Mobil

Mobiltelefonen alle snakker om er endelig her. Hvor bra den nye iPhone 4 egentlig er, skal vi avsløre her.

Ingen har vel den siste tiden kunnet unngå å få med seg at en ny iPhone-modell har vært på trappene. Først lekket det bilder av en prototype som ble gjenglemt på en pub. Etter at den ble lansert i USA, kom det raskt kritiske rapporter om dårlig signalmottak. Nå er den endelig kommet til Norge, og vi kan selv teste telefonen.
Liten, men tøff
Det første man legger merke til er at iPhone 4 er mindre og lettere enn forgjengeren 3GS, men at den likevel føles stødigere og mer robust. Etter et sekunds tvil slår vi den i bordet med full kraft, og det blir ikke en ripe i aluminiumssilikatet. Det er ikke så rart, i og med at det er samme type glass som brukes i vinduer til høyhastighetstog. Stålrammen rundt kantene er ikke bare en designdetalj, men gir også stabilitet og inneholder dessuten de to antennene.
Feilkonstruert?
Det fører oss til spørsmålet om antennene i iPhone 4 er feilkonstruert. Det som har blitt rapportert er at om man holder hånden over et visst punkt på rammen, så mister man flere streker i signalstyrken. Apples svar er at det ikke betyr at signalstyrken virkelig faller så mye, men at signalstyrkeikonet viser feil. Altså har man sluppet en programvareoppdatering som retter opp visningsfeilen. Etter å ha tatt med telefonen rundt på steder med dårlige dekningsforhold, kan vi konstatere at man faktisk kan få signalstyrken til å falle ved å holde mobilen på en viss måte, men den faller ikke veldig mye. Den mister ikke dekningen fullstendig, og man beholder 3G-oppkoblingen. Vi kommer tilbake med en grundigere rapport når vi har testet telefonen over en lengre periode.
Les vår grundige gjennomgang av operativsystemet iOS4 her
Skjermen
En av de mest omtalte nyhetene, og den det kanskje er stilt størst forventninger til, er den forbedrete skjermen som Apple har kalt Retina skjerm. Oppløsningen er hele 960 x 640 bildepunkter, 326 punkter per tomme, hvilket sies å være det mest høyoppløste for noen smarttelefon til dato. Gjennom en enkel test med en nettside i Safari, kan vi konstatere at teksten på 3GS er uleselig grøt mens man faktisk kan skille ut bokstavene på iPhone 4. Skjermen har dessuten bedre kontrast (800:1) og større betraktningsvinkel. Det er ganske enkelt mer krutt i fargene og ikonene ser ut til å ligge direkte på utsiden istedenfor under en glassplate.
Selv om oppløsningen er blitt økt, er det ingen problemer med app-er laget for lav oppløsning. Disse skaleres på en god måte for å passe den nye skjermen. Gradvis tilpasses dessuten app-er til iPhone 4 og iPad.
3GS til venstre og iPhone4 til høyre
Les testen av iPhone 3GS her
Kameraet
Om vi bare kikker på tallene, har oppløsningen økt fra 3 til beskjedne 5 megapiksler, men det er på den andre siden en fornuftig verdi for en mobiltelefon. Mer interessant er den nye bildesensoren som skal gi bedre bilder i dårlige lysforhold. En rask test i et dårlig opplyst rom viser at vi får et tydeligere bilde med mindre støy med iPhone 4. Holder ikke det, så kan man bruke LED-blitsen. Den brukes for øvrig også når man filmer under dårlige lysforhold. Videooppløsningen er nå økt til 720p, og man kan redigere videoer direkte på telefonen takket være iMovie.
iPhone 4 har også et ekstra kamera på fremsiden, som kan brukes til å ta selvportretter eller til videosamtaler. Når man ringer en annen iPhone 4 får man opp et spørsmål om man vil bytte til FaceTime, hvilket fungerer omtrent som å snakke med noen over Skype på datamaskinen. FaceTime krever dog wi-fi-oppkobling, og det er uklart om man i fremtiden kommer til å kunne bruke dette over 3G-nettet.
Se vår grundige test av kameraet på iPhone 4 mandag 9. august på lydogbilde.no

Bilde tatt under dårlige lysforhold. 3GS til venstre, iPhone4 til høyre.
Ny mobil med gammelt tilbehør?
Det nye formatet på mobilen kan muligens skape litt krøll med alt tilbehøret som er laget for den gamle modellen. Man kan likevel kjøpe nye universal dock-adaptere for at den skal passe til gamle iPod-høyttalere og lignende. Vi har prøvd med våre testfavoritter Bose SoundDock Portable og Harman Kardon MS100, og det fungerte utmerket.
Når det gjelder en annen favoritt, Tomtoms GPS-bilholder, så er problemet klemmen som holder rundt toppen og bunnen av mobilen. Har man en såkalt bumper (omslag) på sin iPhone 4 så må man ta den av, ellers blir den for stor. Gjør man imidlertid det, så passer mobilen over all forventning, og sitter ordentlig fast. Vil man i tillegg at den skal få støtte også i bakkant, så fungerer det faktisk utmerket å sette på en helt vanlig møbelknott.

 

Annet
På oversiden sitter det en ny mikrofon som snapper opp bakgrunnslyd og eliminerer den, på samme måte som ørepropper med noice-cancelling (støyreduksjon) gjør.
iPhone 4 bruker den samme A4-prosessoren som finnes i iPad, noe som gjør at telefonen kan håndtere flere app-er samtidig uten å bli treg. Den er også strømgjerrig, noe som faktisk gjør at iPhone 4 har bedre batterilevetid enn tidligere modeller.
Den inneholder til og med en treveis gyro som skal gi bevegelsesspill og andre applikasjoner bedre kontroll. Eksakt hvordan det skiller seg fra den gamle aksellerometeren, er noe uklart.
Man bør også være oppmerksom på at iPhone 4 bruker et mikro-simkort. Å klippe til sitt gamle simkort anbefales ikke. Bestill heller et mikro-simkort fra mobiloperatøren din.
Selvsagt kjører telefonen iOS 4 ut av esken, hvilket gir alle fordeler med mapper for applikasjoner og mulighet for multitasking, slik at man kan kjøre programmer i bakgrunnen, mens man for eksempel laster ned epost.
Her finner du flere mobiltester

 

Konklusjon

iPhone4 ser ut til å innfri alle løfter. Den er mindre, mer robust og har enda bedre batterilevetid. Skjermen er fantastisk og kameraet begynner nå å føles virkelig anvendelig. Så lenge man kan oppgradere til en grei pris, er den et selvsagt kjøp for Apple-fans, in-folk og teknofriker generelt.
+
Lekker kvalitet
Sylskarp skjerm
Lynrask
Godt kamera
HD-video

FaceTime kun over wi-fi
FaceTime kun på iPhone 4
Spesifikasjoner:

Prosessor: Apple A4 1GHz
Minne: 512 MB
Lagring: 16 eller 32 GB
Størrelse: 115 x 59 x 9 mm
Vekt: 137 gram
Skjerm: 3,5 tommer, 960 x 640 punkter, 326 ppt
Kamera: 5 Mpix, LED-blits
Video: 720p, 30 bps
Taletid: 7 t (3G), 14 t (2G)
Standby-tid: 300 t
Pris fra 4.890 kr*
*uten abonnement

www.apple.no
iPhone får du kjøpt her:
Apple Store
Telenor
NetCom
Chess

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

Marius


Siste artikler:

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.