Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Nyhet

Google har gitt ut tidlig versjon av Android 14 til utviklere

Android 14 sin første versjon er nå tilgjengelig for apputviklere. Her er noen av de nye funksjonene.

Skrevet av / 14.04.23 - 17:50
Google har gitt ut tidlig versjon av Android 14 til utviklere

Vi har så vidt rukket å se et par mobiler med Android 13, før tidligversjoner av Android 14 plutselig dukket opp på Googles utviklerblogg. Tanken er at utviklere skal kunne teste at appene deres fungerer før den endelige versjonen slippes, og at eventuelle problemer kan rapporteres i prosessen.

Foto: Google

En av Androids største svakheter er at opplevelsen på nettbrett har vært ganske middelmådig, til tross for lanseringen av Android 12L (som i Large screen). Det virker som Google må overtale utviklere til å tilpasse appene sine.

Regionale tilpasninger

Om man foretrekker å bruke noen apper på spesifikke språk, er det ganske frustrurende at den eneste muligheten er å bytte språket på hele mobilen. For eks. om man har menyspråket på norsk, men ønsker engelsk på enkelte apper – eller motsatt. Men i 14 kan du nå stille inn foretrukket språk for hver eneste app!

Foto: Google

I tillegg kan du få måleenheter, temperaturer og ukens startdag på europeisk vis, selv om resten av mobilen er amerikansk. De av oss som har navigert med Google Maps i USA, og plutselig vært nødt til å kjempe imot feet og miles, jubler!

Sikkerhet

Hvis du skal gi bildetilgang til en app du ikke stoler helt på, trenger du ikke lenger å gi den tilgang til alle bildene, bare de nødvendige. Nøyaktig slik det fungerer i *kremt* Apples iOS

Foto: Google

Hvis du har et gammelt spill du ikke vil kvitte deg med, bør du kanskje være litt forsiktig med å oppgradere. Android 14 vil nemlig sperre alle apper som ikke er oppdatert til Android 6 eller nyere. Dette er fordi de ofte er fulle av sikkerhetshull.

Hjelpemidler

Om du sliter litt med små tekststørrelser, er det nå mulig å skalere størrelsen med opptil 200 prosent. Og for at stor tekst ikke skal bli latterlig stor, blir liten tekst skalert mer enn stor. Smart!

Foto: Google

Hvis du sliter med å høre varslingslyden, kan du nå få blinkende skjerm som alternativ, eller med blits hvis det virkelig skal synes.

Work in progress

Bak kulissene justerer Google fortsatt på småting som skal gjøre systemet mer effektivt, samt bidra til bedre batteritid.

Det går også rykter om innebygd støtte for satelittkommunikasjon.

Foto: Google

Når kommer så den endelige versjonen? På Googles tidslinje pågår betatestingen frem til juni, og finpussing videre ila sommeren. Så… kanskje til høsten?

Men hva skjedde egentlig med smakfulle navn som Android 8 Oreo og Android 9 Pie, lurer du kanskje på? Ingen grunn til bekymring, de brukes fortsatt internt. Android 14 går under navnet Upside Down Cake på Googles kontor.

 

Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist og nyhetsredaktør. Jonas har jobbet for Lyd & Bilde siden 2007 med det meste som kan kalles bærbart. Det vill si mobiler, trådløse høyttalere og hodetelefoner. Iblant kommer testingen inn på kollegaenes områder innenfor multiromslyd, hjemmekino og foto. Han startet sin bane som teknikkjournalist på IDG og skrev blant annet for PC för Alla, Internetworld og det som senere ble M3.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Annonsørinnhold: Huawei Watch Fit 3

Den riktige smartklokken er den perfekte treningskameraten

Les mer

Huaweis etterfølger kommer tilbake

Gemini Nano for Pixel 8 er nå her

Ærlig talt, Apple?

Nå skal budsjettmobiler være lekre

Apples årlige programvareoppdatering

Slapp av! Litt skjermlys skader ikke søvnen

Gemini-appen på norsk

Samsungs smartklokker får kunstig intelligens

57 prosent av Googles mobilkunder vil bytte

Rykte: iOS 18 får AI-genererte emojier og ChatGPT-partnerskap

M4-brikken innleder Apples sluttspurt i AI-kappløpet

Full furore: Apple ber om unnskyldning for brutal reklame

Scroll to Top