Google stanser YouTube på Windows Phone – igjen

Eiere av Windows Phone-mobiler må enda en gang finne seg i å unnvære YouTube etter at Google har sperret for appen. Microsoft er rasende - men vil likevel samarbeide på alle måter med sin konkurrent.
Annonse
Annonse
forfatter

Valget mellom smartmobilplattformer handler ikke bare om hvem som har den lekreste hardware eller det glatteste brukergrensesnittet. Når du velger en produsent, risikerer du samtidig å si farvel til en rekke apps som leveres av konkurrentene. For eksempel har Google nå blokkert for Windows Mobile-brukeres adgang til YouTube-appen. Igjen.

Etter å ha sperret for Windows egen YouTube-app siden mai, lysnet det endelig for videoglade Windows-Phone-eiere. Microsoft kunne forrige uke tilby en ny YouTube-app til sin mobilplattform. I den nye appen, som ikke var laget av Google, men av Microsofts egne utviklere, hadde man imøtekommet en lang rekke krav fra Google. Kravene gjaldt blant annet støtte av Googles egne annonser på videotjenesten og fjerning av videonedlasting.

Lite hjalp det. Google har nå blokkert den nye appen med kommentaren at Microsoft ikke har gjort nok for å gi brukerne en fullverdig YouTube-opplevelse.

Sperringen har fått Microsofts juridiske sjef David Howard til å gå i harnisk. På sin blogg på TechNet langer han ut om Googles manglende åpenhet. Ankepunktet er i følge Howard, at Google hadde krevd at YouTube-applikasjonen skulle skrives i HTML5, selv om de tilsvarende YouTube-appene til Android og iPhone ikke er HTML5-basert. Han finner det derfor urimelig at Google stiller krav til Microsoft, som Googles egne programmerere ikke selv har vært i stand til å oppfylle.

Selv om luften mellom de to konkurrentene er både kald og spenningsladet, understreker David Howard at Microsoft vil samarbeide med Google på alle måter for å finne en teknisk løsning. Også om en app i HTML5.

Annonse

Når Windows Phone-brukere igjen får mulighet til å se kule videoer på sine telefoner via en egen YouTube-app, er uvisst. I mellomtiden kan de glede seg over at det i det minste fortsatt finnes en uoffisiell app, GMaps, som gir adgang til Google Maps.

Som leverandør av mobiloperativsystemet Android så vel som de mest besøkte tjenestene på internett er Google i en helt egen posisjon. På den ene siden ønsker hverken Apple eller Microsoft å være avhengige av konkurrentens produkt, men på den andre siden er en smartmobil uten adgang til Googles tjenester kun brukbar som brevvekt (og til å ringe med).

Apple viste i iOS 6 Google Maps på dør og lanserte i stedet sin egen karttjeneste, Apple Maps. Resultatet ble den mest notorisk mislykkede karttjenesten på markedet, en app som bare i enda høyere grad har fått iPhone-brukere til å sende varme tanker til konkurrenten Google.

Kilde: Gizmodo, The Verge

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.
Annonse
Annonse

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Les også

AMD Ryzen vipper Intel av pinnen for første gang på 10 år i nye gaming-maskiner fra Dell og Alienware.
I dag avduker Lenovo den nye versjonen av gaming-mobilen Legion Phone Duel 2. Den byr blant annet på en Snapdragon 888-procsssor, 5G og åtte virtuelle taster.
Det trådløse headsettet med ANC er laget til Xbox, men kan også brukes på andre plattformer, samt til musikk.
Microsoft Xbox Wireless Headset støtter både Dolby Atmos og DTS Headphone:X. Til en meget overkommelig pris.
Med den største oppdateringen av Google Earth på mange år blir det nå mulig å se millioner av satelittbilder fra bl.a. NASA i timelapse. Disse viser tiårenes markante forandringer av kloden.
Den danske toppskuespilleren har landet nok en internasjonal megarolle.
Innstegsvarianten av Tesla Model 3 settes ned med 50.000 kroner, med umiddelbar virkning.
Blir ny FIA Formula E Safety Car
Den ser mye større ut enn den er, den nye 4309 Studio Monitor.
770 km rekkevidde, selvkjøring på nivå 3, og en overflod av luksus.
Der hvor andre jukser til et 4K-bilde fra et HD-panel, har Sony-projektorene ekte 4K-paneler. Nå kommer to viktige modeller med den nye X1-prosessoren for bildebehandling i toppklasse.
Strømmetjenesten Qobuz satser på musikk med høy lydkvalitet. Nå kommer den til Norge.
Urbanista Los Angeles lades med solceller.
Vakkert og oppsiktsvekkende fra Sony World Photography Awards 2021
Canons nye skrivergenerasjon har fyllbare blekktanker.
Audis nye el-SUV blir den første bilen med Sonos-lyd. Sjekk lanseringsvideoen her!