Slik bytter du fra iPhone til Android

… og ta alt innholdet med deg. Det er lettere enn du tror.

Skrevet av / 12.05.15 - 00:01
Slik bytter du fra iPhone til Android

Siden jeg fikk min første iPhone 3GS i 2010 har jeg vært en dedikert iPhone-bruker. I de fem årene som har gått har jeg opplevd litt av hvert. For eksempel Antenne-gate med iPhone 4, Apple Maps-katastrofen med iPhone 5 og bøyegaten med iPhone 6 Plus. Alt sammen uten et kny.

Og på grunn av min jobb har jeg også hatt utallige Android-smartmobiler mellom hendene. Til og med mange lekre av slagsen. Som den første superlekre HTC One eller den supertynne og billige Huawei Ascend P7. Men rent privat har jeg alltid sverget til iPhone. Inntil nå.

Så kom Samsung med den nye Galaxy S6 edge, og jeg kunne merke at kroppen ble yr som en nyforelsket tenåring. Den lekre mobilen måtte jeg ha, og jeg likte den så godt at jeg ville bruke den som min hverdagstelefon, og dermed forvise min iPhone 6 til skrivebordsskuffen.

 

Men … hva med alt innholdet?

Det er superenkelt å skifte til en ny iPhone, hvis man fra før er en iPhone bruker. Man lager bare en sikkerhetskopi av sin gamle iPhone i iCloud eller iTunes, og så kan man så lett som ingenting gjenopprette alle sine apper, bilder, e-mailer og meldinger, alle sine kontakter, alle sine filmer og TV-serier og all sin musikk på den nye iPhone.

Med hva gjør man hvis man vil skifte til en Android smartmobil? I de første årene svevde svaret i luften, men nå gjør mange av de store produsentene av Android-mobiler hva de kan for å gjøre det så lett som mulig for tidligere iPhone brukere å skifte til nettopp deres Android-modeller. Det var altså håp om at den nye Samsung Galaxy var innenfor rekkevidde.

 

Forskjellige produsenter har forskjellige løsninger

Man må ikke være egoistisk, så jeg bestemte meg for ikke bare å finne ut hvordan man skifter fra iPhone til Samsung Galaxy, men også om andre store produsenter hadde lette løsninger på problemet. Det har både HTC og Sony, og til dem som vi skifte til andre Android-modeller er det også et par knep som kan få i hvert fall en del av iPhone-innholdet med over på Android-plattformen.

Denne artikkelen har derfor blitt til en form for guide, hvor vi gjennomgår tre produsenters overføringsverktøy – HTC, Samsung og Sony – samt en veiledning i hvordan man manuelt kan flytte data fra sin iPhone til sin nye Android smartmobil.

 

 

Før du går i gang…

IPHONE:
iphone-6-OppslagSørg for at din iPhone er sikkerhetskopiert til iCloud og at sikkerhetskopien er aktuell. Velg innstillinger, iCloud, Sikkerhetskopi. Her ser du når din siste backup er lastet opp til iCloud. Trykk Sikkerhetskopier nå for å lagre en aktuell backup. Alternativt må du sørge for at din iPhone er sikkerhetskopiert til iTunes og at sikkerhetskopien er aktuell.

ANDROID:
Android_oppslagFor alle Android-mobiler gjelder det at man først må ha aktivert sin smartmobil og foretatt grunnleggende innstilinger. Sett inn SIM-kortet og følg veiledningen. Opprett forbindelse til internett enten via Wifi eller mobilnettverket. Men la i første omgang vær med å logge inn via din Google-konto. Hvis du tidligere har hatt en Android-smartmobil vil tidligere innstillinger ha blitt importert fra eventuell sikkerhetskopi, og Android-apper du tidligere har hentet i Google Play vil bli lastet ned til mobilen. Vær alltid oppmerksom på hvor mye lagerkapasitet det er i din Android-smartmobil. Ingen av de automatiske synkroniseringsmetoder vi nevner i denne guiden kan overføre data direkte til et microSD-kort.

 

 

Disse data får du med fra din iPhone

 
Manuelt
HTC
Samsung
Sony
Kontakter
x
x
x
x
E-mailer
Kalender
x
x
x
SMS-er
x
x
x
Bilder (kamera og fotostream)
x
x (pluss bilder fra fotobibliotek)
x
x
Video (kamera, fotostream og film/TV fra iTunes)
x
x (kun fra kamera og fotostream)
x
Musikk
x
x
x (kun via iTunes)
x (all musikk via iTunes, kun playlister via iCloud)
Innstillinger (f.eks. passwords)
Apper
x (kun via iCloud)
x
Seneste samtaler
x
x
x
Bokmerker
(x)
(x)
(x)

 

 

Når iMessage ikke vil gi slipp!

Før du skifter fra iPhone til en Android-mobil er det meget viktig at du har slått av iMessage på din iPhone samt fjernet ditt nummers forbindelse til din Apple-id. Hvis du ikke gjør begge deler vil du ikke kunne motta meldinger som sendes til din nye Android fra en iPhone. Noen brukere opplever til og med at de overhodet slett ikke kan sende eller motta SMS-er. Grunnen er blant annet at ditt telefonnummer er knyttet til din Apple-id i Apples system, og er den tilknytning ikke blitt ordentlig avbrutt, vil meldinger sendt til ditt nummer fra en annen iPhone automatisk bli forsøkt levert som iMessage til din Apple-id, og meldingen dukker aldri opp på din Android-mobil.

For å slå av iMessage fra din iPhone: Velg Innstillinger og deretter Meldinger. Øverst i menyen slår du av iMessage ved å trykke på knappen slik at den skifter farge til hvit. Deretter ser du lenger ned i menyen og velger Send og motta. Øverst på den neste skjermen står din Apple-id. Klikk på e-mail adressen og velg Logg ut i pop-up menyen.

For helt å slette ditt telefonnummers forbindelse til din Apple-id åpner du en nettleser og går inn på https://appleid.apple.com/. Velg Administrer din Apple-id og logg deretter inn på siden. I menyen til venstre velger du Adgangskode og sikkerhet. Svar deretter på dine sikkerhetsspørsmål og slutt av med å endre ditt passord. På den måten blir forbindelsen mellom din Apple-id og alle enheter som er knyttet til den via iCloud avbrutt – det gjelder også til ditt telefonnummer som nå vil kunne sende og motta SMS-er som normalt.

Samsung Smart Switch Mobile

Kompatibel med: Alle Galaxy smartmobiler fra hhv S II og Note I og senere.
Web: Samsung.com

1.

På din Samsung Galaxy åpner du Google Play. Her logger du inn med din Google-konto for å kunne laste ned apper. Før du kan gå videre kan det være at en rekke Google-apper (som Gmail, YouTube og Google Maps) blir oppdatert. I Google Play søker du etter «Samsung Smart Switch». Velg den øverste appen på resultatlisten og velg så Installer. Når appen har blitt installert velger du åpne. Kryss av i rubrikken nederst på skjermen for å bekrefte vilkår og betingelser.

SamsungSmartSwitchMobile1 SamsungSmartSwitchMobile2 SamsungSmartSwitchMobile3

 

 

2.

På den følgende skjermen velger du iOS-enhet under «Velg din gamle enhet» og trykk så på Start. Ved «iOS til Galaxy» velger du den øverste mulighet, Importer fra iCloud. Fyll inn din Apple-id og passord.

SamsungSmartSwitchMobile4 SamsungSmartSwitchMobile5 SamsungSmartSwitchMobile6

 

 

3.

Når du har logget inn får du så en oversikt på skjermen over alle de sikkerhetskopier som er lagret på din iCloud-konto. Hvis du har flere iOS-enheter som er sikkerhetskopiert til iCloud, vil alle dukke opp på listen. Velg den riktige sikkerhetskopien (se eventuell på datoen under navnet).

SamsungSmartSwitchMobile7
 

 

4.

På det neste skjermbildet kan du velge hvilke informasjoner som vil bli importert til din Samsung Galaxy. Du kan velge mellom Kontakter, Kalender, Notat, Programliste, Samtalelogger, Alarm, Bokmerker og Wi-Fi. Sett kryss i alle relevante felt og trykk Importer. Og så går alt av seg selv.

SamsungSmartSwitchMobile8 SamsungSmartSwitchMobile9 SamsungSmartSwitchMobile10

 

 

5.

Når importen er ferdig trykker du på Fortsett for å importere bilder, videoer, dokumenter og meldinger. På skjermbildet Beskjeder og andre filer kan du se hvor lang tid det vil ta å importere de valgte data, hvor mye de fyller og hvor stor plass som er tilgjengelig. Kryss av for Meldinger, Bilder, Video og Dokumenter hvis du ønsker å importere disse data og trykk deretter på Importer.

SamsungSmartSwitchMobile11 SamsungSmartSwitchMobile12 SamsungSmartSwitchMobile13

 

 

6.

Når overføringen er ferdig kommer du til det siste skjermbildet, hvor du har mulighet for å laste ned apper som ligner dem du hadde på din iPhone. Trykk på Download lignende apper for å gå til skjermbildet Apps fra en annen enhet. Her finner du en liste under Matches over alle apper fra din iPhone og de tilsvarende apper fra Google Play. For å installere en app må du velge Installer ut for appen. Under Anbefalinger ser du apper som ikke finnes i Google Play (som for eksempel Garageband, Pages eller Numbers) og de apper som din Samsung mener ligner mest.

SamsungSmartSwitchMobile14 SamsungSmartSwitchMobile15 SamsungSmartSwitchMobile16

 

Samsung Smart Switch for PC/Mac

Kompatibel med: Alle Galaxy smartmobiler fra hhv. S II og Note I og senere.
Web: samsung.com

1.

Hvis du ikke sikkerhetskopierer din iPhone til iCloud, men til iTunes på din Mac eller PC kan du velge denne muligheten. Last ned Smart Switch. Installer og start så programmet på din datamaskin. Koble til Samsung Galaxy med den medfølgende USB-kabel.

SamsungSmartSwitchDesktop1

 

2.

Smart Switch gjenkjenner automatisk at Samsung Galaxy er tilkoblet. Velg om du vil kopiere en sikkerhetskopi fra en iPhone eller Blackberry (velg iPhone) og Smart Switch vil automatisk finne den nyeste sikkerhetskopien i iTunes. Krypterte sikkerhetskopier støttes ikke.

SamsungSmartSwitchDesktop2

 

3.

Klikk på neste for å få en oversikt over hva du kan overføre fra iTunes til Samsung Galaxy. Velg de data du vil overføre og trykk på Start overførsel. Overførselen kan ta litt tid avhengig av hvor mange gigabyte data du overfører til mobilen.

SamsungSmartSwitchDesktop3

 

4.

Hvis du har brukt Samsung Smart Switch Mobile fra Google Play på din Samsung Galaxy for å kopiere en sikkerhetskopi fra iCloud kan du likevel bruke en iTunes sikkerhetskopi for å kopiere musikk fra din gamle iPhone til din nye Samsung smartmobil.

SamsungSmartSwitchDesktop4

 

HTC Sync Manager

Kompatibel med: Alle smartmobiler med HTC Sense 4.0 og senere.
Web: htc.com

1.

Last ned HTC Sync Manager som gratis download til Mac eller PC, aksepter sluttbrukerlisensavtalen og trykk deretter Hent. Installer og start så programmet på din datamaskin. Koble til HTC-mobilen via USB.

HTC_Sync_Manager1

 

2.

Velg Overførsel og Backup og trykk så Kom i gang under Fra iPhone. Programmer finner herved automatisk iPhone-sikkerhetskopier i iTunes. Velg den korrekte og klikk Ok.

HTC_Sync_Manager2

 

3.

Nå kan du velge akkurat hvilke data du vil fra iPhone-sikkerhetskopi som skal kopieres til HTC-mobilen. Det være seg Kontaktpersoner, Kalender, Meldinger, Spillelister, Bilder og Bokmerker. Hvis du allerede har innhold på HTC-mobilen kan du krysse av nederst i programvinduet for å erstatte innholdet på din HTC med innholdet fra din iPhone. Hvis du ikke velger å erstatte innholdet på din HTC, vil de data som synkroniseres fra din iPhone-sikkerhetskopi bli flettet sammen med de data, eksempelvis kontakter, som er på din HTC fra før.

HTC_Sync_Manager3

 

4.

Når overføringen av data fra iPhone-sikkerhetskopi er ferdig er det ifølge HTCs nettside meningen at HTC Sync Manager automatisk skal åpne som app på din HTC mobil, og hvor du så skal kunne velge hvilke av dine apper fra iPhone du vil hente i Google Play. Men selv etter flere forsøk fikk vi aldri denne funksjonen til å virke. Til gjengjeld kom blant annet både SMS-er, bilder og sanger med over til HTC-mobilen.

HTC_Sync_Manager6 HTC_Sync_Manager4 HTC_Sync_Manager5

 

5.

Til gjengjeld kan du med HTC Sync Manager kopiere musikk fra ditt iTunes bibliotek til HTC-mobilen nummer for nummer og album for album. Velg Musikk i programmets øverste rad og klikk deretter på det lille mobilsymbolet under den kunstner, det album eller den sang du ønsker å overføre. Det samme kan du gjøre med bilder, videoer og andre filer fra din iPhone-sikkerhetskopi under henholdsvis Galleri og Filer i programmets øverste rad.

HTC_Sync_Manager7

 

Sony Xperia Transfer Desktop

Kompatibel med: Alle Sony Xperia smartmobiler med Android 4.3 eller enere.
Web: sonymobile.com

Prinsipielt skal man kunne overføre data fra iPhone til Sony Xperia via Android-appen Xperia Transfer Mobile ved å koble de to mobilene direkte sammen via en såkalt Xperia Transfer-kabel, som i virkeligheten er en helt alminnelig såkalt USB hosting kabel. Men da denne kabelen ikke følger med noen Sony Xperia-mobil, og vi ikke engang kunne finne den som tilbehør i Sonys egen nettbutikk på sonymobile.com, har vi valgt å se bort fra denne måten å gjøre det på.

1.

I stedet nøyer vi oss med å se på Xperia i Transfer Desktop som man laster ned til PC-en som en del av PC Companion eller til Mac-en som en del av Sony Bridge for Mac. Start med å laste ned den relevante programpakken og start deretter Xperia Transfer Desktop. Når programmet kjører kobler du til din Sony Xperia til PC/Mac via USB.

XperiaTransfer1

 

2.

Når du ser din Sony Xperia i Transfer Desktop-vinduet velger du Xperia Transfer som du finner under Enhetshåndtering. Start så med å velge fra hvilken type mobil du vil kopiere til din Sony Xperia. Her velger du selvfølgelig Apple iOS og klikker på Neste.

XperiaTransfer2

 

3.

I neste vindu kan du velge enten å hente din iPhone-sikkerhetskopi fra iCloud eller fra iTunes på datamaskinen. Velger du iCloud er neste skritt å logge inn på din iCloud-konto. Tast inn e-mail adresse og passord og klikk på Neste. Nå velger du den sikkerhetskopi i iCloud du vil overføre til din Sony Xperia-mobil. Klikk på Neste og Xperia Transfer laster ned iCloud-sikkerhetskopien til datamaskinen.

XperiaTransfer3

 

4.

Velger du i stedet iTunes (kalles Lokal sikkerhetskopi i Xperia Transfer Desktop) må du velge hvilken lokal sikkerhetskopi du vil gjenskape på din Xperia-mobil. Deretter er prosessen identisk uansett om du gjenskaper din sikkerhetskopi fra iCloud eller iTunes.

XperiaTransfer4

 

5.

I neste programvindu kan du velge hvilke data du vil overføre til Sony Xperia. Under Data kan du velge Kontakter, Samtalelogg, Kalender, Beskjeder, Bokmerker etc. Og under Medier blant annet Bilder, Videoer og Sanger. Velg de datatypene du vil overføre, klikk på Neste og overføringen starter.

XperiaTransfer5

 

6.

Når overføringen er avsluttet får du en komplett liste over alle dine iPhone-apper på venstre side av programvinduet, og på høyre side forslag til tilsvarende Android-apper som kan installeres på din Sony Xperia. Velg de apper du vil installere og klikk deretter på Fortsett.

XperiaTransfer6

 

7.

Så er det på tide å skifte til mobilen. Xperia Transfer sender nemlig en MMS til din Xperia-mobil. Du åpner Meldinger på mobilen, velger den nyeste og klikker på linken. Deretter åpnes en nettside på din mobilnettleser med alle de apper du «bestilte» i Xperia Transfer på datamaskinen. Så er det bare å klikke på hver enkelt app for å installere den. Når man klikker på en app blir man videreført til Google Play hvor man kan hente og installere appen.

 

XperiaTransfer7 XperiaTransfer8

 

8.

Ønsker du å importere all din musikk eller alle dine filmer og TV-serier fra iTunes er det også mulig å gjøre via Sony Bridge eller PC Companion. Du velger medietype i programvinduets venstre kolonne under iTunes-bibliotek, markerer de medier som skal overføres og klikk til slutt på Synkroniser.

XperiaTransfer9 XperiaTransfer10

 

 

 

Slik bytter du fra iPhone til andre smartmobiler

Du kan også velge å overføre dine data fra iPhone til en Android-smartmobil «the hard way». Det vil si ved hjelp av henholdsvis Apples og Googles skytjenester. Og hver type av innhold for seg. Vi prøvde å overføre våre iPhone-data på denne måten til en Google Nexus 6, som jo kommer med Googles egen Android-versjon uten tilpasninger.

 

OVERFØR KONTAKTER

1.

Kontakter1Det er ikke utenkelig at alle de kontakter som vises på din iPhone i virkeligheten er synkronisert fra Facebook eller til og med Gmail. Hvis det er tilfellet skal du bare logge inn på den gjeldende tjenesten på din Android-mobil for å se dine kontakter der.

 

 

 

 

 

2.

Hvis dine iPhone-kontakter bare ligger fysisk på mobilen kan du flytte dem via iCloud. Gå til iCloud under Innstillinger og aktiver Kontakter. Trykk på Kombiner når du blir spurt om dine kontakter på enheten skal kombineres med iCloud.

Kontakter2

 

3.

Kontakter3Åpne deretter en nettleser på din datamaskin og gå inn på icloud.com. Logg inn med din Apple-id og klikk på Kontakter.

 

 

 

 

 

 

 

4.

På det neste skjermbildet klikker du på tannhjulet nederst i venstre hjørne og velg Select All. Så klikker du på tannhjulet igjen og velger Export vCard.

Kontakter4

 

 

5.

iCloud lager en .vcf-fil som du nå skal importere via Gmail. Åpne en ny nettleserfane og gå inn på gmail.com. Logg inn og velg deretter rullegardinmenyen Gmail øverst i venstre hjørne og klikk på Kontaktpersoner.

Kontakter5

 

6.

I det nye vinduet Kontaktpersoner velger du i venstremenyen punktet Importer. Velg deretter den vCard-fil som iCloud eksporterte til din datamaskin, og dine kontaktpersoner er tilgjengelige i appen Kontaktpersoner på din Android-smartmobil.

 

OVERFØR MUSIKK

1.

Du kan få adgang til opp til 50.000 sanger fra ditt iTunes-bibliotek via Google Play Music. Først laster du ned Google Play Music Manager til din datamaskin. Last ned programmet her

Musik1

 

2.

Når programmet er installert på din datamaskin åpner du det, klikker på Fortsett og logger deretter inn med din Google-konto. Så velger du hvilken mappe du har lagret din musikk. Velg iTunes og klikk på Fortsett.

Musik2

 

3.

Ditt iTunes-bibliotek skannes og du kan så velge å laste opp alle sanger og playlister. Eller du kan velge å laste opp en eller flere bestemte playlister. Klikk på Fortsett, og opplastingen starter.

Musik3

4.

Herfra kan du gå direkte til Google Play Music på din Android-mobil og spille alle dine sanger.

Musik4

 

OVERFØR BILDER

1.

Start med å hente appen Google+ i App Store på din iPhone. Logg deretter inn med din Google-konto. Hvis du aldri har brukt Google+ må du opprette en profil før du kan komme videre. Dette går meget raskt og krever kun at du angir kjønn samt fødselsdato.

Fotos1

 

2.

Når du har kommet inn i Google+ velger du Innstillinger og så Kamera og bilder. I menyen aktiverer du Automatisk backup og så trykker du på Sikkerhetskopier alle bilder og videoer. Så er det bare å lene seg tilbake og vente på at din kamerarull blir sikkerhetskopiert til Google+.

Fotos2

 

3.

Siste skritt er å åpne og logge inn i appen Fotos på din Android-mobil. Og vips, her ser du dine overførte bilder fra iPhone.
Fotos3

 

 

OPSLAGSBILLEDE

Peter Gotschalk
(f. 1973): Sjefredaktør L&B Home. Peter har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2012. Han har vært aktiv som tech-journalist for tallrike medier siden 1998, blant annet som sjefredaktør for gadgetmagasinet GEAR og som journalist for magasinene PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartmobiler og andre bærbare enheter samt om teknologisk innovasjon, inkludert 5G, elektrisk mobilitet og smarte hjem.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dine neste Ray-Bans blir ikke bare stilige, de blir også smarte!

Samsung lekker neste Galaxy

Xiaomi gir deg smarte helsefunksjoner

Ny Xiaomi 13T-serie

Garmin-klokke for en aktiv livsstil

Nå er iOS 17 her

Scroll to Top