering – og endelig selfie-skjerm.
30. oktober slipper Disney+ sesong 2 av The Mandalorian.
Og prisene blir relativt hyggelige.
Vidvinkelzoom og lyssterk 50mm til Nikon Z.
Med to nye iPads viste Apple ved gårsdagens lansering at verdens mest populære nettbrett, som har ti-års jubileum i år, er kommet for at bli.
Nå måler den også oksygennivået i blodet ditt.
United States Customs and Border Protection har beslaglagt et større parti OnePlus Buds trådløse ørepropper. Myndighetene vurderer at OnePlus har kopiert Apples AirPods.
De fleste spesifikasjonene vet vi allerede. Nå har det kommet nyheter om kameramodulen på den kommende smarttelefonen fra OnePlus.
Med Motorola Razr 5G og Motorola Moto G9 Plus er kinesiske Lenovo klar med mobiler til både store og små lommebøker
Sony lanserer a7C, det minste fullformatkameraet.