Mobil:

Apples nye iPhone 4 er i salg fra 24. juni og har høyoppløst pekesjerm, 5 megapiksel kamera med LED-lampe, HD-video, 40 prosent bedre batteritid og kamera for videotelefoni. Pluss cirka 95 andre nye ting:


Slik ser den nye iPhone 4 ut. Apples nye smartmobil er har fått ny formfaktor, med 90 graders sider og en helt flat bakside. Som gjør at den ligger støtt dersom man skal sende SMS mens mobilen ligger på skrivebordet.
HD-skjerm
iPhone 4 som forøvrig er 9,3 mm tynn – 24 prosent tynnere enn forgjengeren iPhone 3GS – er bygget i rustfritt stål og herdet glass. Apple hevder at glasset er 30 ganger sterkere enn plast, og skal være langt mer ripebestandig, omrent som safirglasset på de tøffeste klokkene fra Rolex, Omega og lignende. Under glasset sitter foruten Apples egen A4 prosessor, som vi kjenner fra iPad, en ny høyoppløst pekeskjerm på 3,5 tommer.

Skjermen har en oppløsning på 960 x 640 piksler, med en pikseltetthet på hele 326 punkter per tomme, det er fire ganger mer enn forgjengeren. Den nye skjermen, som forøvrig er et IPS-panel, har mye bedre innsynsvinkel, større fargespekter og fire ganger høyere kontrast, noe som ikke bare skal få video, film og bilder til å se mye bedre ut, men også gjøre lesbarheten på skjermen langt bedre enn man er vant til på mobilskjermer.
Og bedre enn på OLED-skjermer, i følge Apple.

iBook app
Retina Display kaller Apple skjermen, som er forberedt for Apples kommende iBook app. Som er for bøker hva iTunes Store er for musikk. Nøyaktig hva som vil bli tilgjengelig er ikke kjent, men man skal kunne laste ned ebøker fra iBook Store rett på mobilen, feks på et trådløst nettverk, og deretter kan de deles mellom andre enheter, som en MacBook, iPad, iPod touch, uten at eboken må kjøpes en gang til for hver enhet.

5 Mp kamera – HD-video
iPhone 4 har selvsagt fått et helt nytt kamera. Med 5 megapíksler, med 5 x digitalzoom, LED-blits og HD-video i 720/30fps-kvalitet, og slik sett kommet et langt skritt nærmere konkurrentene. Selv om iPhone 4 ikke akkurat er noen megapikselkonge, lover Apple at bildekvaliteten ikke skal være noe dårligere. Pikseltettheten på bildebrikken er feks den samme som på iPhone 3GS, hvilket betyr at bildebrikken på iPhone 4 må være større enn på 3GS, i tilfelle, et klart fremskritt. Den er også bakbelyst, hvilket betyr at bildebrikken er dobbelt så følsom for lys som en vanlig CCD-bildebrikke, og derfor gir mindre bildestøy i lite lys.
iMovie for iPhone
Apple har en iMovie app på gang for iPhone. Den fungerer nesten som iMovie for Mac, hvor man kan redigere video i HD-kvalitet, legge til overganger og temaer, og legge inn stillbilder og musikk på videoen. Som man selvsagt kan dele på sosiale medier og YouTube.

FaceTime
Den har også et kamera på fronten for videochat, eller videotelefoni – eller FaceTime som Apple kaller det. Slik at man kan se andre som har ekstra forovervendt kamera på sin mobil, når man snakker med dem. Man kan også velge å bruke kameraet bak på iPhone, slik at den man snakker med kan se det samme som deg på sin skjern.
Mobilen har også fått to mikrofoner, den ene plukker opp støy som fasevendes i en krets og sendes ut i motfase, slik at den som lytter hører stemmen klarere. Denne aktive støydempingen er utbredt på hodetelefoner, og fungerer ofte veldig godt.


Gyro
En annen kul ting med iPhone 4, er at i tillegg til bevegelsesensoren som vipper skjermbildet automatisk når du snur mobilen, har den fått gyroskop, og dermed bevegelsessensor i seks retninger.

Det åpner for svært festlige måter å spille på, med iPhone. For da kan man bevege seg – og mobilen – mer som håndkontrollen til en Nintendo Wii og få en helt annen grad av interaktivitet når man spiller.
Bedre batteritid
Blant mange andre nye og forbedrede ting med iPhone 4, er opp til 40 prosent bedre taletid på en batterilading. støtte også for trådløs 802.11n format på Wi-Fi, som går dobbelt så fort som på en iPhone 3GS, og den leveres med Apples operativsystem  iOS 4 som standard.
iOS 4 skal vi fortelle mer om i neste nummer, men det nye operativsystemet som slippes for gratis nedlasting 24. juni, er i høy grad med på å gjøre brukeropplevelsen på en iPhone til en førsteklasses opplevelse. Blant annet er multitasking standard…

Og best av alt: Alle med en iPhone 3G eller 3GS kan oppdatere sin iPhone gratis til iOS 4 fra 21. juni, med noen manglende funksjoner for 3G-eiere.
Tilgjengelig i slutten av juli
iPhone 4 vil bli tigjengelig i Skandinaviske markeder i slutten av juli, men salg av iPhone 4 starter allerede 24. juni i USA, Japan, Frankrike, Tyskland og England.
iPhone 3GS fortsetter, men kun som en 8 GB versjon.
Kort oppsummert er de tørre fakta for iPhone 4 slik:

16 eller 32 GB internminne
Mikro SIM-kort
UMTS/HSDPA/HSUPA-nett (850, 900, 1900, 2100 MHz)
GSM/EDGE (850, 900, 1800, 1900 MHz)
802.11b/g/n Wi-Fi
Bluetooth 2.1 + EDR trådløs overføring
Assistert GPS
Digitalt kompass
3.5-tommers bredformat Multi-Touch pekeskjerm
960 x 640 piksler skjermoppløsning på 326 ppi
800:1 kontrastomfang
Standby: Opp til 300 timer
Taletid: Opp til 7 timer på 3G
Internettbruk: Opp til 6 seks timer på 3G
Opp til 10 timer på Wi-Fi
Videoavspilling: Opp til 10 timer
Musikkavspilling: Opp til 40 timer
Tre aksers gyrosensor
Akselerometer
Nærhetssensor
Lyssensor
Videoopptak, HD 720p opp til 30 bilderammer per sekund med lyd
5-megapiksler kamera
VGA-kvalitet på foto og video opp til 30 fps med frontkamera
Pekefokus på video og foto
LED-blits
Foto- og video geotagging
115.2 x 58.6 x 9.3 mm
137 gram

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.