Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Nyhet

iOS 16 – En liten oppdatering med et hav av nyheter

Et nytt operativsystem er på vei til din iPhone. Ingenting revolusjonerende, men du får et drøss av spennende funksjoner

Skrevet av / 06.06.22 - 22:15
iOS 16 – En liten oppdatering med et hav av nyheter

Apple har nettopp skutt startskuddet for den årlige utviklerkonferansen World Wide Developers Conference 2022 (WWDC), i Cupertino, California.

Først på agendaen var avdukingen av den nyeste versjonen av iOS, Apples mobil operativssystem til iPhone.

iOS 16

Den nyeste utgaven av iOS er nummer 16 i rekken, og iOS 16 byr på et hav av nye funksjoner, selv om systemet ikke har gjennomgått den samme omfattende forandringen som i fjor, da Apple lanserte iOS 15.

Låseskjerm

Blant de viktigste nyhetene er en stor oppdatering av låseskjermen, som nå vil kunne personliggjøres i enda større grad enn tidligere.

iOS 16

Nå vil man kunne velge mellom forskjellige skrifttyper, farger og maler for låseskjermen, i tillegg til at man kan velge ulike låseskjermer til forskjellige Fokus-moduser.

Widgets, som Apple lanserte med iOS 15, har nå også kommet til låseskjermen – det kan f.eks. være Kalender, Fitness eller Vær – og Apple har også gjenoppfunnet varsler, som nå kommer rullende fra bunnen av skjermen.

I tillegg har Apple funnet på en ny type varsel, Live Activities, som fungerer som en slags midlertidig widget. Det kan f.eks. være en varsel fra nyhets-appen, som oppdateres kontinuerlig.

Meldinger

Hvis man er vant til meldingsapper som WhatsApp eller Telegram, kjenner man allerede til muligheten til å slette en sendt melding.

Denne muligheten får man nå også på Apples egen Meldinger-app, i tillegg til at man vil kunne redigere allerede sendte meldinger.

iOS 16

En annen velkommen nyhet i Meldinger-appen er støtte av SharePlay, slik at man lytte eller se innhold sammen med venner eller familie direkte i appen.

Kamera

Med Live Text kan Apples kamera allerede oversette tekst fra bilder eller direkte i kamerasensoren.

Men med iOS 16 utvides denne funksjonaliteten til video. Dermed vil man kunne sette en video på pause og bruke Live Text til å oversette tekst som kommer opp. Som de andre Live Text-funksjonene ser det ut til at denne funksjonaliteten kun er tilgjengelig mellom store språk som engelsk, fransk, tysk eller kinesisk.

En annen kamerafunksjon er muligheten til å bruke Familiedeling til å sette opp en delt fotomappe – iCloud Shared Photo Library – som alle familiemedlemmer kan bruke til å dele bilder. Bildene vil fremover kunde sendes direkte til den delte mappen fra kamera-appen.

Hjem og CarPlay

Det er også en ny Hjem-app på vei til både iOS, iPadOS og macOS.

iOS 16

Den største nyheten er at Apples produkter snart vil støtte den felles Smart Home-standarden Matter, men selve appen har også blitt redesignet. F.eks. vil man nå kunne legge til en Hjem-widget på mobilens låseskjerm.

En annen stor nyhet hørte vi allerede rykter om i fjor høst. Apple Carplay utvides slik at alle bilens skjermer støttes, i tillegg til at Carplay i fremtiden vil få en dypere integrasjonen med bilen enn tidligere.

iOS 16

Den dype integrasjonen skal gjøre det mulig for brukeren å få tilgang til og kontrollere f.eks. bilens temperatur, forskjellige klimasoner i bilen samt avising, høyttalerinnstillinger, herunder EQ og balance; seter og armlener samt speedometer og drivstoffmengde.

Betaversjonen av iOS 16 vil angivelig kunne lastes ned i løpet av de neste timene, mens den endelige versjonen er forventet til høsten. 

Peter Gotschalk
(f. 1973): Sjefredaktør L&B Home. Peter har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2012. Han har vært aktiv som tech-journalist for tallrike medier siden 1998, blant annet som sjefredaktør for gadgetmagasinet GEAR og som journalist for magasinene PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartmobiler og andre bærbare enheter samt om teknologisk innovasjon, inkludert 5G, elektrisk mobilitet og smarte hjem.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Smart kombi-lader til ferieturen

Hva vil Apple vise i juni?

Galaxy Tab S6 Lite oppgraderes

Design drømmemobilen din

Enklere å bytte fra iPhone til Android

Se Google Pixel på stor skjerm

Samsung klar med to nye budsjettvennlige mobiler

Magnetisk lagringsdisk til mobile filmskapere

Polestar-mobiltelefonen er på vei

Apple tillater likevel webapper

Budsjettmobil fra Nothing

Ringenes Herre?

0
Lyd & Bilde
Scroll to Top