Microsoft "gjør en Nexus"

Windows Phone 8X by HTC er ikke bare HTCs men også Microsofts referansemodell for det kommende, mobile operativsystemet Windows Phone 8.
forfatter

Google har flere ganger latt filmaer som HTC, Samsung og Asus produsere «rene» Android-produkter under navnet Nexus – herunder Samsung Nexus S, Google Nexus One produsert av HTC og Google Nexus 7 produsert av Asus. Formålet har vært å vise hvordan Google mener firmaets operativsystem bør ta seg ut uten endringer, nå når en rekke forskjellige hardwareprodusenter markedsfører sine egne smarttelefoner og nettbrett basert på Android.

Den ideen synes Microsoft åpenbart godt om, for nå har programvaregiganten, som er på trappene med en kjempelansering av Windows 8 til både PC, nettbrett og smarttelefoner, latt taiwanske HTC produsere to såkalte signaturtelefoner, som skal være Microsofts referansemodeller av Windows Phone 8.

Hvis man så undrer seg over at det er HTC og ikke Nokia som produserer Microsofts utstillingsstykker, så skyldes det kanskje at samarbeidet mellom HTC og Microsoft går mange år tilbake. Således var det HTC, som helt tilbake i 90-årene produserte de populære PDA-ene Compaq iPAQ basert på Windows CE, og den første Windows-baserte smarttelefon, Orange SPV, ble jommen meg også produsert i Taiwan.

Windows Phone 8X by HTC
Flaggskipmodellen skiller seg en hel del fra Nokia Lumia 920, som ble presentert for få uker siden. Det er helt bevisst, for Windows Phone 8 kan ikke tilpasses og endres i samme grad som Android, så derfor er det HTCs klare strategi å skille seg fra konkurrentene på design og hardware. Det forteller HTCs danske direktør, Peter Frølund.

Windows Phone 8X by HTC linker da bestemt heller ikke på HTCs eksisterende Android-enheter på noen måte. Den er tykkere på midten enn ute ved kantene – noe HTC kaller en «pillow design» – hvilket skal gi en bedre brukeropplevelse, fordi telefonen former seg etter rundingen i håndflaten. Dessuten kommer den til å virke tynnere og slankere enn den faktisk er.

Vi har prøvd telefonen, og den virker virkelig utrolig lett og elegant – i motsetning til Nokia Lumia 920, som avgjort passer bedre i store, hardbarka mannehender – uten at det har gått utover byggekvaliteten. Vekten er bare 130 gram, og telefonen måler 132,35 x 66,2 x 10,12 mm.

Skjermen er av berøringsvarianten på 4,3″. Den har en imponerende høy oppløsning på 1280 x 720 piksler, hvilket gir en ppi på 341, og den er av typen Super LCD 2. Bak skjermen sitter en 1,5 GHz dobbeltkjernet prosessor fra Qualcomm, 1 GB samt 16 GB lagringsplass, som dessverre ikke kan utvides med et eksternt minnekort. 4G/LTE støttes ikke, heller ikke HSPA+ eller DC-HSDPA, så det er ikke den høye nettverkshastigheten man har satset på hos HTC.

I stedet har man fokusert på god lyd med innebygd Beats Audio og en innebygd forsterker.

Her er de øvrige spesifikasjonene:

Operativsystem: Windows Phone 8
Minne: 16 GB lager + Skydrive, 1 GB RAM
Tilslutninger: 3,5 mm stereo audio jack, Bluetooth 2.1, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, microUSB, NFC
Kamera: 8 MP med autofokus, LED blitz, f/2.0 blender med 28mm linse, 1080p HD video, 2,1 MP frontkamera med 1080p HD video
Batteri: 1.800 mAh
Pris: ca. 4.100 kroner

Windows Phone 8S by HTC
Selvsagt kommer det også en litt billigere modell, som ikke har riktig så mange funksjoner som flaggskipmodellen 8X, men som er rettet mot det samme massemarkedet som den nye Nokia Lumia 820.

Windows Phone 8S by HTC er med sine 113 gram go 120,5 x 63 x 10,28 mm en smile minder og lettere enn 8X, men den har likevel fått plass til en berøringsskjerm på 4″. Oppløsningen er imidlertid bare 800 x 480 piksler. Det er også spart på ytelsen, men spesielt på lagringsplassen må man sluke en kamel. 8S har bare 4 GB innebygd minne, men kan til gjengjeld utvides med et eksternt microSD-kort. I alt kan man altså komme opp i 36 GB minne med Windows Phone 8S, men ikke uten å bruke ekstra penger på minnekort.

Et frontkamera har denne modellen ikke, og hovedkameraet må nøye seg med 5 MP og f/2,8 blender og en 35 mm linse.

Prisen er til gjengjeld 1.500 kroner mer nådig mot lommeboka di.

Her er de resterende spesifikasjonene:

Operativsystem: Windows Phone 8
Skjerm: Super LCD
Minne: 4 GB + microSD-kort, 512 MB RAM
Nettverk: HSPA, GSM, GPRS, EDGE
Tilslutninger: 3,5 mm stereo audio jack, Bluetooth 2.1, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n
Kamera: 5 MP med autofokus, LED blitz, f/2.8 blender med 35mm linse, 720p HD video
Batteri: 1.700 mAh
Pris: ca. 2.500 kroner

Begge telefoner skal være klar i butikkene til november.

htc.com

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Strategisjef og journalist. Peter har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2012. Han har vært aktiv som tech-journalist for tallrike medier siden 1998, blant annet som sjefredaktør for gadgetmagasinet GEAR og som journalist for magasinene PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartmobiler og andre bærbare enheter samt om teknologisk innovasjon, inkludert 5G, elektrisk mobilitet og smarte hjem.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.