Nyhet

Førsteinntrykk: Med Xperia 1 vil Sony tiltrekke kamera-entusiastene

Sony legger stor vekt på kameraet i den nye Xperia 1. Se hvordan Sonys nye mobilkamera klarer seg mot konkurrentene Huawei P30 Pro og Samsung Galaxy S10+.

Skrevet av / 31.05.19 - 13:04
Førsteinntrykk: Med Xperia 1 vil Sony tiltrekke kamera-entusiastene

Jeg har brukt de siste dagene i et regnfullt Venezia. Hit ble jeg invitert av Sony Mobile, som visstnok hadde håpet på bedre vær til å demonstrere de nye kameramulighetene i selskapets nyeste toppmobil, Sony Xperia 1.

Etter en sen ankomst fikk jeg utlevert mitt eksemplar ved frokostbordet og har nå hatt to dager til å til bli kjent med mobilen. Og selvfølgelig har jeg og de andre journalistene også vært gjennom et par timers workshop, hvor Sony fortalte om hva de legger mest vekt på i deres nye flaggskipsmodell. Og det kan kokes ned til to ting: Skjermen og kameraet.

Les også: Test av Sony Xperia 10 Plus

Skjerm i 21:9-format

Det første inntrykket av Sony Xperia 1 er overveiende positivt. Den nye toppmodellen er lett men føles likevel robust, og det mest bemerkelsesverdige ved telefonen er det lange, smale formatet. Etter flere år med gradvis lengre skjermer i 16:9, 18:9 og 18,5:9-format går Sony nå hele veien med en skjerm i 21:9-format, som tilsvarer formatet på en kinofilm.

Det avlange 21:9-formatet vil kanskje ikke falle i smak hos alle, men det gir visse fordeler, bl.a. når man ser video . Spesielt Netflix er klar til å utnytte formatet. (Foto: Peter Gotschalk)

Den smale skjermen gjør telefonen lett å holde, selv om skjermarealet nå har vokst til 6,5″. Hva det spesielle formatet betyr i praksis for deg som bruker, kommer jeg til tilbake til i den endelige testen – som du kan lese på mandag.

Inntil videre kan jeg bare konstatere at skjermen i Sony Xperia 1 er blant de beste jeg har sett i år. Den er ikke helt oppe på nivået med skjermen på OnePlus 7 Pro, men den er markant bedre enn skjermen på Huawei P30 Pro. Uten å kunne sette ord på hvorfor, synes jeg også at den er mer behagelig enn skjermen på Samsung Galaxy S10+. Sony-skjermen er på en måte mykere og mer behagelig å se på over lengre tid, uten at det på noen måte går utover skarphet eller lysstyrke.

Les også: De første bildene fra Fujifilm GFX 100

Kamera på nivå med konkurrentene?

Likt som OnePlus 7 Pro, Samsung Galaxy S10+ og fjorårets Huawei-toppmobil, Huawei P20 Pro, kommer Xperia 1 med tre kameraer på baksiden: 12 MP f/1.6 hovedkamera samt 52 mm 12 MP f/2.4 tele-linse og 16 mm 12 MP f/2.4 ultravidvinkel

Det sitter tre linser på baksiden av Sony Xperia 1: 12 MP f/1.6 hovedkamera samt 52 mm 12 MP f/2.4 tele-linse og 16 mm 12 MP f/2.4 ultravidvinkel. (Foto: Peter Gotschalk)

Kameraet har lånt et par triks fra Sonys Alpha-serie, herunder autofokus som følger og stiller skarpt på motivets øyne, i tillegg har Sony etter eget utsagn også lagt til funksjoner fra selskapets egne profesjonelle CineAlta-filmkameraer.

Xperia 1 kommer med med appen Cinema Pro, som kan ta opp HDR-video i 21:9-formatet i 24 fps (standarden for kinofilm). I tillegg kommer en rekke fargeprofiler, såkalte «Looks», som justerer fargekurve, kontrast og metning, slik at de ferdige videoene får et uttrykk som ligner måten forskjellige filmsjangre pleier å se ut.

Jeg har eksperimentert litt med Cinema Pro på stranden foran hotellet i Venezia, og det er litt av en utfordring å få et godt resultat ut av appen. I den alminnelige kamera-appen stabiliseres videopptak både med med elektronisk (EIS) og optisk (OIS) bildestabilisering – noe som Sony viste frem i deres workshop – men i Cinema Pro er den elektroniske bildestabiliseringen skrudd av, som gir et litt ustødig resultat. Det kan du se på klippet jeg har lastet opp til artikkelen.

Les også: Kung Fu Fighting – Huawei P30 Pro vs. OnePlus 7 Pro

Ikke så bra, men ikke så dårlig heller

Utover det har jeg undret over hva jeg skal mene om kameraet på Sony Xperia 1. Jeg hadde som sagt med meg en Huawei P30 Pro (markedets beste kameramobil) og en Samsung Galaxy S10+ i baggen til Venezia for å kunne sammenligne dem med Sonys nye telefon, og som du vil kunne se på sammenligningsbildene i artikkelen er konklusjonen langt fra tydelig.

Ovenfor: Tatt med Sony Xperia 1. (Foto: Peter Gotschalk)
Ovenfor: Tatt med Huawei P30 Pro. (Foto: Peter Gotschalk)
Ovenfor: Tatt med Samsung Galaxy S10+. (Foto: Peter Gotschalk)

På det første bildet (kvinnelig modell i blå kjole med havet i bakgrunn) leverer Sony Xperia 1 etter min mening det beste resultatet. Jeg har sett kjolen i virkeligheten, og bildet fra Xperia 1 kommer nærmest til å få de blå nyansene korrekt, samtidig som modellens lange hår er skarpt på Sony-bildet, hvor spesielt Huawei P30 Pro sliter med å fange hårstrå som beveger seg med vinden. Du kan se bildene i stort format ved å klikke på hvert enkelt bilde og zoome inn!

Ovenfor: Tatt med Sony Xperia 1. (Foto: Peter Gotschalk)
Ovenfor: Tatt med Huawei P30 Pro. (Foto: Peter Gotschalk)
Ovenfor: Tatt med Samsung Galaxy S10+. (Foto: Peter Gotschalk)

Også på strandbildet får Sony Xperia 1 med flere detaljer (se på murverket, mønstrene over vinduene samt på de mørke områdene ved inngangen til strandhyttene), mens bildene fra Hotel Excelsiors store ballsal (kjent fra filmen «Once Upon a Time in America») til gjengjeld fremmer en av de store svakhetene ved Xperia 1s mobilkamera.

Ovenfor: Tatt med Sony Xperia 1. (Foto: Peter Gotschalk)
Ovenfor: Tatt med Huawei P30 Pro. (Foto: Peter Gotschalk)
Ovenfor: Tatt med Samsung Galaxy S10+. (Foto: Peter Gotschalk)

Både Huawei P30 Pro og Samsung Galaxy S10+ gjengir settingen uten problemer med de store panoramavinduene i salen, mens Sony Xperia 1 kjemper og taper en hard kamp mot overeksponering. Kamera-appen på Xperia 1 gir ingen mulig for manuell aktivering eller deaktivering av HDR, men mindre man velger å kjøre manuelle innstillinger på alt. I stedet er programvaren designet til å selv styre HDR når man fotograferer med automatiske innstillinger, og omgivelsene og omstendighetene krever det. Men mine testbilder er et godt eksempel på at det ikke helt fungerer etter hensikten. Kanskje får Sony fikset problemet senere med programvareoppdatering, men for øyeblikket er ikke resultatet tilfredsstillende.

Ovenfor: Tatt med Sony Xperia 1. (Foto: Peter Gotschalk)
Ovenfor: Tatt med Huawei P30 Pro. (Foto: Peter Gotschalk)
Ovenfor: Tatt med Samsung Galaxy S10+. (Foto: Peter Gotschalk)

Det samme problemet kan man forøvrig se på nattebildet fra Markusplassen, hvor Huawei P30 Pro ikke overraskende gir det beste bildet, mens Sony Xperia 1 bl.a. har problemer med gatebelysningen.

Les også: Gruppetest – Sommerens beste kameramobiler

Et spørsmål om programvare

I alt er opplevelsen av Sonys kamera-app ikke den beste. Skifter man fra 2x optisk zoom til vidvinkel tar det over et sekund før kameraet er klart, og det samme gjelder når man skifter fra vidvinkel tilbake til 1x optisk zoom. Legger man til HDR-problemet nevnt ovenfor, så tenker jeg at programvaren ikke er helt ferdig. Selv om Sony fortalte på reisen at våre testeksemplarer har en nyere og bedre programvare enn den som vil være i de Xperia 1-mobilene kundene kan kjøpe i butikkene på mandag.

Sony lovte dog at alle telefonene vil få en helt ny oppdatering i løpet av juni, og forhåpentligvis kan det løse mange av problemene, men enn så lenge sitter jeg med følelsen av et produkt som ikke leverer helt opp til sitt potensiale.

Les også: Kommentar – Derfor suger mobilkameraet

Pris og tilgjengelighet

Som nevnt kommer Sony Xperia 1 til salg i butikkene på mandag. Veiledende utsalgspris ligger på 9.490 kroner, men for litt over en 500-lapp ekstra får du et par Sony WH-1000XM3 med på kjøpet. Det er trådløse og støydempende hodetelefoner som ellers koster rundt 3.000 kroner, og bedre kvalitet kan omtrent ikke kjøpes for penger.

Peter Gotschalk
(f. 1973): Sjefredaktør L&B Home. Peter har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2012. Han har vært aktiv som tech-journalist for tallrike medier siden 1998, blant annet som sjefredaktør for gadgetmagasinet GEAR og som journalist for magasinene PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartmobiler og andre bærbare enheter samt om teknologisk innovasjon, inkludert 5G, elektrisk mobilitet og smarte hjem.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Ny modellserie fra Pocketbook

Nå kommer de første produkter fra Nothings budsjettmerke

Dine neste Ray-Bans blir ikke bare stilige, de blir også smarte!

Samsung lekker neste Galaxy

Xiaomi gir deg smarte helsefunksjoner

Ny Xiaomi 13T-serie

Scroll to Top