Android

Googles nye smartmobil Nexus 5 lages i samarbeid med LG og kommer for salg i midten av november med det nye operativsystemet Android Kit Kat ombord.
forfatter

Helt uten fanfarer, men i stedet via et blogginnlegg har Google lansert den nye LG-produserte Nexus 5, sammen med siste versjon av Android operativsystemet, Android 4.4 Kit Kat.

Nexus 5 er som forgjengeren Nexus 4 produsert av LG, og det er snakk om en stor telefon med en skjerm på 4,95” med Full HD-opløsning, hvilket gir en tetthet på imponerende 445 piksler per tomme (ppi).

nexus-5

Prosessoren er en 2,3 GHz Snapdragon 800 quad-core av samme type som i LG G2 og Sony Xperia Z1. Nexus 5 får i tillegg 2 gigabyte ram. Telefonen får naturligvis 4G/LTE og NFC, og den veier 130 gram, mens målene er 137,8 x 69,1 x 8,6 mm. Det høres ganske  forlokkende ut til prisen:

Nexus 5 (16 GB Svart) er i følge LG beregnet å være tilgjengelig i Norge fra midten av november, med en veiledende pris på 4 299 NOK inkl. mva.

Tekniske spesifikasjoner

·  Prosessor: Qualcomm® Snapdragon™ 800 med 2,26 GHz Quad-Core Krait CPU

·  Operativsystem: Android™ 4.4, KitKat®

·  Skjerm: 5 tommer (faktisk størrelse, 4,95 tommer) full-HD IPS (1920 x 1080 piksler)

·  Nettverk: CDMA/1xRTT/EVDO, GSM/GPRS/EDGE, WCDMA/HSPA+, LTE

·  Innebygd minne: 32 GB / 16 GB

·  RAM: 2 GB

·  Kamera: 8 0 MP med OIS / Frontkamera 1,3 MP HD

·  Batteri: 2300 mAh Li-Polymer (innebygd)

·  Størrelse: 137,84 x 69,17 x 8,59mm

·  Vekt: 130g

·  Annet: Trådløs ladning, NFC

Android Kit Kat 

Nytt i Android Kit Kat er blant annet en forbedret telefon-app, som gjør det lettere å få adgang til alle mulige kontakter direkte, slik som firmaer og personer i nærheten og sågar data fra Google Apps kontoer. Google Hangouts får også et ansikstsløftning og minner nå mer og mer om Apples iMessage, idet appen nå samler alle beskjeder(sms, mms og hangout chats) på ett sted.

Google Now fremkalles nå ved at brukeren sveiper fra venstre til høyre på hjemskjermen, og kan nå tilby enda mer informasjon basert på interesser og beliggenhet. Har man for eksempel besøkt hjemmesiden til en populær film vil Google Now komme med info om hvor man kan se den på kino i nærheten.

Google Now får man nå adgang til ved å sveipe fra venstre til høyre på hjemskjermen.
Google Now får man nå adgang til ved å sveipe fra venstre til høyre på hjemskjermen.

Også stemmestyringen av telefonen er blitt forbedret, og en masse funktioner kan nå styres direkte bare ved å si “Ok, Google”. Se videoen nederst for en demonstrasjon av stemmestyringsmulighederne på den nye Nexus 5.

Google-søk vil ikke lenger bare gi de klassiske webbaserte søkeresultatene. Svaret kan også komme i form av en app. Et søk på en restaurant, for eksempel, kan sende brukeren direkte til en passende app hvor man kan reservere bord eller se vurderinger av den gjeldende restauranten.

Selv om Android Kit Kat skal være mer intelligent og mer intuitivt å bruke, opptar systemet faktisk mindre minne og ressurser enn forgjengeren Android Jelly Bean. Hvilket betyr at også eldre Android-mobiler vil kunne oppdateres til Kit Kat.

En komplett oversikt over de nye funksjoner i Android Kit Kat kan du lese her.

Android Kit Kat vil om kort tid også rulles ut til Nexus 4, Samsung Galaxy S4 og HTC One samt nettbrettene Nexus 7 og Nexus 10.

Her kan du se en kort video, som demonstrerer Android Kit Kat og den nye Nexus 5:

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Strategisjef og journalist. Peter har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2012. Han har vært aktiv som tech-journalist for tallrike medier siden 1998, blant annet som sjefredaktør for gadgetmagasinet GEAR og som journalist for magasinene PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartmobiler og andre bærbare enheter samt om teknologisk innovasjon, inkludert 5G, elektrisk mobilitet og smarte hjem.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.