Her er iPhone 7

Og nesten alle ryktene var sanne!

Skrevet av / 07.09.16 - 22:15
Her er iPhone 7

Som ventet ble den neste iPhone i den 10 år lange rekken lansert i San Franscisco i dag. Og den heter, som ventet iPhone 7. Og akkurat som med 6s og 6s  plus kommer den i to utgaver: En normal og en større «Plus» -utgave med flere funksjoner.

Ryktene om hvordan neste generasjon iPhone ville bli, har vært mange. Og så godt som alle viste seg å være sanne. Bortsett fra de som sa at at designet ville være uendret.

Vanntett med nytt kamera

Syveren er forbedret på 10 områder:

Designet er strammet opp, antennen er nå bedre skjult, og ut over de velkjente Silver, Gold og Rose Gold kommer to nye farver på iPhone-paletten: Jet Black, som er i høyglanset sort, og så det nye sort, som Apple har valgt å kalle «Black».

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

Hjem-knappen er nå blevet et trykkfølsomt berøringsfelt, som gjør det mulig å legge enda flere funksjoner til hjemknappen.

Den er endelig vann- og støvtett etter IP67-standarden. Så den tåler en å dekkes av vann.

Den største nyheten er dog kameraet. Et nytt 12 Mp kamera med optisk bildestabilisering, blenderåpning på  f1.8 (mot f2.2 på 6s Plus, red. amn), seks-elementers-optikk, 60% hurtigere sensor og 4-elementers LED-blits.

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

En såkaldt Flicker-sensor korrigerer for blinkfrekvensen på kunstig lys. Og bildeprosessoren klarer 180 milliarder operasjoner på 25 millisekunder.

Frontkameraet er på 7 Mp.

iPhone 7 Plus får mulighed for uskarp baggrund takket være to optikker. Foto: Apple
iPhone 7 Plus får mulighet for uskarp bakgrund takket være to objektiver. Foto: Apple

Storebror iPhone 7 Plus har samme 28-mm kamera som den normale 7-eren, men i tillegg tele og 2X zoom. Det betyr til dels, at man kan komme tettere på motivet uten at ty til digital zoom, dels gir det mulighet for noen snasne triks. Ved hjelp av de to kameraene og en oppdatert foto-app, kan man få uskarp bakrunn på samme vis som dyre, proffe teleobjektiver.

Det skjer ved å forgrunnen fra bakgrunnen og defokusere bakgrunnen. Funksjonen er ikke klar ved lanseringen av iOS 10, som kommer den  13. september, men kommer senere på året.

Skjermen, kalt Retina HD Display, er 25 prosent klarere enn forgjengeren, med større fargeromfang og med 3D Touch. Akkurat som ventet.

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

Men ingen hodetelefonugang

Lydsiden er også oppgradert. Her er det to høyttalere, slik at man får stereolyd. Lydstyrken har også fått et boost.

De nevnte rykterne om den analoge 3.5 mm hodetelefonutgangens død var også sant.

iPhone 7 kommer med Lightning-kontakt. Intet annet. der medfølger dog en Lightning-til 3,5 mm-adapter i esken, noe som kan virke som et sært kompromiss. De medfølgene EarPods kommer nå i en Lightning-utgave.

AirPods er Apples nye trådløse in-ear-hovedtelefoner, som kan brukes enkeltvis eller sammen. Foto: Jonas Ekelund, Lyd & Bilde.
AirPods er Apples nye trådløse in-ear-hodetelefoner, som kan brukes enkeltvis eller sammen. Foto: Jonas Ekelund, Lyd & Bilde.

Man snakket om kun trådløs lyd. AirPods er navnet på et sett trådløse ørepropper. Det er ikke kabel mellom dem, slik at de kan brukes enkeltvis. Batteritiden er fem timer på hver, eller 24 timers standby. Etuiet inneholder imidlertid et batteri til som kan lade på farten, som øker spilletiden til 24 timer.

Også Apple-eide Beats Audio kommer med nye trådløse hodetelefoner, bygget over samme lest som AirPods.

Apple Pay er i seg selv ikke forbedret, men tjenesten rulles nå ut i ennå flere land, ikke minst Japan. Betaling med Apple Pay utgjør nå 90% av kontaktløse betalinger i USA.

Sist, men ikke minst,  iPhone 7 er selvfølgelig kjappere enn forgjengeren. A10-prosessoren skal være 40 prosent kjappere enn A9 – og dobbelt så rask som A8.

Tross de ekstra kreftene er batteritiden forbedret, om enn ikke mye. iPhone 7 har en brukstid, som er omkring to timer lengre enn iPhone 6s.

Og så kommer selvfølgelig spørsmålet: Når og hvor mye?

Forsalget starter på fredag 9. september. Og leveringen allerede 16. september.

iPhone 7 kommer til å starte på 7390 kr for 32 GB-utgaven, mens 7 Plus starter på 8790 kr, også det for 32 GB. Begge kommer dessuten i varianter med 128 GB og 256 GB lagring.

IPhone 6S og 6S Plus- og SE – kommer til å fortsette parallelt med iPhone 7.

En milliard iPhones

At iPhone har vært en suksess, er mildt sagt. Tim Cook kaller iPhone telefonen alle sammenlignes med. Og det er nok å sammenligne med: Det er solgt over en milliard iPhones siden lanseringen i 2007!

Vi har en mann på plass i San Francisco, som bringer en førstehåndsrapport, når han har fått kjempet seg gjennom køen i demolokalet, og fått prøvd Apple iPhone 7.

John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dine neste Ray-Bans blir ikke bare stilige, de blir også smarte!

Samsung lekker neste Galaxy

Xiaomi gir deg smarte helsefunksjoner

Ny Xiaomi 13T-serie

Garmin-klokke for en aktiv livsstil

Nå er iOS 17 her

Scroll to Top